29 Haziran 2012 Cuma

Şekerli Donut


Donut bir mayalı hamur çeşididir. Bana kalırsa tatlı olması da bizim onu kolay kabul etmemizi sağlamıştır. Hele ki Türk mutfağının tatlı hamur işlerini düşünürsek, donutlar onların yanında az tatlı bile kalır. Bana tatlı hamur pek hoş gelmez aslında; ne tahinli çörek, ne tatlılı milföy ne de yufkalı dolamalar falan.. (Falan küçümsemek için değildi.)  Bu benim tatlılarda şeker oranını az kullandığımdan da anlaşılır zaten.. Bana göre tatlı sütlüdür, meyvelidir, şerbetliyse üstü dondurmalıdır vb. 
Yabancı bir sitede gördüğüm bu donutlar, bizim sık sık yaptığımız halka pişilere benziyordu. İşte o pişiler bu sefer donut oldu. 


Şekerli Donut

Malzemeler;
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tuz
1 silme yemek kaşığı toz şeker
2 - 3 su bardağı un

Üzeri için toz şeker - tarçın

Yapılışı;
Hamur mayalanmazsa diye riski azaltmak için :) ılık süte şeker ve mayayı ekleyip ağzını kapatıp üstüne küçük bir el havlusu örtüp karanlıkta ya da koyu renk bir kapta 5 dk. kadar bekletin. Bu süre sonunda alt taraf beyaz üst taraf köpüklü kahve gibi olacak. Mayanız hazır, hamurunuz artık kabaracak. 
2 su bardağı unu bir kaba eleyin, tuzunu katın. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Gerekirse un ilavesi yapın. Kabın ağzını streç filmle hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Üzerini kapatarak yarım saat kadar mayalamaya bırakın. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Ortasını parmağınızla delerek küçük halkalar yapın. Kızgın yağda (mümkünse üzerini geçecek kadar) kızartın. Tarçınlı toz şeker karışımına bulayarak donutları hazırlayın.  
İnce taneli toz şeker hamura daha kolay yapışıyor. Bu markalara göre değişen bir şey. İsterseniz şekerle tarçını birazcık robottan geçirip hem şekeri inceltip hem de aromaları birbirine katabilirsiniz. Hamurun malzemesinde tarçın kullanılarak daha da lezzetlendirebilir, kaplama malzemesinde değişik süslemeler, sunumda çubuklara geçirmeler vs. ile de göz ziyafeti çekebilirsiniz. Hani bir mayalı hamur ne kadar süslenirse o kadar süsleyin yani:)
Sütlü kahveyle iyi gider gibi bu tarif.. 

Afiyet olsun... 

7 yorum:

  1. süper olmuşlar..çok güzel kabarmışlar...Çocuklar benden donut istiyorlardı..teşekkürler,tarifinizi deneyeceğim..sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Harika ben çok severim donatı bu tarifede bayıldım çok pratik ve kabarma garantili olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Çok severim donut'ı.. maalesef:)

    YanıtlaSil
  4. Ben de aynı senin gibi düşünüyorum tatlı konusunda, donutlar bana bir anlamsız gelmiştir hep, tatlı desen öyle aman aman tatlı değil ee tuzlu hiç değil...
    Ama görüntü süper, canım da istemedi değil. Şu kızarma işi olmada denesem mi diye düşünüyordum ki maya olayını okudum. Daha henüz hiç maya almadım ben marketten falan..
    Kısacası gözüm korktu, bir gün sana çaya geleyim de sen yap ben yiyeyim iyisimi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh tabii ki inşallah, ayarlaşır ve bekleriz efendim. Her zaman ortak hatta insanlara yer var soframızda...

      Sil
  5. nam nam nefis bişey bu ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Yurtdışında tattığımda edindiğim kötü izlenim nedeniyle korkarak baksam da bir ara denemek istiyorum.Çok görüyorum ev seninkiler de dahil olmak üzere leziz görünüyorlar.
    ellerine sağlık olsun,selamlar.

    YanıtlaSil