28 Nisan 2011 Perşembe

Nohutlu Tabbule

Nohutlu Tabbule

Malzemeler;
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 demet maydanoz
Yarım demet taze soğan
1 adet büyük domates 
1 - 2 limonun suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon ve tuz

Yapılışı;
Bulguru geniş bir kap içerisinde 1 su bardağı soğuk suyla ıslatın ve 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Bu arada domatesin çekirdekli kısmını salatayı sulandırmaması için ayırın. Taze soğanın beyaz kısımları, domates ve maydanozu küçük küçük doğrayın. Bekleyen bulguru çatalla didikleyerek karıştırın. Zeytinyağı ve limon suyunun yarısı hariç tüm malzemeyi karıştırın. En son yağını ekleyin bir iki kez daha karıştırın ve servis tabağına alın. Gerekirse limon ilavesiyle tatlandırın.

Benim bu seneki 3. favori salatam. Hadi hayırlısı...
3) Nohutlu Tabbule

Afiyet olsun...

27 Nisan 2011 Çarşamba

Davet Sofrası


Sofradaki tatlar;

Afyon Bükmesi (Mercimekli ve Patatesli -Kayınvalidemden)
Kedidili Tiramisu

Bu kek aslında altüst olarak da çok şık ama ben sosla ve file fındıkla taçlandırdım kendisini. 
Tiramisunun kahvesini servis öncesi döktüm ama fotoğraflamaya geçene kadar üst kısım nemlendi maalesef..
Kabak havuç taratoru süzme ve normal yoğurt kullanarak hazırladım, mayonez kullanmadım, daha güzel oldu. Kendisine ceviz içi eşlik etti.
Ve gelelim benim maydanozla olan tabularımı yıkan salataya: Nohutlu Tabbule
İçinde bir demet doğranmış maydanoz var, ben maydanoz tadı yoğun olunca herhangi bir salatada veya yemekte yiyemiyorum. 1 demet maydanoz kullanmışlığım da azdır açıkçası. Ama bu salata ekşili kıvamıyla maydanozu bana hissettirmedi. İyi ki denemişim.

Tarifler gelecek inşaallah...

25 Nisan 2011 Pazartesi

Supangle

Supangle

Malzemeler;
3 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı kakao
80 gr bitter çikolata

Yapılışı;
Toz malzemeleri çelik bir tencereye alarak karıştırın. Sütü ekleyerek tel çırpıcıyla kaynayana kadar karıştırın. Göz göz olunca çikolatayı parçalara ayırarak içine atın. Eriyene kadar karıştırın. Sıcak haliyle kase veya kuplara boşaltın. Üzerinin kabuk tutmaması için hemen streç filmle kaplayın. Ilıyınca buzdolabına kaldırın. 2 - 3 saat sonra süsleyerek servis yapın.

Ayrıca supanglenin tabanına evde varsa kedidili veya kek parçaları ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz. 
Aroma niyetine içine muhallebiyi hazırlarken birazcık limon veya portakal suyu veya kabuklarını ekleyebilirsiniz.
Üst süslemesini önceden yaparsanız bekleme esnasında yumuşayabilir o yüzden servis öncesine bırakmak daha iyi sonuç almanızı sağlar.
Küçük kavanozlarda hazırlayarak çocuklara ev pudingi olarak sunabilirsiniz.

Afiyet olsun...

22 Nisan 2011 Cuma

Bir Beş Çayı

Aceleyle hazırlanmış bir sofradan alıntıdır.

Mercimekli Bükme (Afyon)
Kakaolu Tepsi Keki

Duymayanlara duyurulur.. Pepela gelmiiiş.

18 Nisan 2011 Pazartesi

Pastırmalı Tuzlu Kek

Pastırmalı Tuzlu Kek


Malzemeler;
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt veya süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 1.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çay bardağı mısır
1 çay bardağı doğranmış siyah zeytin
1 adet kırmızı biber küp doğranmış
200 gr doğranmış pastırma
Kekik, tuz, bir kaç dal dere otu

Susam - çörek otu

Yapılışı;
Demiştim ya kahvaltı sofrasında bir alternatif yoksa benim için kahvaltının da bir farkı yoktur diye... İşte lezzetli ve zengin bir alternatif.  Pastırmalı Tuzlu Kek...
Yumurtaları tuzla birlikte çırpın. Yoğurt (süt) ve yağ ekleyerek karıştırın. Süt kullanacak olursanız un miktarı çoğalacaktır. Kalan tüm malzemeleri ekleyerek karıştırın. Susam çörek otu serperek 180 derecede fırına verin. Kürdan testinden geçene kadar pişirin.

Afiyet olsun...

14 Nisan 2011 Perşembe

Etli Nohutlu Pilav

Etli Nohutlu Pilav

Malzemeler;
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
250 gr kuşbaşı et
2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz

Yapılışı;
Pirinci ılık suda yarım saat kadar ıslatın. Kuşbaşı eti suyunu salıp çekene kadar kavurun. Düdüklü tencerede su ilavesiyle yumuşayana kadar haşlayın. Pilavı yapacağınız tencereye yağları alın, eriyince süzdüğünüz pirinçleri ekleyin. Pirinçler beyaz suyunu çekip dirileşene kadar tuz ilavesiyle yağda kavurun. Et, nohut ve suyunu katarak bir iki karıştırın, kapağını kapatın. Kaynayınca altını kısın ve pişmeye bırakın, bütün suyunu çekince altını kapatın, kağıt havluyla kapatarak demlenmeye bırakın. Dilediğiniz gibi servis yapın.
Pilavın içine pişerken karabiber ilavesi yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

