24 Kasım 2010 Çarşamba

Standart Mayalı Hamur

Standart mayalı hamur

Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt veya su
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3.5 - 4 su bardağı un



Yapılışı;
Hamur mayalamak mutfakta yeni olanlar için veya bazen mayalanmayı riske atmamak için birçoğumuza zor gelir. Benim mayalanmada dikkat ettiğim en önemli husus sıvılarda soğuk malzeme kullanmamak. Özellikle sütü sıcak ılık kıvamda kullanıyorum. Kesinlikle mermer tezgahta değil masanın üzerine sofra bezi veya mutfak havlusu koyarak, hamur yoğuracağım kabı bez üzerine oturtarak zeminin de sıcak olmasını sağlıyorum. Çoğu zaman olmasa da bazen özellikle keklerde olduğu gibi unu eleyerek koyuyorum. Elenmiş una kuru mayayı ve toz şekeri ekleyerek karıştırıyorum. Tuzu yoğurma kabının kenarlarına serpiştiriyorum. Ortasına anne mayalaması gibi havuz açıyorum. Havuzun içine sıcak ılık süt, sıvıyağ ve tarifte varsa yumurta, yumurta akı ya da yoğurdu koyuyorum. Yaş maya veya toz mayayı kendim hazırlayarak kullanacaksam onu da sıvılarla birlikte ekliyorum. Önce sıvıları kendisiyle karıştırıyorum. Sonra içten başlayarak yavaş yavaş unu toplayarak hamuru yoğuruyorum. Eğer ele çok yapışıyorsa çay bardağıyla un ilavesi yapıyorum. Az yapışkan kıvamdaysa elimi una bulayarak öylece hamuru topluyorum. Streç filmle kabın ağzını hava almaması için sıkıca kapatıyorum. Plastik kapları streçlemek bir de büyük boysa biraz daha zor oluyor.Ya da annemin yaptığı gibi orta boy naylon bir poşeti kalıba geçiriyorum. Sofra beziyle sıkıca sarıyorum. Kışsa kalorifer peteklerinin yanına yöresine, yazsa hafif güneşli biraz sıcak ortamda mayalanmaya bırakıyorum. En az 30 dk. ama bence en ideali 45 dk. Buna rağmen mayalanmamışsa fırını 20 - 30 dereceye ayarlıyorum. Örtüsüyle birlikte 10 dk. kadar hamuru fırında mayalıyorum. 

Yumurta eklenen mayalı hamur tarifleri bazen akı içine sarısı dışına diye tarif edilen poğaça, açma, pide tarzı hamur işleri için geçerli. Bazen birden fazla yumurta kullanılıyor. Bu tarz hamurlar da genelde ekmek ya da çörek tarzı hamur işleri için. Poğaça, pide veya çörek yapacaksam hamura şekil verdikten sonra yumurta sürmeden 10 - 15 dk. daha tepside mayalamaya alıyorum, biraz daha kabarıyorlar. Ya da hepsini hazırlayıp tezgah üzerine alarak üzerine nemli (çok ıslak olmayacak) bir bezle hamurların üzerini kapatıyorum. Mayalanma için beklerken hem üstü sertleşip kabuk bağlamıyor, hem de iyi mayalanmayı sağlıyor. 

Ve ben hala korkarım ya mayalanmazsa diye... Bunlara rağmen de hamur mayalanmadıysa yılmayın, tekrar tekrar araştırıp hamur mayalamayı öğrenip ilerletin derim. Çünkü kahvaltılarda kendi yaptığınız ev ekmeği veya poğaçasının lezzetini ve emeğinin değerini en güzel dediğiniz poğaça bile almıyor. Ya da geçen gün yayınladığım kahvaltı sofrasında daha tarifini vermediğim sodalı poğaçalar var. Sodayla hamur mayalandırabilirsiniz. Soda mayalanmama riskini biraz daha azaltır. Yeni başlayanlardansanız onu deneyebilirsiniz. 

Fotoğraf alıntıdır. Kendi mayaladığım bir hamuru yayınlamak isterdim ama uzun zamandır aklımda olan ve istek alan bu postu yayınlıyorum. Ayrıca yayınlamadan önce de çok düşündüm blogger pirleri dururken yayınlamak haddime mi diye, benim de bir temel tarifler kategorim olsun istediğim için mayalı hamurla vira bismillah dedim. Sizin de farklı teknikleriniz veya ekleyebileceğiniz birşeyler varsa yazının devamına ekleyebilirim. 

Mesela Cahide&Jibek bu konuyu çok güzel anlatmıştır. 

9 yorum:

  1. gerçekten harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. bayılırım mayalı hamurla yapılan poğaça ve açmalara
    paylaşımın için teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  3. Mayalı hamur
    tariflerini bende çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bilgiler paylaşmışsınız... Aynen yazdığınız gibi, her zaman yapsanız da, mayalanma sırasında istediğiniz gibi olmayacak diye bir telaş sarar insanı...
    Bu güzel bilgiler için teşekkürler.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. dün yazacaktım ama vaktim yoktu,paylaşımını güzelce okuyup öyle yazayım dedim :)

    aynı annem gibi ne güzel anlatmışsın,
    ben de hala korkarım mayalı hamurdan..evlerimiz yakın olunca mayalı tarifleri sağolsun annem hazırlar :)
    ben mayalı bir tarif hazırlayacaksam ekmek makinesinin hamur programını kullanıyorum ama o da çok uzun sürüyor..
    öpüyorum kocaman :)

    YanıtlaSil
  6. bu arada yazmayı unuttum,,kaşarlı üçgenler soğuyunca biraz sertleşiyor haberin olsun..

    YanıtlaSil
  7. Behiye;
    Bi de benim annemin anlatmasını görsen. " Neyi var? Güzeel yağı koy, unu koy kavur. Şekerini, suyunu kalanını ekle. İşte sana tatlı." Tabi bu tarife göre değişiyor. Elleriyle de gösterir yapışını:) Canım anam...

    Ben de son bir haftadır yoğun olarak ekmek makinesi almaya programlanmış gibiyim. Bugüne kadar almamıştım, her an alabilirim. Ekmeği çok seviyorum ve çok tüketiyorum çünkü.

    Kaşarlı üçgenlerin sertleşeceğini tahmin ettim ama kalırsa tabi.. Kaşarı ve tuzlu kurabiyeyi, milföyü, mayalı hamuru asla esgeçmem... Teşekkürler yorumun için:)

    dokuzuncubulut;
    Bir de biraz mayalandığını görünce ya daha fazla mayalanmazsa korkusu var:)))

    YanıtlaSil
  8. şu ahliyle bile ne harika görünüyor!

    YanıtlaSil
  9. benim de yıllardır denemediğim tarif denemediğim şekil denemediğim yöntem kalmadı.. sabredemiyor muyum yoksa elim mayayı mı inkar ediyor bilemedim..

    bir tek bu sodalı dediğiniz tarif kalmıştı.. onu deneyeceğim..

    şu maya işini tutursam ne şekiller vereceğim ama olmuyorrr olmuyorrr olmuyor...

    YanıtlaSil