14 Temmuz 2010 Çarşamba

Kürdan Kebabı


Kürdan Kebabı


Malzemeler (Küçük boy tepsi için);
2 adet patlıcan
3 - 4 adet küçük boy patates
10 adet çeri domates
1 adet soğan
1 diş sarımsak
300 gr kıyma
3/4 çay bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı su
Tuz, karabiber, kimyon


Salçalı sos;
2 yemek kaşığı salça
1.5 su bardağı sıcak su


Yapılışı;
Sofralarınızı süsleyecek hoş bir yemek. 
Patlıcanları alacalı soyarak ince yuvarlaklar halinde doğrayın. Tuzlu su dolu bir kapta patlıcanları acısının çıkması için 20 - 25 dk. kadar bekletin.
Kıymayı yoğurabileceğiniz bir kaba alın. Bulguru ekleyin. Soğanı üzerine rendeleyin, baharatlarını, sarımsağı ve iki yemek kaşığı suyu ekleyerek yoğurup üstünü streçleyip buzdolabında 15 dk. kadar  beklemeye alın.Kıyma dinlenirken bulgurunuz şişer ve kıyma iç harcının tadını alır.
Patatesleri de halkalar halinde doğrayıp kızartın ve yemeği yapacağınız fırın tepsisine alın. Dinlenen kıymaya köfte şekli verip tekrar buzdolabına kaldırın. Bu arada patlıcanların suyunu sıkarak kızartmaya başlayın. Eğer kızartma yapmak istemiyorsanız teflon bir tavada biraz sıvı yağla rengi dönene dek pişirin. Ya da tost makinesine ince bir kat sıvı yağ sürerek (patlıcanların yapışmaması için) ızgara gibi pişirin. Ben patlıcanı böyle kullanmayı daha çok seviyorum. Hem yağ çekmiyor, hem de salata ve bazı hamur işlerinde daha hafif bir tadı oluyor. Hazırladığınız patlıcanları da patateslerin yanına alın. Köfteleri de tavada veya kızgın yağda hazırlayıp diğerlerinin yanına alın. Domatesleri doğrayın, dilerseniz bir de biber ekleyebilirsiniz.


Köfte + patates + patlıcan +  domates şeklinde dizin,kürdanla tutturarak sabitleyin. Daha dolgun durmasını istiyorsanız en alta bir tane daha patlıcan koyarak hazırlayabilirsiniz. Bütün malzemeleri bir kaba alıp beklettiğiniz için üzerine ayrıca yağ eklemeye gerek kalmıyor. 2 yemek kaşığı salçayı sıcak suyla açıp hazırladığınız köftelerin üzerine dökün. 180 derecede kızarana dek pişirin.


Afiyet olsun...

7 yorum:

  1. Patlıcanın her türküsüne bayılırım. Nefis görünüyor. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık, gerçekten güzel görünüyor. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Çok nefis görünüyor hem pratik hemde sağlıklı elinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık patlıcan olsunda benim için gerisi teferruat:)

    YanıtlaSil
  5. bu yemek hep aklımdaydı işte şimdi de karşımda bir tek yapması kaldı , çok teşekkürler evimizin ahalisi bayılacak : )

    YanıtlaSil
  6. çok iştah açıcı duruyorlar
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  7. Harika görünüyor emeginize saglik yapacagim bunu en kısa zamanda ins

    YanıtlaSil