4 Mayıs 2011 Çarşamba

Vanilya Soslu Elmalı Altüst Keki

Davet Sofrası'ndan kek tarifimiz....

Vanilya Soslu Elmalı Altüst Keki

Malzemeler;
Elmalı Kat
2 adet elma
1 çay bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı toz şeker
1 - 2 damla limon suyu


Kek
3 yumurta
1/2 su bardağı esmer toz şeker
1/2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı kepekli un
1 su bardağı normal un
1'er paket kabartma tozu ve vanilya
Bir fiske tuz

Vanilyalı Sos
1 su bardağı süt
1 yumurta
1 paket vanilya

Yapılışı;
Elmaların içini oyup kabuklarını soyarak ince halkalar halinde doğrayın. Teflon bir tavaya elmaları, şeker, tarçın, limon suyunu alın. Şeker eriyip elmalar hafif karamelize olana kadar elmaları zedelemeden karıştırın. En son cevizi de ekleyip yağlı kağıt serdiğiniz 24 - 26 cm.lik bir kek kalıbının dibine elmaları dizin. Tepside kalan sosu üzerine dökün. Dilerseniz bu katı elmaları küçük küçük doğrayarak da hazırlayabilirsiniz.

Kek için malzemeleri oda sıcaklığında kullanın. Yumurtaları bir fiske tuzla köpürene kadar çırpın. Şekerleri ekleyip krema kıvamı alana dek çırpmaya devam edin. Süt ve sıvı yağı ekleyip bir iki  çevirin. Yulafı hamura ekleyin, kepekli unu eleyin, süzgeçte kalan kepekleri karışıma dökün, un, kabartma tozu ve vanilyayı da eleyin. Bütün karışımı son bir kez karıştırın. Unun ilk etapta yarısını ekleyin kıvamına göre ilave yapın. Hazırladığınız kek karışımını elmaların üzerine dökün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında kürdan testini geçene kadar pişirin. Pişen keki ılımaya bırakın. Kek soğurken vanilyalı sosu hazırlamaya başlayın.

Süt, yumurta ve vanilyayı küçük bir cezvede tel çırpıcıyla akışkan bir kıvam alana dek karıştırın. Kaynamaya başladığı an ocaktan alın. 

Ilıyan keki servis tabağına ters çevirin. Servis öncesi soğuyan sosla kekin üzerini süsleyin. Dilerseniz sostan dilimlediğiniz keklerin üzerine birer kaşık dökebilirsiniz.

Afiyet olsun...

7 yorum:

  1. kekten çok, şık bir pasta olmuş bu:).ellerinize sağlık. harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. çok güzel ve değişik bir tarif...

    yulaf ezmesi eksiğim var...

    tedarik eder etmez deniycem inşallah...

    YanıtlaSil
  3. çOK NEFİS KEK OLMUŞ.tADIDA MUTLAKA ÖYLEDİR.


    sEVGİLERİMLE,

    YanıtlaSil
  4. çok cazip bir görüntü...ellerinize sağlık.....nefis....bu hafta doğumgünümdü bol bol buna benzer pasta yedim.....sizinde ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ayy bu ne şahane görünüyor ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  6. sosu akıyor lezzetinden sanki ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir kek tarifi. Bayıldım canım, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil