26 Mart 2013 Salı

Kirli Çıkınlar Poğaçası


Kirli Çıkınlar Poğaçası

Malzemeler;
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 - 4.5 su bardağı un

İç harcı için;
200 gr. kıyma
2 adet soğan
1 yemek kaşığı kuş üzümü 
1 çay bardağı ceviz içi
Tuz, kara biber, pul biber, kimyon, 
Bir kaç dal maydanoz

Üzeri için susam

Yapılışı;
Sütü parmak dayanacak sıcaklığa gelene dek ısıtın. Bir kase içine toz şeker ve mayayı alın, sütü üstüne boşaltıp üzerini kapatarak mayanın kabarması için 5 - 10 dk. kadar bekletin. 4 bardak unu geniş bir kaba eleyerek, unu ortasını açın, kalan tüm malzemeleri ekleyip, (gerekirse un ilavesiyle) yumuşak bir hamur yoğurun. Yarım saat mayalanmaya bırakın. 
Kuş üzümlerini en az 10 dk. ılık suda bekletin. Yemeklik doğranmış soğanı kuş üzümleriyle birlikte pembeleşene kadar kavurun. Kıymayı ekleyip, suyunu salıp çekene kadar kavurduktan sonra, ceviz ve maydanoz hariciyle kavurarak ocaktan alın. Ceviz ve maydanozu da karıştırarak soğumaya bırakın. 
Mayalanan hamuru limondan küçük bezelere bölün. Her bezeyi elinizle yuvarlak açıp ortasına kıymalı harçtan koyarak yarım ay, pastane poğaçası şeklinde katlayın. Yağlanmış büyük boy kek kalıbına susam serpin. Poğaçaları üst üste yerleştirin. 180 derecede soğuk fırına vererek pişirin. Fırından aldıktan 5 dk. sonra terse çevirip bir 10 dk. sonra da dilimleyerek servis yapın. 
Bizim oralarda gizli bir şeyleri olan, ya da ummadığın şeyin sahibi olan, olmadık vakitte olmadık şeyler çıkaran adamlara kirli çıkı derler. Bu poğaçaya da önce kirli çıkı dediler sanırım, sonra lezzet çıkınlarına çevirdiler. Kat kat aralarında iç malzemesi çıktığı için ben de Kirli Çıkınlar Poğaçası demeyi münasip gördüm:) Daha evvel bu poğaçaları top top sucuklu yapıp yine kek kalıbında hazırlamıştım, pizza tadında olmuştu, ama onu fotoğraflayamamıştım. 
Ben bu tarifin sahibini ilk gördüğümde " Ay ne güzel kadın:)" demiştim. Hep güzel, çok güzel, çok güleç, çok sevdim ben onu.  Ayşegül'ün Lezzet Durağı.. Her ne kadar benim sevemediğim facebookta daha çok aktif olsa da, birbirinden güzel ve değişik tarifleriyle takip önerimdir. Çok teşekkürler.. 

3 yorum: