31 Ocak 2013 Perşembe

Ayva Tatlısı


Ayva tatlısını her yıl yapar, her yıl fotoğrafını çekerim ama birini beğenip de yayınlayamadım bugüne kadar. Bu sene bu fotoğrafla kurtuluyorum bu ayva tatlısı derdimden. Hani o hep yaparsınız ama hiç eklememişsinizdir ya, o tariflerimden biri işte.


Ayva Tatlısı

Malzemeler;
4 -5 adet ayva
Toz şeker
Kırmızı gıda boyası
Su

Kaymak

Yapılışı;
Ayvaların kabuklarını soyup çekirdeğini, çerini çöpünü ayıklayın. İç kenarları üste gelecek şekilde büyük bir tencereye dizin. Her yarım ayvanın üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker dökün. Ayvaların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz bir kaba (yaklaşık 1 - 1.5 lt.) çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası ekleyin. Hazırladığınız suyu tencereye boşaltın. Ayvanın çekirdeklerini suya jöle kıvamını vermesi için ayvaların üzerine koyun ve pişmeye bırakın. Ara ara ayvaları ters çevirerek yumuşayana kadar pişirin.
Piştikten sonra bir kaba alın, üzerlerine 2 yemek kaşığı sularından gezdirin ve soğumaya bırakın. Soğuduğunda kaymakla servis yapın.


Aynı zamanda çekirdekler kırmızı renk de verirmiş ama ben hiç o rengi elde edemedim. Belki de fırınlama yöntemiyle piştiğinde o renk elde ediliyordur.  Daha önce yaptığım Kup Ayva Tatlısı'nda da bundan bahsetmiştim. Orada diğer renk verme yöntemlerini de görebilirsiniz.

Afiyet olsun..

28 Ocak 2013 Pazartesi

Minik Tuzlular


Tarif aradığımda kapısını sık çaldığım bloglardan biridir Yemek Zevki.. 


Kurabiyelerin kendisi şirin olunca, ben de şirin şirin fotoğrafladım bir sürü..


Minik Tuzlular

Malzemeler;
150 gr tereyağı
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı çörek otu
1 yumurta (akı içine, sarısı dışına)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un

Yapılışı;
Çörek otu, kırmızı pul biber ve mahlebi bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki tereyağını, zeytinyağı ve yumurtayı birbirine yedirin. Çörek otlu karışımı, toz şekeri ve elenmiş un+mahlep+kabartma tozunu katarak kurabiye hamuru yoğurun.  Unu direk olarak 4 bardak kullanmayın, 3.5'tan sonra arttırarak gidin, malzeme, marka değişikliği etkili olabilir. Elinizle ceviz kadar toplar yaparak yağlanmış fırın tepsisine dizin. Yumurta sarısı sürerek 180 derecede altı üstü kızarana kadar pişirin.


Bu kurabiye hamurunun bir kısmına da çekirdek içi ekledim, kıvamını etkilemedi. Kıyır kıyır bu kurabiyeye bir de çıtırlık verdi. Ayrıca zeytinyağı kurabiyede hiç koku yapmıyor, ne 1 çay bardağı toz şeker ne de 1 çay bardağı çörek otu oran olarak çok değil. Malzemeleriyle oynamamanızı öneririm. 

Afiyet olsun..

22 Ocak 2013 Salı

Tahin Pekmezli Cheesecake



Tahin Pekmezli Cheesecake

Malzemeler;
1 paket pötibör bisküvi
75 gr eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı ceviz içi
1/2 çay kaşığı toz karanfil

1 paket labne peyniri
1 kutu krema
2 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı un
1 paket vanilya

Süper ikili tahin pekmez karışımı

Yapılışı;
Bisküvileri rondoda toz haline getirin. Ceviz içini robottan geçirerek yağını iyice çıkarıp püre gibi olmasını
sağlayın. Eritilmiş tereyağı ve toz karanfili ekleyerek yağlı kağıt serili kelepçeli kalıbın tabanına bastırarak yayın.
Peynirli karışımın bütün malzemelerini birbirine yedirerek karıştırın, bu esnada çok baloncuk oluşturmamaya dikkat edin. Bunun için ister elinizle tel çırpıcı kullanın, isterseniz mikserle çırptıktan sonra mutfak tezgahına bir kaç kez vurarak oluşan baloncukları söndürün. Kelepçeli kalıbın kenarlarını alüminyum folyoyla sararak su dolu bir tepsinin içinde 40 - 60 dk. arası 180 derecede pişmeye bırakın. Folyolamak cheesecake'in kenarlarının beyaz kalmasını sağlayacak. Su içinde pişmesi de üstünde çatlaklar oluşmasını engelleyecek. Yok uğraşamam der veya kalıbınıza güvenmezseniz cheesecake'inizi fırına dayanıklı su dolu bir kaseyle yan yana fırınlayabilirsiniz. 40 dk. dan sonra ortası hafif sallanır kenarları sertleşmiş kıvamını alana dek kontrol ederek pişirmeye devam edin. Fırın boyutu ve sıcaklığı değişiklik gösterebilir. İstenilen kıvama eriştikten sonra fırından alıp oda sıcaklığında soğutup kalıptan ayırın. Soğurken ortadaki sallanır kısım kendiliğinden sertleşecektir. Soğuması için buzdolabına kaldırın. En az 5 saat sonra (cheesecake dinlendikçe güzelleşir) yemeye hazır hale gelecektir. Servis öncesi tahin pekmez karışımını kekin üzerine gezdirip spatula veya bir kaşık yardımıyla düzeltin. Karışımın kıvamı tam sürmelik olduğundan sürme izleri bir kaç dakika sonra kendiliğinden geçecektir. Dilerseniz üstünü kuruyemişle de renklendirebilirsiniz.
Yarım kaşık toz karanfilin 24cm'lik cheesecake'te bıraktığı o rayihayı anlatamam. Hem karanfil kokusu, hem tahin pekmez tadı bu tatlıyı mesir macunuyla yarıştırır yani. :)

Gönderdikleri ürünler için kendilerine teşekkürü bir borç bilirim. Haketmeyeceğini düşünsem burada yayınlamazdım zaten. Koska ürünlerini kendiniz yediğiniz gibi gönül rahatlığıyla çocuklarınıza da yedirebilirsiniz. Bizim hanım mızmızlandı ama küçük ucundan ucundan yedi gene. Biz bunu büyüklere yaptık. :)

Bu arada yayınlanmayı bekleyen bir cheesecake tarifim daha var. Sözde onu cheesecake yapışımın ayrıntılarıyla yazacaktım o yüzden bir türlü yayınlayamadım. Bu kadar uzun anlattıktan sonra gerek de duymuyorum artık. İlk defa deneyecek olanların gözleri korkmasın. :)

Afiyet olsun..

21 Ocak 2013 Pazartesi

İstanbul'la Davet Sofrası


Dedim ki "Onlar benim ağır misafirlerim, ama iki kişiler. Çok çeşide gerek yok. Sonra dedim ki "Olur mu? En çok yiyen sensin zaten. Yap işte bir kaç çeşit fazladan."

O katlı tabaktaki Keşküllü Kurabiye ve Zeytinli Mini Sarmallar sonradan menüye dahil oldu. 

Garnitürlü Tuzlu Kek.. Tarife gerek yok kanaatindeyim, Tuzlu Muffin'den kekik, domates, sosis ve zeytini çıkardım. Bir küçük kutu garnitür ilavesi, dererotu, azıcık sucuk ve yine azıcık kaşar ekledim. Üzerini de susam çörek otuyla şenlendirdim.

Keşküllü Kurabiye un kurabiyesi kıvamında hafif bir kurabiye.. 

Zeytinli Mini Sarmallar.. Mercimekli Rulolar'ın bir boy küçüğü şeklinde hazırladım. 

Mimoza Salata.. İyi ki bu yılın başında denemişim. Favorim.. Tarifin kaynağı şu an bloğu kapalı olan yetur'la lezzet kareleri.. Bir çok blogger denemiş zaten daha evvel. Şiddetli tavsiye edilenlerden.. 

Profiterol.. Uzun zamandır yapmıyormuşum meğer, 2 günde bitince anladım.

Fotoğraflarda olmayan Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Kısır ve bir de Sosyete Mantısı vardı. Üzerinde yoğurt ve tereyağlı sos olduğu için son anda geldi sofraya onu çekemedik.


Zeytinli Mini Sarmallar.. 


İstanbul üzerine hayranlığımın giderek arttığı bir döneme girdim. Buna rağmen hiiç müsait olmadığımı bilerek kış günü iki çocukla kendimi fazla İstanbul'a kaptırmamaya çalışıyorum. İnternetten bulduğum İstanbul resimlerini şekillendirip, çıktı alarak kestim, sonra da Zeynep Duru'nun fon kartonlarına yapıştırarak peçetelik yaptım. Tabi o durur mu? Sofranın fotoğrafının olmamasının sebebi.. Peçeteleri yırtmış, çatal bıçaklar aşağıda yukarda, sağda solda, masa örtüsü kaymış, servis kaşıklarının yerleri değişmiş.. Fotoğrafları çektim ama bir tane idare eder bulamadım. Neyse ki bunlar sofrayı kurmadan çektiklerim.. 

Afiyet olsun.. 

16 Ocak 2013 Çarşamba

Elmalı Kurabiye


Elmalı Kurabiye

Malzemeler;
250 gr tereyağı tadında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
3.5 - 4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

İç harcı için;
3 adet elma
1 çay bardağı esmer toz şeker
1 silme yemek kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz içi

Yapılışı;
Elmaları rendeleyin ve bir tavaya alın. Esmer şeker ilavesiyle karamelize olup, elmalar yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra tarçın ve cevizi ekleyip karıştırarak soğumaya bırakın.
Tereyağı ve yoğurdu oda sıcaklığına getirin. Sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip bu malzemeleri birbirine iyice karıştırın. 3. 5 su bardağı un ve kabartma tozu, vanilyayı eleyerek ele yapışmayan ve de dağılmayan bir hamur yoğurun. Gerekirse un ilavesi yapın. Hamurdan küçük mandalina büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Her birini elinizle fincan tabağı büyüklüğünde açın. Hamurların ortasına elmelı harçtan koyup katlayın. Üste gelen kat alttaki hamur gözükecek şekilde biraz geride kalsın. Alttaki hamuru üstteki hamura yapıştırıp kıvırarak yukarıdaki şekli verin. Yağlı kağıt serili tepside 180 derecede 20 - 25 dk. pembeleşene kadar pişirin. Fırından alıp ilk sıcaklığı çıktığında pudra şekeri serpin. Ilık - soğuk tüketin.

Afiyet olsun..

10 Ocak 2013 Perşembe

Duru Mutfak'ın 3 Yaşı ve Hediyeleri..



Bir çok yemek bloggerının yayın sayısı ilk yılında müthiş bir sayıyken, ikinci ve üçüncü yıllarda yarıya inerek azalıyor. Hatta bazıları blog yazmayı bile bırakıyor. Ara ara "Acaba bende blog yazmayı bırakır mıyım? Ya da tarif eklemekte tıkanır mıyım?" diye düşünmüyor değilim. (Evde de yemek seçen insanlar varken, yaptığım bir çok şeyin çoğunu ben yiyorken. )Aynı tarifi evirip çevirip eklemeyi de pek sevmiyorum, bu yüzden neredeyse bütün tariflerimin altında öneriler de mevcut. Temennim bütün tariflerimin çoğunluğa hitap edip alternatif sunması ve hatırlatma amaçlı olması yönünde. İnşallah böyle de devam eder. 

Bugün 10 Ocak 2013. Bizim 3. yılımız. Bloğumun ilk postunu kucağımda Zeynep Duru'yla yazmıştım, hatırlıyorum. :)) Şimdi o büyüdü, Zehra yazarken paçalarımdan çekiştiriyor. Yakında fotoğraf çekerken beni o zorlayacak. 

Yukarıdaki gri puantiyeli ve mühürlü uzun ahşap tepsi bu yaşımızın 1. hediyesi. Kendi zevkime göre inşallah beğenilir umuduyla hazırlandı. 

Aşağıdaki deniz temalı kaşıklık, kalemlik vs. 4 bölmeli mavi kutu 2. hediyemiz. 

Geçen seferki hediyeleşmeden farklı olarak bu sefer şartlarımız var.

  1. Kampanya, çekiliş, hediye amaçlı açılan blogların katılımını kabul etmiyorum.
  2. Yurt dışı maalesef çekilişe dahil değil. 
  3. Bloğumuzun izleyicisi olmanız. 
İzleyici olmak için bloğunuzun olmasına gerek yok, google hesabınızın olması yeterli. Hangi hediyeyi beğendiğinizi de yorumunuzda belirtirseniz sevinirim. 

Bu yazının altına bırakacağınız yorumlar dahilinde çekiliş yapılacaktır. Çekiliş 10 Şubat'a kadar devam edecek. Bloğunda yayınlamak isteyenler ve sosyal medyada paylaşmak isteyenler paylaşabilir. 3. yaşımızın hatırası izleyicilerimizin olsun:)

Çekiliş sonucu puantiyeli tepsi 7. yorumuyla ZEL ( Umut Sepeti) Zeliha'nın... 

Yalnız ben bu 2. hediyeyi kimse seçmediği için ne yapacağımı şaşırdım. O yüzden tanımadığım herhangi  bir öğrenciye hediye etmeyi düşünüyorum. 



4 Ocak 2013 Cuma

Nohut Salatası


Düdüklüde 45 dk. pişmeyen sarı nohutlara inat beyaz nohutlarla lokum gibi nohut salatası yapmak.. 

Nohut Salatası

Malzemeler;
2 su bardağı haşlanmış nohut
Yarım demet taze soğan
Dilimlenmiş yeşil zeytin
1/4 demet dere otu
Sirke
Limon suyu
Zeytinyağı
Kimyon, tuz

Yapılışı;
Dere otu ve taze soğanları ince ince dilimleyin. Haşlanmış nohuta kalan tüm malzemeyi ekleyerek karıştırarak servis yapın. Servis önerisidir porsiyon olarak da sunulabilir. 

Bu yılın ilk tarifi ne kadar da kolay bir o kadar lezzetli.. Hayatım olmuş nohut mohut :))

Afiyet olsun..