7 Aralık 2010 Salı

Kıymalı Lazanya


Kıymalı Lazanya

Malzemeler;
6 yaprak lazanya
(Haşlamaya gerek kalmayanlardan)
İnce rendelenmiş kaşar

İç malzemesi;
250 gr kıyma
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1 adet yeşil biber
1 adet domates
Maydanoz, tuz, karabiber, kimyon

Beşamel sos;
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı hindistancevizi veya  muskat rendesi
Bir fiske tuz

Yapılışı;
Soğanları ve biberleri yemeklik doğrayın, tereyağıyla birlikte soteleyin.Kıymayı ekleyerek suyunu salıp çekene kadar kavurun, salçayı ekleyin kokusu çıkana kadar kavurduktan sonra baharatları domates ve maydanozu ilave ederek içini hazırlayın.
Beşamel sos için, bir tencerede yağ ve unu tel çırpıcıyla birlikte kavurun. Yağ eridikten sonra süt, hindistancevizi ve tuzu ekleyerek kıvam alana kadar tel çırpıcıyla karıştırmaya devam edin. Sosun topaklanmaması için muhakkak tel çırpıcı kullanın, ayrıca bu sosun lazanyalar haşlanmadığı için biraz sıvı kıvamda olması gerekiyor. Hindistan cevizi, muskat rendesi beşamelin yemeklerdeki süt kokusunu götürüyor. Ben ilk zamanlarda kullanmıyordum ama yemekte süt kokusu istemezseniz eklemenizi tavsiye ederim.
Küçük kare borcamı yağlayın, 2 yaprak lazanyayı yanyana koyun beşamelle her tarafını ıslatın, kıymalı için yarısını üzerine yayın ve birazcık kaşar rendesi serpiştirin. 2. kata da aynı işlemi uygulayın. En üste kalan beşamelin hepsini dökün, kaşarları üzerine gezdirin. 180 derecede ara katta kaşarlar eriyip renk değiştirene kadar pişirin.Dilimleyerek servis yapın.
Beşamelde, kaşarda ve kıymada yağ olduğu için yağ miktarını malzemelerinize göre ayarlayın. Lazanyaların arasını dilerseniz haşlanmış  mevsim sebzeleriyle tatlandırabilirsiniz. Ben bir dahaki lazanyamı tavuk-mantar-kekik üçlüsüyle yapmayı düşünüyorum.

Afiyet olsun...

7 yorum:

  1. lazanya harika görünüyor.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. çok harika duruyor çoook!!! bayılırım hele bir de güveçte tek porsiyon oluyor ya - HEPSİ BENİMM!!- ellerine sağlık, afiyetler olsun!

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı olmuş.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. selamlar arkadaşım.hicri yılbaşın hayırlı olsun inşallah.
    bugün sevdiğim blogları takip kontrol turuna çıktım.çünkü hiç farkında olmadan yazıştığım ve çok sevdiğim bir çok bloğu takip etmeyi unutuuğumu farkettim.ne kötü kayıp.hemen telafi ettim tabi.bunlardan biri de sensin sevgili arkadaşım.gelip te ismimi izleyenlerin arasında göremeyince kaldım öylece.
    lazanyan süper bu arada.eh bu hamarat ellere yakışan bir lezzet çıkmış ortaya.
    ellerine sağlık diyorum...
    lananya şahane görünü

    YanıtlaSil
  5. Öğle yemeğimizde,tavuklu lazanya vardı :)
    Kıymalısını da cici arkadaşım yapmış demek.
    Ellerine,yüreğine sağlık.Çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  6. Lazanyayikim sevmez!! Super olmus, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  7. nefis görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil