23 Mart 2011 Çarşamba

Muhallebili Kadayıf


Bloglar kapanınca daha önce de söylediğim gibi hiç tarif paylaşasım yoktu. Haliyle elimde birkaç tane de olsa tarif birikti. Bu tatlı mesela neredeyse 1 aydır duruyor. Ben de kendisini masaüstü olarak kullanıyorum bu ara. 
Hem bu kadar üzücü olayın aynı anda yaşanması da yazı eklemek için açıkçası insanı vurdumduymaz mıyım diye düşündürüyor? Dualarımızda hep Japonya ve Libya var. Ama burası da bizim gündemimiz diyerek geçen aradan sonra bu harika tarifi blogların açılışına istinaden sizinle paylaşıyorum. Mutlaka her evde pişirilmesi gereken bir tarif.

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

Malzemeler;
250 gr kadayıf
1 su bardağı taze ceviz içi
1/2 su bardağı toz şeker
100 gr tereyağı

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nişasta
1 yumurta
1 paket vanilya
1 kutu krema

Yapılışı;
Kadayıfları didikleyerek küçük küçük doğrayın ya da 1 saate yakın buzlukta sertleşmesi için bekletin, daha sonra doğrayın. Büyük boy bir tencerenin içine yağ + şeker + kadayıfı alarak tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Kavurma esnasında eriyen şeker ve yağ kadayıfa yapışarak sulu bir görüntü alacak, kavurdukça bu görüntü değişecek. Ne kadar çok kavurursanız lezzetini o kadar arttırırsınız. Kavurma işleminin sonlarında cevizi ekleyerek bir kaç dakika daha kavurun. Cevizin ve kadayıfın kokusu birbirine iyice karışmasını sağlayın ve bir kenarda bekletin. 
Muhallebi için krema ve vanilya harici malzemeyi tencereye alın. Tel çırpıcıyla karıştırarak muhallebiyi göz göz olana kadar kaynatın. Ocaktan alıp vanilyayı ekleyerek mikserle çırparak ılıtın. Ilıyınca kremayı ekleyerek tekrar çırpın, kremayı muhallebiye yedirin. Eğer muhallebi sıcakken kremayı eklerseniz muhallebinin kıvamı cıvıklaşır, buna dikkat edin. 

Servis için tepsi veya kup kullanabilirsiniz. Tepside hazırlarsanız dilim olarak sunacağınızdan muhallebinin kıvamı önemli. Kupların dibine 2 - 3 yemek kaşığı kadayıf koyun. Üzerine muhallebi tekrar 2 - 3 kaşık kadayıf tekrar muhallebi ve kadayıf koyarak kupları hazırlayın.

Tepsi için;
Tepsinin dibini kadayıfın yarısıyla kaplayın üzerine muhallebinin tamamını boşaltın. Kalan kadayıfla muhallebinin üzerini kapatarak en az 2 - 3 saat bekletip servis yapın. 

Bu tatlı hazırlandığı gün tüketildiğinde üzerinin kadayıfı kıtır kıtır bir lezzet veriyor. Ertesi gün muhallebinin etkisiyle kadayıfların kıtırlığı yumuşamaya dönüyor. Her iki haliyle de lezzetli bir tatlı. Bir gün önceden hazırlarsanız üst kat kadayıfı dökmeden bekletip servis öncesi hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. Ellerine saglik canim bu sekil servis iyi fikir .Hayirli aksamlar öptüm.

    YanıtlaSil