19 Ağustos 2011 Cuma

Güllaç

Güllaç


Malzemeler;
1 paket güllaç
2 - 2.5 lt süt
2 su bardağı toz şeker

Süsleme için file antep fıstığı

Yapılışı;
Sütü bir tencereye alıp ısıtın, kaynamaya başladığında şekerini ekleyip eriyene kadar karıştırın. Eğer yuvarlak tepside hazırlayacaksanız işiniz çok kolay. Tepsiye 3 -4 kepçe süt dökün, üzerine bir yaprak güllaç koyun, alttaki süt yaprağı ıslatacaktır. Bir iki kepçe daha süt sökerek 2. yaprağı üzerine yerleştirin. Bütün yaprakları 3 - 4 kepçe sütle ıslatarak üst üste dizin. Kalan sütü güllacın üzerine boşaltın. Güllaç bol mısır nişastası ve un içerdiğinden bütün sütü kolaylıkla çekiyor. Oda sıcaklığına geldiğinde soğuması için buzdolabına kaldırın. Süslemesini dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ben fıstık ve ekşi kırmızı meyve yakıştırıyorum. Böğürtlen, vişne gibi..
Marka değişince güllacın süt miktarı da değişiyor. Ben hem 2 lt'lik hem de 3lt'lik süt kullanımını tavsiye eden güllaçlar kullandım. Gördüğüm bütün güllaçların süt içinde yüzmesini de sevmediğimden (nedense bunların bana miktarı çok geliyor) hep yarım lt. eksik sütle hazırlarım. Zaten güllacı dilimleyip servis yaptığınızda muhakkak dibinde süt kalıyor. Bu sütü güllacı tekrar ıslatmakta kullanabilirsiniz. Şeker miktarını da kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz, bana kalırsa üzerindeki tarife göre 1 kg şeker bir paket güllaç için çok fazla, gene sizin damak zevkinize kalmış yani...
Eğer büyük dikdörtgen borcamda hazırlayacaksanız güllaç yapraklarını yine büyük boy yuvarlak tepside ıslatarak, katlayıp veya kırıp borcama dizebilirsiniz. Borcamda dilimler daha çok ve daha düzgün çıkıyor. Yaz - kış her ramazan tüketilen bir tatlı olması güllacın havasına hava katıyor olsa gerek:)
Çocuklar için de inanılmaz faydalı bir tatlı, gönül rahatlığıyla istediğiniz kadar yedirebilirsiniz.

Afiyet olsun...

3 yorum:

  1. Hiç bu kadar güzel bir güllaç resmi görmemiştim. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. En sevdiğim tatlılardan biri, ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  3. Ellerine saglik canim afiyetler olsun .Güllac siz bir ramazan düsünemiyorum hafif bir tatli .

    YanıtlaSil