31 Ocak 2013 Perşembe

Ayva Tatlısı


Ayva tatlısını her yıl yapar, her yıl fotoğrafını çekerim ama birini beğenip de yayınlayamadım bugüne kadar. Bu sene bu fotoğrafla kurtuluyorum bu ayva tatlısı derdimden. Hani o hep yaparsınız ama hiç eklememişsinizdir ya, o tariflerimden biri işte.


Ayva Tatlısı

Malzemeler;
4 -5 adet ayva
Toz şeker
Kırmızı gıda boyası
Su

Kaymak

Yapılışı;
Ayvaların kabuklarını soyup çekirdeğini, çerini çöpünü ayıklayın. İç kenarları üste gelecek şekilde büyük bir tencereye dizin. Her yarım ayvanın üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker dökün. Ayvaların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz bir kaba (yaklaşık 1 - 1.5 lt.) çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası ekleyin. Hazırladığınız suyu tencereye boşaltın. Ayvanın çekirdeklerini suya jöle kıvamını vermesi için ayvaların üzerine koyun ve pişmeye bırakın. Ara ara ayvaları ters çevirerek yumuşayana kadar pişirin.
Piştikten sonra bir kaba alın, üzerlerine 2 yemek kaşığı sularından gezdirin ve soğumaya bırakın. Soğuduğunda kaymakla servis yapın.


Aynı zamanda çekirdekler kırmızı renk de verirmiş ama ben hiç o rengi elde edemedim. Belki de fırınlama yöntemiyle piştiğinde o renk elde ediliyordur.  Daha önce yaptığım Kup Ayva Tatlısı'nda da bundan bahsetmiştim. Orada diğer renk verme yöntemlerini de görebilirsiniz.

Afiyet olsun..

16 yorum:

  1. görüntü süper bayıldım. daha güzel bir başka görüntü olamazdı.ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine sağlık olsun rengi nasılda kıpkırmızı güzel olmuş beyazla uyumu şahane.Ben gıda boyası kullanmayı tercih etmediğimden hiç kullanmadım ama verdiği renge aşık olmamak elde değil canım şahane güzel görünüyor ayva tatlın afiyetle yiyin.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. renk süper
    tatlıyı da tabağını da çok beğendim:))
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Hayatımda 2 kez ayva tatlısı yaptım ikisi de çok güzel olmuştu, ama nedense bir daha hiç yapmadım. iyi aklıma getirdin, bu haftasonu yapayım ben de bir ayva tatlısı:)
    Seninkiler muhteşem gözüküyor yine..

    YanıtlaSil
  5. annem de yapmıştı gıda boyası zannettim. buzluğa koyduğu vişnelerden atmış bi kaç tane. ne güzel kırmızı olmuştu o da. belki denemek istersiniz. ben eşim yemez diye ayva tatlısı hiç denemedim, ama muhakkak bir gün gelen konuklarımı kobay olarak kullanıp deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vişne süper fikirmiş teşekkürler! :)

      Sil
    2. Ellerinize sağlık harika görünüyorlar...

      Sil
    3. renk vermek ayrı bir mesele değil mi? o da aklımda olsun. vişneyi de deneyelim..

      Sil
  6. Renklerin uyumuna bayıldım. Harika görünüyor ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  7. Görüntü süper! Ayva tatlısını çok severim. Soğuk soğuk kaymakla pek leziz oluyor. Ama ben de sendenim. Rengini kırmızı yapmayı hiç beceremedim. Çekirdeklerini bol koymak gerekiyormuş sanırım. Neyseki gıda boyası var. Son denememde ben de boya kattım çok az. Fotoğrafların harika olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. görüntü harika...cezbedici..dehşet...ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  9. ellerinize saglık.sanat eseri gibi masallah.yemeye kıyılmazki bu:)takipteyim

    YanıtlaSil
  10. Harikaa görünüyorrr ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar çekirdekte koysak içine malesef bu rengini vermiyor.Bende gıda boyası kullanmıştım.Elinize sağlık.Blogunuz harika bu arada.bol bol ziyaretinize gelirim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  12. geçen hafta ben de çekirdekle yaptım ama hiç bu renk olmadı hatta biraz da vişne reçeli ekledim renk verir belki diye yok olmuyor :))) fotoğraflar iştah açıyor bu arada :)

    YanıtlaSil
  13. Bunun fotoğraflarına ve ayvaların rengine bayıldım. Tabaklar, fon hepsi çok şık...

    YanıtlaSil