Sosyete Mantısı
Malzemeler;
2 adet yufka
250 gr kıyma
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber, kırmızı biber
Sarımsak
Maydanoz, dere otu
Üzeri için;
Yoğurt, tereyağı
Yapılışı;
Sıvı yağda yemeklik doğradığınız sarımsak ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ekleyin suyunu salıp çekene kadar karıştırın. Salçasını ve baharatlarını ekleyerek harcı birbirine yedirin. Ocağı kapatmadan maydanoz ve dere otunu ekleyip bir iki kez daha karıştırın ve ocaktan alın.
Yufkaların ikisini üst üste serin. Yufka haşlanacağı için aralarına birşey sürmeye gerek yok. Ortadan ikiye yarım ay şeklinde katlayın. Geniş kenara kıymalı içi uzunlamasına her tarafına gelecek şekilde koyun. Kenarlarını içe katlayarak rulo şeklinde sarın.Temiz bir tülbente veya mutfakta peynir, yoğurt süzmek için kullandığınız ince bir beze yufkayı sarın. Geniş bir tencerede suyu bir kaç kaşık tuzla beraber kaynamaya bırakın. Makarna haşlar gibi... Tülbentli yufkanızı C şeklinde kaynayan suya bırakın 5-6 dk. sonra ters çevirerek öteki tarafını haşlayın. Toplam 10 - 15 dakika. Daha sonra kenara alıp tülbentinden ayırın.Mantı için yoğurdunuzu iser sarımsaklı ister sade hazırlayın. Tereyağını eritin, isterseniz kırmızı toz biberle yağınızı renklendirebilirsiniz. Ben kırmızı pul biber kullandım.
Kenarları yüksek bir kabın içine mantınızı alın. Yoğurdu her tarafına dökün. Erimiş tereyağını üzerine gezdirin, dilimleyerek sıcak servis yapın.
Anlatması belki biraz uzun sürdü ama aslında acil durumlar için pratik ve çok lezzetli bir ana yemek dahi diyebiliriz. Bu mantının değişik versiyonları da var. Fırında gül böreği şeklinde pişirilip yoğurt ve tereyağıyla servis edileni vs. Artık canınız nasıl isterse..
Afiyet olsun...
güzel görünüyor ellerine sağlık canım
YanıtlaSilmutlu haftalar
hımmm harika bir lezzet ellerine saglık canım
YanıtlaSilsevgilerimle
Akşamın bu vaktinde,ve tok olduğum halde,mantıyı görünce acıktığımı hissettim.Çok iştah açıcı bir görüntüsü var.Oldukça leziz gözüküyor :) ellerinize sağlık..iyi akşamalr..
YanıtlaSilmantıya bayılırım, üşenmeyip yapmak lazım bu lezzeti, tarif için çok teşekkürler...
YanıtlaSil