2013'ün en çok tıklananları tatlı ve hamur işi sevdiğimizin göstergesi..
23 Aralık 2013 Pazartesi
26 Kasım 2013 Salı
Meyve Salatası
Uzun bir aradan sonra bekleyen enerji deposu bir tarif. Yine uzun bir aradan sonra güzel haberlerle görüşmek üzere..
Meyve Salatası
Malzemeler;
3 adet mandalina
2 adet armut
2 adet elma
1 çay bardağı kurutulmuş yaban mersini
2 limon suyu
Yapılışı;
Limon suyunu sıkıp hazırlayın. Elma ve armutları soyup, çekirdeklerini ayıklayıp doğrayın. Limon suyuyla karıştırıp kararmasını önleyin. Yaban mersini ilave edip karıştırarak servis tabaklarına alın.
Afiyet olsun..
27 Ekim 2013 Pazar
Kemalpaşalı Sütlaç
Kemalpaşalı Sütlaç
Malzemeler;
1 paket Kemalpaşa Tatlısı
veya
Yarım paket Kemalpaşa Tatlısı
1 paket hazır sütlaç
Yapılışı;
Bloğumu ilk açtığımda bu tarifin muhallebilisini denemiştim, muhallebisine tarçın eklemiştim. 2 sene önceki Ramazan'da Keşküllü Kemalpaşa yapmıştım, bu sene Ramazan'dan sonra da bunu yaptım. Sanırım en güzeli sütlaçlısı oldu. Zaten sütlaca meyveyi, karameli ve çikolatayı da çok yakıştırırım. Belki de o yüzdendir sütlaca böyle taklalar attırmam.
Evde yaptığınız sütlacın bir kısmını farklı yapmak veya yeni bir lezzet denemek isterseniz işte size bir tarife iki öneri.
Kemalpaşayı veya Peynir Tatlısını üzerindeki tarife göre hazırlayın. Biraz şerbetli - sulu kalmaları daha lezzetli olmalarını sağlıyor. Eğer büyüklerse kaselerin dibine birer tane küçüklerse bir kaç tane yerleştirebilirsiniz. Üzerine sütlacını sıcakken dökün ve ilk sıcağı çıktığında buzdolabına kaldırın. Soğuk soğuk servis yapın.
Ben hazır Kemalpaşa kullandığım zamanlarda şeker miktarı çok fazla olduğu için üzerindeki şerbet ölçüsünü birebir uygulamıyorum. Şekerini bayağı kısıyorum, tavsiyem şeker miktarını damak zevkinize göre ayarlamanız.
Afiyet olsun..
22 Ekim 2013 Salı
Hellimli Tavuklu Salata
Sonbahar soframızın en sevilen tariflerinden biri Hellimli Tavuklu Salata.. Besleyiciliği ve zararsızlığıyla herkes tarafından korkmadan yenilebilir.
Hellimli Tavuklu Salata
Malzemeler;
2 demet kuzu kulağı
1 paket hellim peyniri
Yarım kg tavuk şinitzel
Kaju taneleri
Tuz ve zeytinyağı
Yapılışı;
Tavuk şinitzelleri ve hellim peynirlerini küçük kareler, dikdörtgenler şeklinde doğrayın. Kuzu kulaklarını saplarından ayıklayıp yıkayın ve süzün, gerekirse kurutun.
Orta ısıdaki tost makinesinde hellim peynirlerini pişirin ve kenara alın. Tost makinesine az sıvı yağ sürüp tavukları dizin ve iki tarafını eşit şekilde pişirin. Makineden aldıktan sonra çok az tuz serpin. Tavuklar ve peynirler ılıdıktan sonra kalan malzemeleri karıştırıp servise hazırlayın.
Kuzu kulağı ekşi olduğu için limon kullanmadım, isterseniz ıspanak, semiz otu, göbek marul gibi çiğ yiyebildiğiniz otlarla da değerlendirebilirsiniz.
Afiyet olsun..
4 Ekim 2013 Cuma
Milföy Kol Böreği
Milföy Kol Böreği
Malzemeler;
4 adet ikili milföy (8 kare parça)
1 çay bardağı un
2 adet haşlanmış patates
1 adet soğan
Kırmızı pul biber, kara biber, tuz
1 - 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yumurta sarısı
Çörek otu
Mavi haşhaş tohumu
Yapılışı;
Rondodan geçirilmiş soğanı sıvı yağda soteleyin. Patatesleri üzerine rendeleyip baharatlarını ekleyerek birbirine iyice yedirerek iç harcı hazırlayın.
Milföyler oda sıcaklığına geldiğinde un serpilmiş tezgahta büyük bir dikdörtgen olacak şekilde açın. Hamurun her tarafına gelecek şekilde patatesli harcı serpiştirin. Hamuru rulo yapıp kendi etrafında bir kaç kez döndürerek kol böreği şekli vererek tepsiye alın. Yumurta sarısı sürüp çörek otu - mavi haşhaş tohumu serpip 180 derecede pişirin.
bu börek harcında soğanı yemeklik doğramaktansa püre halinde kullanmayı daha çok seviyorum, böylece soğanla patates iyice kaynaşmış oluyor ve soğanın suyu harcı yumuşatmış oluyor. İç harcını değiştirebilir, üstüne farklı şeyler serpebilirsiniz.
Afiyet olsun..
30 Eylül 2013 Pazartesi
Ev Yapımı Çokokrem - Nutella - Sürülebilir Çikolata
Bir markanın ürünün adının önüne geçmesi onun ne kadar güçlü bir marka olduğunu gösterir ve de ne kadar beğenildiğini. Mesela 10 yıl öncesine kadar sürülebilir çikolatanın adı çokokremdi, yavaş yavaş chokella sonra da nutella oluverdi. Öyle ki nutellasız kahvaltı sofraları yok, nutella kadının ve erkeğin stresli zamanlarında tatlı krizlerinde kaşık kaşık dalabileceği bir kurtarıcı.. Şİmdi de x markalar kaşıklamaya doyamayacaksınız diye yeni ürün çıkarıyorlar. Bana en komik geleni de tepesinde bir adet fındık olanı. "Buz devrinden geliyoruz biz, o fındığın peşindeyiz.. "
Geçen kış nadiren de olsa aldığım çokokrem uzun süre bozulmayınca cin ifrit oldum. Biraz tarif araştırdım ama eski tarifler hep margarinliydi denemekten vazgeçtim, çikolatalı kremalı bir şey uydurdum onu da pudingimsi buldum. Sonra lezzet yolu bir tarif yaptı, ben de ancak geçenlerde deneyerek "Tamam, bu kahvaltıda yenir, aferin." diye çokokrem tarifine sonunda ulaştım. (Ben çokokrem diyenlerdenim.)
Çocuklarınıza kahvaltıda hazır bir şeyler yedirmek istemiyorsanız işte tarifi.
Ev Yapımı Sürülebilir Çikolata
Malzemeler;
100 gr fındık içi
80 gr bitter çikolata80 gr sütlü çikolata
200 ml süt
30 gr süt tozu
20 gr bal
Yapılışı;
Fındıkları önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 dk. kadar kavurun. Fırından aldığınız gibi mutfak robotuna doldurun ve yağı çıkana kadar çekin. Fıstık ezmesi kıvamına yaklaştığında tamamdır.
Çikolataları kırarak benmari usulü erimeye bırakın. Alttaki tencerenin suyunu 1/3 oranında doldurmanız yeterli olacaktır.
Süt , süt tozu ve balı bir çırpıcı yardımıyla sos tenceresinde topaklanmadan çok kaynamamasına dikkat ederek ısıtın.
Çikolatalar eridiğinde tencerenin üzerinden alın ve fındıklara ekleyin, birlikte iyice karışana kadar çekin. Ilık sütlü karışımı da ekleyerek tüm malzemenin özdeşleşmesini sağlayın.
Yaklaşık 200 - 250 gr kadar biraz sulu bir çokokreminiz olacak. Kapaklı bir kaba alın ve soğuduğunda buzdolabına kaldırın. Buzdolabında beklediğinde çokokrem kıvamına ulaşacaktır.
Çokokremde yoğun gelen lezzet yok, fındık ve çikolata eşit kıvamda. Yalnız robotunuzun bıçağının keskinliği sizin çokokreminizin pütürlüğünü belirleyecek önemli etken. Çok keskin hele de çift bıçaklı robotunuz varsa şanslısınız, ayrıca robotu büyük boy kullanmanızda fayda var. Çünkü sütlü sosu eklediğinizde karışım biraz yukarılara doğru çıkıyor. Çikolata olarak da en sevdiğiniz markayı kullanın ki yediğinize değsin:)
Afiyet olsun..
23 Eylül 2013 Pazartesi
Kış Hazırlıkları
Bana kalırsa, değişen bir çok şey gibi artık hediyeleşmeler de değişiyor. Tamam belki bi borcamın yerini hiç bir şey tutmuyor ama:) Çalışan bebekli anne, mutfakla arası olmamış yeni gelin, yeni ev tutmuş bir öğrenci, ailesinden uzakta çalışmak zorunda kalan bir bekar için götürülebilecekler içindeki en iyi hediyelerden biri bu bence...
Yazdan hazırlanmış konserveler veya derin dondurulmuşlar, kullanıldığında bol bol dua alacağınız bir hediye çeşidi..
Közlenmiş Patlıcan, Közlenmiş Kırmızı Biber, Taze Fasulye, Barbunya, Bamya ve Domates Püresi..
Bu kış (bezelye ve vişneyi kaçırdığımı saymıyorum) çekirdek ailem için yaptığım kış hazırlıklarında bunlar var. 2 'şer 3'er kilodan ama bize yeter inşallah. Ne de olsa derin dondurucum yok buzdolabının buzluğundalar..
Közlenmiş Patlıcan ve Kırmızı Biber;
Patlıcanları ve kırmızı biberleri yıkadıktan sonra delmeden fırında közledikten sonra bir poşet içine doldurup ağzı kapalı (kabukların yumuşayıp kolay soyulması için) bir süre bekletin. Daha sonra patlıcanları hızlıca soyup doğrayarak limon suyuyla karıştırın ve buzdolabı poşetlerine veya buzluğa giren saklama kaplarına doldurun. Kırmızı biberleri soyduktan sonra çekirdeğini ayıklayıp ister tüm tüm, isterseniz doğrayarak poşetleyin.
İmkanınız varsa bu közleme kısmını lahmacun - pide yapan yerlerde yaptırın, ki patlıcan biberde köz tadı olsun.
Taze Fasulye;
3 kilo taze fasulye
1 kilo domates
Taze fasulyeleri ayıklayıp temizledikten sonra 1 kilo domates püresiyle çok az tuz ilaveli tencerede fasulyeler renk değiştirene kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Buzdolabı poşetlerine alıp soğumasını bekleyin ve ağzını sıkıca kapatarak buzluğa atın.
Barbunya;
Ayıklayıp yıkadığınız gibi poşetlere..
Bamya;
1 kg bamya
1 yemek kaşığı sirke
Tuz, buz
Bamyaların tepelerini huni şeklinde soyup yıkayın. 4 - 5 lt tuzlu, sirkeli kaynamış suya atıp 4 - 5 dk. kaynatın. Yine 4 - 5 lt. kadar buzların olduğu bir soğuk su hazırlayın. 5 dk. sonra bamyaları kevgirle alıp soğuk suyun içine atın. Bir kaç dk. sonra sudan süzerek alıp buzdolabı poşetlerine doldurun ve soğumasını bekleyin ve buzluğa kaldırın.
Domates Püresi;
İstediğiniz kadar domates
Domatesleri ister kabuğuyla ister soyarak rondodan geçirin. Miktarına göre bir tencereye alıp suyunu çekene kadar pişirin. Silikon kalıplara doldurun ve öylece buzlukta dondurun. Donduktan sonra streç filme sarıp poşetleyebilirsiniz. (Bu silikon kalıp fikrini Cahide&Jibek'te gördüm.)
Enginar;
Enginarı suyuyla birlikte bir poşet içinde saklayabilirsiniz. Yalnız çözdürme kısmını buzdolabında değil oda ısısında yapın ki enginarlar kararmasın.
Mevsim döndü dönüyorken, pazarlardan sebzeler henüz kalkmamışken dilediğinizi yapıp atın buzluğa derim. İster hediye edin, ister kullanın..
Afiyet olsun..
17 Eylül 2013 Salı
Nutellalı Supangle
Nutellalı Supangle
Malzemeler;
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 adet yumurta
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı kakao
5 - 6 yemek kaşığı nutella
Yapılışı;
Un, toz şeker, yumurta ve sütü büyük bir tencerede çırpıcıyla muhallebi olana dek karıştırarak pişirin. Ocaktan aldıktan sonra su, sıvı yağ, kakao ve nutellayı ekleyip mikserle pürüzsüz olana kadar karıştırın. Kaselere alıp 4 - 5 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.
Biz tabii ki bu kadar küçük kaplarda yemedik bu supangleleri, bunlar küçük hanım için özel hazırlandı. Tahta kaşıkla yemek de ayrı bir hoşuna gitti zaten..
Tarifin kaynağı bir yemek programıymış. Hangi sürülebilir çikolatayı seviyorsanız onu kullanmanızı tavsiye ederim.
Afiyet olsun..
12 Eylül 2013 Perşembe
Simit Yapmak..
Yemek bloggerı olmanın en güzel yanlarından biri büyük mutfaklarda, fabrikalarda yemek yapma şansınızın olması.. Hele ki sizi çağıran sevdiğiniz ve bildiğiniz bir markaysa mutlu olmamanız içten değil. Güllüoğlu'nda ilk katmer için toplanmıştık, pek benlik bir lezzet olmadığından onu evde denememiştim. Ama bu sefer öyle bir şey denedik ki, hepimiz seviyoruz; simiiit..
Duru'yla katılabildiğim etkinlikler daha bir ayrı oluyor sanki:)
Zaten mayalı hamurla oynamayı seven ben, simit yapmanın bu kadar keyifli olacağını tahmin etmezdim. Kıvır, çevir, bük, dola, yapıştır. Ben hamuru kıvırdıkça Duru güldü, o güldükçe ben daha çok simit yaptım. Bizi 2. kez mutfağında ilgiyle ağırlayan, bütün sorularımıza doyurucu cevaplar veren Fatih Güllü ve Güllüoğlu ekibine çok teşekkür ediyorum.
Simit
Malzemeler (10 adet için);
500 gr un (yaklaşık 4.5 su bardağı)
250 gr ılık su
50 gr sıvı yağ
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
20 gr ekmek mayası (yaş maya)
1/2 su bardağı üzüm pekmezi
1/2 su bardağı su
150 gr susam
Yapılışı;
Unun tamamını mermer tezgah üzerine eleyin ve ortasını havuz gibi açın. Un havuzunun dış tarafına şeker ve tuzu dökün. Havuzun ortasına mayayı alın, üzerine sıvı yağ, su ve 1 yumurtayı ekleyip yaş mayayı parmaklarınızla ezin. (1 kg un için yumurta miktarı 1 adet, ben yarım ölçüye de 1 yumurta kullandım) İç taraftan başlayarak unu azar azar alıp hamuru yoğurun. Yarım saat - 45 dk. arası mayalamaya bırakın. Mayalanan hamuru 10 eşit bezeye bölün ve yuvarlayın. Üzerini temiz bir naylon poşetle (buzdolabı poşetini keserek kullanabilirsiniz) kapatıp 5 - 10 dk. kadar bekletin. Yuvarlak bezeleri ortadan ikiye katlayarak (tam üst üste değil de bir taraf tam ortaya gelecek gibi) 10 - 15 cm. lik rulolar haline getirin ve 5 - 10 dk. kadar tekrar bekletin. Hamurun uçlarının fazla incelmemesine dikkat edin. Dinlenen ruloları ortadan başlayarak iki elinizle bastırarak açın. Bu esnada hamuru kendiniz uzatmaya çalışmayın, iki elinizle yaptığınız baskı hamuru kendiliğinden uzatacaktır. Hamurun uç kısımlarını yine inceltmemeye dikkat edin, ruloya göre biraz tombik kalsın. Neredeyse 40 cm kadar olan hamuru açma burkar gibi iki taraftan ters yöne iyice bükün. Sağ uç yukarı, sol uç aşağı burkmak gibi, elinizin özelliğine kalmış yani. Büktüğünüz hamuru iki ucundan tutup hızlıca kaldırın, kendi etrafında burkulan hamuru tezgaha alıp tekrar kendi etrafında bir kaç kez burkun. Yuvarlak ucun altına ve üstüne açık olan tarafın hamurlarını getirerek sıkıca yapıştırın, tekrar bir kaç kez bastırıp döndürerek simit şekillendirmeyi tamamlayın. Bknz.; video:)
Üzüm pekmezi ve suyu derin bir kap içinde karıştırın, susamı da derin yayvan bir kap içine dökün. Simitleri teker teker pekmezli suya batırın, çıktıktan sonra susama bulayın, elinizle çekiştirmeden döndürerek biraz daha büyümesini sağlayın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dk. pişirin. Pişme esnasının 12. dk. sında tepsiyi ters çevirip simitlerin her yerinin eşit pişmesini sağlayın.
Anlatması çok uzun ama yapması o kadar zevkli ki, oyun hamuru, şeker hamuru gibi. Bizim orada yaptığımız simitlerde hamur mayalama kısmı üzerini yine naylonla örterek oldu ama, ben sıcaklardan daraldığım için ev ortamında cam açık, rüzgar esiyor vs. diye yine kapaklı bir kutuda mayaladım. Diğer dinlenme aşamalarındaysa üzerini naylonla örterek beklettim. Ayrıca mermer üzerinde malzemeler çabuk soğuyacak, nasıl mayalanacak bu hamur? dememe rağmen yine de mayalandı çok şükür. Evde herkesin çok beğenmesi de benim için ayrı bir zevk.
Güllüoğlu ürünlerini internetten de sipariş verebiliyorsunuz. Ayrıca kampanyaları da oluyor. Ürünlerini incelemek için buraya, sipariş için buraya bakabilirsiniz.
(Bu tarifi o kadar zor şartlarda hazırladım ki, mesela Zehracık peyniri hep elinde ufaladığı için fotoda 3 tane simidin yanında küçücük peynir, bir de kendi fotoğraf makinesi hep çayı simidi çekiştiriyor, yazarken zaten kafam bi dolu oldu. Bir eksiğim vardır elbet, kusura bakmayın.)
Afiyet olsun..
9 Eylül 2013 Pazartesi
Mısır Unlu Patlıcan
Mısır Unlu Patlıcan
Malzemeler;
4 adet patlıcan
2 adet yumurta
1 çay bardağı mısır unu
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı;
Patlıcanları alacalı soyup parmak şeklinde doğrayın ve az tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın ve süzün. Yumurta, mısır unu, tuz ve karabiberi bir kasede çırpın. Tereyağının yarısıyla orta boy bir teflon tavayı yağlayın. Ilıyan patlıcanları yumurtalı karışıma bulayarak hamsi tava yapar gibi tavaya dizin. Kısığa yakın orta ateşte ağzı kapalı olarak pişirin. Ters çevirme esnasında tavayı tekrar yağlayarak öteki yüzünü pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.Yıllar önce annemin Trabzonlu bir komşumuzdan öğrendiği bir tarif bu. Tabi benim için anne elinden yemek daha lezzetli. Canım çok istediğinde ben de yapıyorum, zaten 5 dk. içinde kayboluyor. Öyle ki ben bu patlıcanların soğuduğunu henüz görmedim:)
Afiyet olsun..
6 Eylül 2013 Cuma
En Kolay Crumble
En Kolay Crumble
Malzemeler;
2 adet orta boy şeftali
5 - 10 adet kırmızı erik
1 paket fındıklı bisküvi
Servis için dondurma
Yapılışı;
Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.
Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp doğrayın. 4 adet sufle kabına meyveleri bölüştürün. Üstlerini bir paket fındıklı bisküviyi kırarak kapatın. 180 - 200 derecelik fırında 20 dk. alt, 10 dk alt - üst kademede pişirerek fırından alın. Eğer alttan üstten ayrı ısıtmalı fırınınız yoksa ilk 20 dk. üstü folyolu, son 10 dk. folyosuz pişirin. Ilıyınca dondurmayla birlikte servis yapın.
Crumble'ı en çok elmalı olarak hazırlıyorum. Bu sefer hem ekşimsi hem tatlımsı olsun istedim. Dilerseniz bisküvilerin arasına fındık veya ceviz parçaları ekleyebilir, alt kattaki meyveleri mevsimine göre değiştirebilirsiniz.
Afiyet olsun..
3 Eylül 2013 Salı
Unlu İrmik Helvası
Unlu İrmik Helvası
Malzemeler;
100 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1.5 su bardağı süt
Yapılışı;
Süt, su ve toz şekeri bir tencereye alıp şeker eriyene kadar kaynatın ve altını söndürün. Sıvı yağ ve tereyağını bir tencerede eritin. Un ve irmiği ekleyerek tahta bir kaşıkla orta ateşte yaklaşık 10 dk. istediğiniz rengi alana dek kavurun. Şerbetin tamamını yavaşça karıştırarak ekleyin, şerbetini çekip helva kıvamını alana dek karıştırmaya devam edin ve ocağı söndürün. Tencereyle kapak arasına kağıt havlu koyup en az 15 dk. dinlenmeye bırakın. Dilediğiniz gibi servis yapın.
Hem irmik hem un helvası severim ama un helvasını bu havalarda saatlerce kavuracak sabrım yok ne yazık ki.. Bir de sütlü hazırlayınca son zamanlarda hiç öyle koyu renkli un helvası yapamadım:) Sonra bir gün dur ikisini birden karıştırayım bunların dedim, internette tarif aradım. Daha önce deneyenler olmuş tabii ki, damak bu akla düşürüyor sevdiğin lezzetleri. Benden önce canı çeken biri bulmuş tarifi. Ben de kendi damak zevkime göre ayarladım. Yeme de yanında yat..
Helvayı dinlendirme esnasında bazen bir de yoğurt mayalar gibi örtülere sarıyorum. O zaman daha iyi demleniyor gibi geliyor bana, bu tarifi de öyle hazırladım mesela. Kıvam olarak da yumuşak bir helva, kalıplarla ters de çevirebilirsiniz.
Fotoğraf yine Zehracık'ın azizliğine uğramış durumda, kaşıktaki helva minik minik parmaklandı ben çekene kadar:) Helva severlere şiddetli tavsiyemdir..
Afiyet olsun..
31 Ağustos 2013 Cumartesi
Marmelat Erik - Elma - Şeftali
Hiiç reçel sevmezken, bir marmelat krizidir tuttu beni, kalktım bir gün boyunca tencere tencere marmelat yaptım. İlk önce erik marmelatını yaptım, daha sonraki günlerde erik, şeftali ve ekşi elma. Marmelat sevmemin nedeni reçelin tane tane tatlı meyvelerini yiyemeyişimden belki de, reçel olarak sadece böğürtlen reçelini seviyorum o da marmelat sayılır zaten. Nadiren de olsa hazır olarak yediğimiz tek reçel de diabetik böğürtlen reçeli veya vişne reçeliydi. Evde yapılan reçel ve marmelatlara koruyucu koymadıkları için, uzun süre dayansın diye hep şekeri basarlar ya. Ben de o kadar tatlı sevmediğimden, az miktarda meyveyle az şekerli marmelatlar hazırladım. Zehracık her gün marmelatları parmaklıyor, elinin yüzünün bulaşığına rağmen yediği şeyin ne olduğunu biliyorum diye benim içim gayet rahat.
