31 Ağustos 2013 Cumartesi

Marmelat Erik - Elma - Şeftali


Hiiç reçel sevmezken, bir marmelat krizidir tuttu beni, kalktım bir gün boyunca tencere tencere marmelat yaptım. İlk önce erik marmelatını yaptım, daha sonraki günlerde erik, şeftali ve ekşi elma. Marmelat sevmemin nedeni reçelin tane tane tatlı meyvelerini yiyemeyişimden belki de, reçel olarak sadece böğürtlen reçelini seviyorum o da marmelat sayılır zaten. Nadiren de olsa hazır olarak yediğimiz tek reçel de diabetik böğürtlen reçeli veya vişne reçeliydi. Evde yapılan reçel ve marmelatlara koruyucu koymadıkları için, uzun süre dayansın diye hep şekeri basarlar ya. Ben de o kadar tatlı sevmediğimden, az miktarda meyveyle az şekerli marmelatlar hazırladım. Zehracık her gün marmelatları parmaklıyor, elinin yüzünün bulaşığına rağmen yediği şeyin ne olduğunu biliyorum diye benim içim gayet rahat. 


Erik Marmelatı
1 kg erik 
3/4 çay bardağı su
2 su bardağı toz şeker
3 - 4 adet karanfil
Çubuk tarçın
1 çay kaşığı tereyağı
1 limon suyu

Şeftali Marmelatı
1 kg şeftali
1 su bardağı toz şeker
3 - 4 adet karanfil
Çubuk tarçın
1 çay kaşığı tereyağı
1 limon suyu

Ekşi Elma Marmelatı
2 kg elma
1 çay bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
3 - 4 adet karanfil
Çubuk tarçın
1 çay kaşığı tereyağı
1 limon suyu

Yapılışı;
Marmelat yapmadan önce bütün meyvelerin tadına bakarak şeker miktarını ve sulu olup olmamasına bağlı olarak su miktarını ayarlamanız tavsiyemdir. Ayrıca blendırdan geçirip karıştıracağınız için büyük bir çelik tencere kullanmanızda fayda var.
Eriklerin çekirdeklerini ayıklayıp ikiye bölerek tencereye yerleştirin.
Şeftalilerin kabuklarının kolay soyulması için alt tarafına bıçakla artı şeklinde kesikler atıp sıcak suda ağzı kapalı olarak 10 - 15 dk. bekletin. Kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın ve ikiye üçe bölerek tencereye alın.
Elmaların ortasını elma oyucuyla oyun, kabuklarıyla birlikte ince ince dilimleyip tencereye alın.
Erik ve elmalara su + toz şeker, şeftaliye sadece toz şeker ekleyerek iyice yumuşayana kadar kısığa yakın orta ateşte pişirin. Yumuşadıklarında blendırla püre haline getirin, tekrar ocağa alın. Karanfil, çubuk tarçın ve tereyağını ekleyerek kısık ateşte dibinin tutmamasına dikkat ederek ara ara karıştırarak pişirin. Yaklaşık 20 - 25 dk. içinde kıvam aldıklarında limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatarak ocaktan alın.
Tereyağı marmelatta köpük olmasını engeller ve birazcık parlaklık verir. Şeftalileri blendırdan geçirmeden önce eğer çok su salmışlarsa suyunu süzmenizi öneririm, ki şeftali zaten sulu bir meyve olduğundan çok sulu bir marmelatınız olmasın.
Cam kavanozlara tepelemesine doldurup ağzını sıkıca kapatıp buzdolabında muhafaza edin. Eğer benim gibi az şekerli seviyorsanız reçel gibi uzun süre koruyamazsınız, çok beklettiğiniz takdirde küflenmeler olabilir. Az miktarda yapıp küçük kavanozlarda saklamak biraz daha uzun süre kullanmanızı sağlayabilir, ama meyveleri mevsiminde az az yapmak daha iyi gibi.
Elma marmelatına kahvaltı esnasında ceviz parçaları ekleyebilirsiniz, erik marmelatının üzerine de antep fıstığı parçaları..
Kurabiyelerin arasında, muhallebi kuplarında, tatlı yoğurtlarda ve tartlarda değerlendirmek de zevkinize kalmış.

Afiyet olsun..

3 yorum:

  1. Kahvaltı için bir ölen olmuş,hepsi birbirinden güzel..Ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. kahvaltılara renk katıcak ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. Hepside birbirinden nefis gözüküyor canım ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil