15 Şubat 2011 Salı

Katmer Poğaça


Katmer Poğaça

Malzemeler;
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz ve toz şeker
3.5 - 4 su bardağı un
100 gr oda sıcaklığında tereyağı

İç malzemesi
Peynir ve maydanoz

Yapılışı;
Sütü sıcak ılık olacak şekilde kaynatın. Büyük bir kaba önce 3.5 su bardağı unu eleyin. Ortasını havuz gibi açın, yumurtanın sarısını üstüne sürmek için ayırın. Yumurta sarısı ve tereyağı hariç kalan tüm malzemeyi unun ortasına alın.Yumuşak bir hamur olana dek yoğurun. Ağzını sıkıca kapatın, üstünü örtün ve yarım saat 45 dk. kadar mayalanmaya bırakın. İki katı büyüklüğüne ulaştığında poğaçaları yapmaya başlayın.
Mayalanan hamuru önce 2'ye sonra onları da 6 - 6 toplam 12 parça olacak şekilde eşit parçalara bölün.(Dilerseniz böylece 15 dk. daha dinlendirin.) Unlanmış tezgahta yemek tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağı her yanına yedirerek sürün. 6 tane hamura aynı işlemi uygulayın ve 6. yani en üstte kalan hamuru yağlamayın. Diğer hamur toplarını da aynı şekilde hazırlayın. Tezgahı tekrar unlayarak 6 kat hamuru merdaneyle yufka büyüklüğünde açın. Hamurların arası yağlı olduğu için çok kolay açılıyor. Hiç hamur açmayanlar için bile kolayca uygulanabilecek bir tarif.Sigara böreği gibi keserek 8 parçaya bölün. Küçük veya büyük nasıl isterseniz dilimlerin kalınlığını öyle kesebilirsiniz. Geniş kenarlara iç malzemeden bir miktar koyun, sigara böreği gibi sarın, birleşme yerini hafifçe parmağınızla bastırın, alta gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin. Diğer hamuru da bu şekilde hazırlayın. Yumurta sarısı sürüp çörek otu serperek 200 derecede pişirin.

Çok yumuşak ve kat kat milföy gibi bir poğaça. Yedikçe bir tane daha istiyor insan.Ev yapımı milföy bir nevi. Sade olarak yaparsanız yağ miktarını biraz daha fazla tutup kruvasana da benzetebilirsiniz. İç malzemesi olarak peynirli iç kullanacaksanız, çok fazla koymayın derim. Çünkü kenarlardan taşıyor.Zira zeytin ezmesi, patates, patlıcanlı iç de kendisine çok yakışır.:)

Afiyet olsun...

7 yorum:

  1. çok güzel olmuş çok! rengi de şekli de bir harika emeğine sağlık ne denir ki başka:)

    YanıtlaSil
  2. Bu nasıl bir görüntüdür. Sabah sabah "şu anda olsa da yesem" dedirttiniz bana, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize saglik nefis olmus,pogacanin kimbilir kac cesidi var ama herbirinin birbirinden güzel oldugu kesin ayrica bu pogaca benimde aklimda bakalim ne zaman denerim...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sabah sabah bu nefis poaçaları görmek iyi gelmedi. Hem de iş yerinde. Hemen hazırlayıp yemek istiyor insan.
    Elinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Nede güzel kabarmış.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Fotoğraf harika yanımda gibi poğaçalar ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  7. Bir ara sık yapardım mutfağın gözdesi olmuştu. Yapmak isteyenlere duyurulur nefis oluyor. Ellerine sağlık, sağlık ve sevgiyle..

    YanıtlaSil