11 Nisan 2011 Pazartesi

Tepsi Patates Salatası

Tepsi Patates Salatası

Malzemeler;
4 - 5 adet patates
100 gr krema veya 1 yemek kaşığı tereyağı+ 1/2 çay bardağı süt
1 adet havuç
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
1 çay bardağı mısır
3 - 5 dal dere otu

3- 5 adet kornişon turşu
Kırmızı lahana
Tuz

1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez

Yapılışı;
Patatesleri haşlayın. Krema veya süt+ tereyağı, tuz ekleyerek püre haline getirin. Salata malzemelerinin bir kısmını üzerini süslemek için ayırın. Kalan malzemeleri patatese karıştırın. Püreyi tepsiye dökün, üzerini düzeltin. Yoğurt ve mayonezi karıştırın, pürenin üzerini kaplayın. Salata malzemeleriyle veya pul biber - naneyle süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun...

8 Nisan 2011 Cuma

Kahvaltı Sofrası



Hafta sonu kahvaltılarını o kadar seviyorum ki... Çalışıyor olmamın bunda etkisi büyük galiba... Güzel bir sofra olsun diye hep zeytinin peynirin yanına farklı bir şeyler katarım. Küçük bir fark, değişik bir lezzet hep olsun isterim... Yoğurtlu tereyağlı yumurta abimin salatası, ondan öğrendim... Krep ve kayganayı her zaman çok sevmişimdir. Bu sefer hem sade hem otlu hazırladım. Bol malzemeli tuzlu kek. Üç kat üçgen katlanmış peçeteler ve soframızın şirin misafirleri siyah beyaz ördekler. En küçük arkadaşım Zeynep'in hediyeleri:)

7 Nisan 2011 Perşembe

Cevizli Karamelli Çikolatalı Kek

Cevizli Karamelli Çikolatalı Kek

Malzemeler;
1 su bardağı ceviz, fındık, fıstık
3 yumurta
125 gr tereyağı
1 su bardağı esmer şeker
1 + 1/4 su bardağı un
1.5 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/4 tatlı kaşığı karbonat
1/3 su bardağı kakao
100 gr eritilmiş bitter çikolata
3/4 su bardağı süt

40 gr tereyağı
1/4 esmer şeker
2 yemek kaşığı krema

Yapılışı;
Karamel malzemelerini bir tencerede kısık ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Yağlı kağıt serilmiş küçük boy kelepçeli kalıba karameli dökün. Üzerine kuruyemişleri yayın ve buzdolabında bekletin.
Tereyağı ve şekeri çırpın, yumurtaları sırayla iyice çırparak teker teker ekleyin. Toz malzemeleri eleyin, düşük hızda karıştırın. Erimiş çikolata ve sütü ekleyip biraz daha karıştırın. Kek kalıbını dolaptan alın, karışımı üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında kürdan testinden geçene kadar pişirin. Soğuması için tel ızgara üzerine alın. Tamamen soğuyunca kalıptan çıkarın.
Kekin alt tabanında karamelli bir tabaka olduğundan soğuması önemli. Portakal ağacından denediğim bu tarife içindeki çikolata,kakao yoğunluğu, esmer şeker ve tereyağı apayrı bir lezzet katıyor. Brownimsi hafif acımtırak bir lezzet. Bence kek demek az kalır. Başlı başına bir pasta, aynı kekle nutella kremalı pasta yapmayı düşünüyorum nasipse... Yoğun çikolata yoğun lezzet.

Afiyet olsun...

4 Nisan 2011 Pazartesi

Crem Ole Kup

Crem Ole Kup

Malzemeler;
1 paket crem ole
2.5 su bardağı soğuk süt
1 paket pötibör veya yulaflı bisküvi
Üzeri için iri parçalanmış fındık fıstık

Yapılışı;
5 dk.da hazır tatlı...
Crem ole'yi üzerindeki tarife göre hazırlayın. Bisküviyi elinizle ufak parçalara ayırın. Kupların altına bisküviden yerleştirin. Crem ole'den 2 kaşık üzerine ekleyin. Üzerine bisküvi ve crem ole koyarak kupları bu şekilde tamamlayın. Servis sırasında fındık fıstık ekleyin. 

Afiyet olsun...

1 Nisan 2011 Cuma

Tavuklu Gül Böreği

Tavuklu Gül Böreği

Malzemeler;
3 adet yufka
1 adet haşlanmış göğüs

2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı tavuk suyu

Tuz, karabiber

Yapılışı;
Tavuk göğsünü didikleyin tuz ve karabiberle karıştırarak harmanlayın ve içi hazırlayın.
Un ve tereyağını çelik bir tencerede tel çırpıcıyla kokusu çıkana dek kavurun. Tavuk suyunu ekleyerek kısık ateşte akışkan bir beşamel sos kıvamını alana kadar karıştırarak hazırlayın.
Yufkaların hepsine aynı işlem uygulanacak. 1. yufkayı zemine serin, üzerine beşamel sostan gezdirip yufkanın her yerine eşit şekilde dağıtın. Tavuğun üçte birini gelişi güzel serpiştirerek yufkayı dörde bölün. Her birine gül böreği şekli vererek tepsiye alın. Yumurta sarısı sürüp susam - çörek otu serperek 180 - 200  derecede altı üstü kızarana dek pişirin.

Afiyet olsun...