Erik Marmelatı
1 kg erik
3/4 çay bardağı su2 su bardağı toz şeker
3 - 4 adet karanfil
Çubuk tarçın
1 çay kaşığı tereyağı
1 limon suyu
Şeftali Marmelatı
1 kg şeftali
1 su bardağı toz şeker
3 - 4 adet karanfil
Çubuk tarçın
1 çay kaşığı tereyağı
1 limon suyu
Ekşi Elma Marmelatı
2 kg elma
1 çay bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
3 - 4 adet karanfil
Çubuk tarçın
1 çay kaşığı tereyağı
1 limon suyu
Yapılışı;
Marmelat yapmadan önce bütün meyvelerin tadına bakarak şeker miktarını ve sulu olup olmamasına bağlı olarak su miktarını ayarlamanız tavsiyemdir. Ayrıca blendırdan geçirip karıştıracağınız için büyük bir çelik tencere kullanmanızda fayda var.
Eriklerin çekirdeklerini ayıklayıp ikiye bölerek tencereye yerleştirin.
Şeftalilerin kabuklarının kolay soyulması için alt tarafına bıçakla artı şeklinde kesikler atıp sıcak suda ağzı kapalı olarak 10 - 15 dk. bekletin. Kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın ve ikiye üçe bölerek tencereye alın.
Elmaların ortasını elma oyucuyla oyun, kabuklarıyla birlikte ince ince dilimleyip tencereye alın.
Erik ve elmalara su + toz şeker, şeftaliye sadece toz şeker ekleyerek iyice yumuşayana kadar kısığa yakın orta ateşte pişirin. Yumuşadıklarında blendırla püre haline getirin, tekrar ocağa alın. Karanfil, çubuk tarçın ve tereyağını ekleyerek kısık ateşte dibinin tutmamasına dikkat ederek ara ara karıştırarak pişirin. Yaklaşık 20 - 25 dk. içinde kıvam aldıklarında limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatarak ocaktan alın.
Tereyağı marmelatta köpük olmasını engeller ve birazcık parlaklık verir. Şeftalileri blendırdan geçirmeden önce eğer çok su salmışlarsa suyunu süzmenizi öneririm, ki şeftali zaten sulu bir meyve olduğundan çok sulu bir marmelatınız olmasın.
Cam kavanozlara tepelemesine doldurup ağzını sıkıca kapatıp buzdolabında muhafaza edin. Eğer benim gibi az şekerli seviyorsanız reçel gibi uzun süre koruyamazsınız, çok beklettiğiniz takdirde küflenmeler olabilir. Az miktarda yapıp küçük kavanozlarda saklamak biraz daha uzun süre kullanmanızı sağlayabilir, ama meyveleri mevsiminde az az yapmak daha iyi gibi.
Elma marmelatına kahvaltı esnasında ceviz parçaları ekleyebilirsiniz, erik marmelatının üzerine de antep fıstığı parçaları..
Kurabiyelerin arasında, muhallebi kuplarında, tatlı yoğurtlarda ve tartlarda değerlendirmek de zevkinize kalmış.
Afiyet olsun..
28 Ağustos 2013 Çarşamba
Oreolu Dondurma
Oreolu Dondurma
Malzemeler;
1 kutu mini oreo
250 gr vanilyalı dondurma
1 poşet krem şanti
1 çay bardağı süt
Yapılışı;
Vanilyalı dondurmayı biraz yumuşaması için dışarıda bekletin. Krem şantiyi 1 çay bardağı sütle koyu kıvamda hazırlayın, yumuşayan dondurmayı krem şantiyle birlikte çırpın. Mini oreoları bıçakla küçük parçalara bölün. Dondurmalı karışıma oreoların yarısını ekleyip karıştırarak her yere gelmesini sağlayın. Streç filmle kapladığınız bir kalıba karışımı boşaltıp, bir gün buzdolabında bekletin. Servis öncesi ters çevirip üzerini kalan oreolarla süsleyin.
