25 Temmuz 2012 Çarşamba

Patates Mantısı Ramazan Özel 6. Gün


Patates Mantısı 

Malzemeler;
3 adet patates
Bir kaç dal maydanoz ve dere otu
Kırmızı pul biber, tuz

150 gr kıyma
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 küçük soğan
Tuz, kara biber, kırmızı biber

Yoğurt
Tereyağı, kırmızı pul biber

Yapılışı; 
Patatesleri püre yapmak için iyice haşlayın. Suyunu süzün ve henüz sıcakken patates eziciyle veya çatalla pütür kalmayana dek ezin. Doğranmış maydanoz ve dere otu, tuz ve pul biber ekleyip cevizden az irice parçalar koparıp elinizde yuvarlayın, daha sonra çanak şekli verin. Sıcakken şekillendirmek daha kolay olacaktır, soğukken sertleşeceğinden elinizi yakmayacak sıcaklığa geldiğinde çanakları hazırlamakta fayda var. 
Soğanı sıvıyağda pembeleşene dek kavurun. Kıymayı ekleyin, suyunu salıp çektiğinde baharat ilavesi yaparak kıyma soğan ve baharatla özleşene kadar iyice kavurun. 
Tereyağını kırmızı toz biberle birlikte eritin. 
Çanakların ortasına kıymalı harçtan doldurun. Üzerine çırpılmış yoğurt döküp tereyağı gezdirerek servis yapın.  

Annem televizyonda görmüş. O anlattı, ben kim yapmıştır diye aradım Cahide & Jibek ' de gördüm, kendimce uyarladım. Buyurun enfes-ül ala bir ana yemek tarifi size. Patates Mantısı mı dersiniz, Kıymalı Patates Çanakları mı bilemem. 3 adet orta boy patatesten 18 çanak hazırladım. Kişi başı 3 tane düşünürseniz 6 kişi için yeterli olabilir derdim ama yanında başka yemek yoksa 3 tane kesmeyebilir. İç harç ve patates çanağına damak zevkinize göre ilaveler yapabilirsiniz.

Afiyet olsun..

Günün duası:

Sana sığınırım Rabbim, cümle günahlardan, günaha yaklaşmaktan ve günahı kötü görememekten. (Duanın sahibini bilmiyorum. )


10 yorum:

  1. evett oktay usta yapmıştı bundan:))ellerine sağlık çok nefiss görünüyorlar..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. annem bir bayandan görmüş.. o Oktay usta ona söz yok zaten..

      Sil
  2. nefis olmuş canım.patetesin hertürlüsünü severim.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar deneteceklerim arasında bende beklerim

    YanıtlaSil
  4. nefiss olmuş canı mantı isteyipte hamurla uğraşmak istemeyenlere farklı bi alternatif bende denicem ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asuman çocuklar da çok sever, bizimki bayıla bayıla yedi. yedikten sonra anne patatesin dondurmasını yapsan ben onu da yalaya yalaya yerim dedi:)

      Sil
  5. ellerine sağlık.

    hiç masamdan eksik olsun istemem.
    dünde benim soframa konuktu... ne çok severim.

    YanıtlaSil
  6. ben de dün iftarda yapayım dedim ama sanırım püre haline getirirken teryağı eklediğimden ya da şekil vermek için fazla sıcak olduğundan bir türlü çanak olarak yapamadım :( ben de patatesleri yuvarlak bir şekle getirip üstüne kıyma ve tereyağı ile fırınladım : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. don kişotluğa gerek yok yaa, tereyağına gerek olmadığı gib:) lezzet katar diye mi düşündünüz. zaten üstüne gezdirdiğiniz için çok yağlı olmasın. gerçi kuş kadar yağ noolacak:) 2. bi pişirme fırınlama da olmuş... afiyet olsun..

      Sil
  7. Görüntüsü harika. Benim de denemem lazım bundan. Evdekilerin gözleri şenlenir :))
    Elerinize sağlık.

    YanıtlaSil