10 Aralık 2010 Cuma

Balkabaklı Güllaç


Balkabaklı Güllaç

Malzemeler;
6 yaprak güllaç
500 ml süt
3/4 su bardağı toz şeker


1 kg balkabağı
3/4 su bardağı toz şeker
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
İsteğe bağlı fındık, fıstık, ceviz, hindistancevizi, tarçın

Yapılışı;
Altı güllaç üstü kabak tatlısı, aslında tam ramazan sofrasına layık bu tatlı elimde kalan güllaçlar ve Bolu'dan gelen kabağımla buluşunca ortaya çıktı...

Balkabağını bir gün önceden şekere yatırmakta fayda var. Kabak toz şekerle birlikte kendi suyunu salar ve su eklemeden pişmeye hazır hale gelir. Kendi şekeriyle şekerlenir:) Ya da 1 su bardağı su ve şeker ilavesiyle kabaklar ezilecek kıvama gelene kadar pişirin. Eğer içinde su kalmışsa suyunu süzün, pürenin keserken dağılmaması için katı olması gerekiyor. Ocaktan alarak sıcakken blendırdan geçirin ya da püre ezeceğiyle ezin. Krem şantiyi hazırlayın, püre ılıdığında birbirine karıştırın. Dilerseniz bu esnada içine fındık, ceviz, tarçın vs. ekleyebilirsiniz. Krem şanti eklemeden de hazırlayabilirsiniz o zaman turuncu rengi daha canlı kalacaktır.
Püreyi bırakıp güllaca geçin...

Tatlıyı yapacağınız 26 cm. çapında kelepçeli kalıba yağlı kağıt serin.
Sütü bir tencereye alın, kaynamaya başlamadan evvel şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırarak kaynayınca ocaktan alın. Büyük boy yuvarlak bir tepsiye sütü dökün. Biraz ılıdıktan sonra güllaç yapraklarını hafifçe ıslatıp ikiye bölerek  börek yapar gibi kalıba yerleştirin. Her yapraktan sonra birer kepçe sütle güllaç yapraklarını ıslatın. 6 yaprağı da bu şekilde hazırlayın. En üste kalan sütü dökün. Güllacın tüm sütünü çekmesi için bekleyin. Eğer sütün yanlardan taşmasından şüpheleniyorsanız kalıbı alt taraftan yanlarını da kaplayacak şekilde folyoyla sarın ya da bir boy büyük tepsi içerisine oturtun. Ilıyan püreyi sütünü çeken güllacın üzerine dökün. İki kat tatlı arasına bolca ceviz serperek lezzetlendirebilirsiniz. Benim sonradan aklıma geldi maalesef. Spatulayla püreyi yayın, soğuması için buzdolabına koyun. Servis yapacağınız zaman dilediğiniz gibi süsleyerek hazırlayın. 
Bu tarz yumuşak sütlü tatlıların süslemesini en sona bırakmakta fayda var. Yoksa nemli olan tatlı üzerindeki süslemeyi içine çekmiş bir hal alıyor ve ıslakmış gibi gözüküyor. 

İnanın hazırlaması yazdığım kadar uzun sürmüyor. Sadece bayağı kap kacak kirliye çıkıyor o kadar:)

Afiyet olsun...



10 yorum:

  1. bahçemizden gelen kabaklarla bu lezzet buluştuğunda neler olacağını düşünemiyorum:) farklı bir balkabağı tarifi olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Balkabağını her türlü tüketmeye bayılıyorum. Özellikle sütlü tatlılara çok yakıştırıyorum bu da harika olmuş. Görüntü süper ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı cumalar. Ellerinize,emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  4. güllaç seven biri çok beğendim ellerine sağlık harika olmuş..

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık arkadaşım sevdiğim iki lezzet bir arada eminim harika olmuştur.Bende beklerim sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Böyle enfes reçetelerle bal kabağı aşığı yapacaksınız beni :)
    Ellerine sağlık,cici cumalar olsun.

    YanıtlaSil
  7. tebrik ediyorum hiç olmayan bir kombinasyon yapmışsın!!! ciddiyim:) çok merak ettim tadını bu arada - yakın dokular hoş olmuştur ve arada kıtır ceviz ile himmm! fena olmadı bak düşündüm de...

    YanıtlaSil
  8. Amman benim oğlan görmesin!Güllaç diye diye başımın etini yedi.Burada bulamayınca yapamamıştım.
    Balkabaklı yapmak güzel bir fikir.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  9. Şu kabağa herşey çok yakışıyor, böreklerde, tuzlularda, tatlılarda, çorbalarda,keklerde vs vs
    Kendi başına muhteşem :)
    Deneyeceğim bir tarif olmuş, ellerine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  10. NE GÜZEL BİR İKİLİ OLMUŞ:))) ŞİFA OLSUN

    YanıtlaSil