Türkiye'ye gelmesini beklediğimiz ürünlerden birisi de oreo'ydu. İlk dondurmayla denedik, çocuklara siyah siyah pek sevimli gelmedi ama negro severler ve kakaolu bisküvi sevenler beğenecektir.
Sadece krem şantiyle buradaki gibi parfeler hazırlamaktansa, dondurmaları krem şantiyle çoğaltıp bu tarz dondurmalar hazırlamayı daha çok seviyorum.
Afiyet olsun..
23 Ağustos 2013 Cuma
Kara Fasulye Salatası
Kara Fasulye Salatası
Malzemeler;
1 su bardağı kara fasulye
1 çay bardağı haşlanmış mısır
Yarım demet taze soğan
Bir kaç dal dere otu
1 adet kırmızı biber közlenmiş veya sotelenmiş
1 çay bardağı dilim yeşil zeytin
Bir kaç adet kornişon turşu
Nar ekşisi, zeytinyağı
Limon suyu, tuz
Yapılışı;
Bir gün önceden suda beklettiğiniz kara fasulyeleri az tuzla haşlayın. Taze soğan, dere otu ve turşuyu doğrayın, diğer malzemelerle birlikte büyük bir kaba alın. Sos malzemeleriyle birlikte karıştırarak servis tabağına alın.
Börülce Salatasını, Piyaz'ı ve ekşiyi seviyorsanız, bu salatayı da seveceksiniz, deneyin..Afiyet olsun..
20 Ağustos 2013 Salı
Soğanlı Kiş
Soğanlı Kiş
Malzemeler;
100 gr tereyağı1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
2 su bardağı un
Tuz
2 adet iri kuru soğan
2 sap taze soğan
1 adet kırmızı biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı dolusu kara biber
Tuz
1 kutu krema
1 adet yumurta
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki tereyağını, yoğurt ve yumurtayla karıştırın. Azar azar un ve tuz ilavesiyle çok sert olmayan ve ele yapışmayacak bir hamur yoğurun. Buzdolabında yarım saat dinlendirin. Duruma göre daha az veya çok un kullanabilirsiniz.
Kuru soğanları jülyen doğrayın. Kırmızı biber ve taze soğanları küçük küçük doğrayın. Kuru soğanları sıvı yağda tuz ve karabiberle karamelize olana dek soteleyin, taze soğan ve kırmızı biberleri de ekleyip bir kaç dakika daha soteleyip ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Hamurun 3/1 'ini kenara ayırın. Kalan hamuru tart kalıbının tabanı büyüklüğünde açıp tabana yerleştirin. Diğer küçük hamuru ince uzun bir rulo yaparak kalıbın etrafına bastırarak yerleştirin. Çatalla tartın üzerinde delikler açın. Soğanlı karışımı hamurun üzerine yayın. Üzerine rendelenmiş kaşarı serpiştirin. Krema ve yumurtayı birlikte çırparak tartı kaplayın. 180 derecede yarım saat kadar pişirin. Fırında alınca biraz beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Benim için çok güzel bir şey bu Soğanlı kiş. Soğan karabiberle birlikte karamelize olduğu için tadı müthiş oluyor. Bir de yanına taze soğan + kırmızı biber üstüne kaşarlı krema, ince bir hamur üzerinde enfes enfes.. Aynı içi iç harç olarak kullanınca bu lezzeti alamıyorsunuz. Hamurun içinde hapsolunca soğanın karamelliği canlı canlı gelmiyor insana:) Şiddetli tavsiyemdir.
Afiyet olsun..
4 Ağustos 2013 Pazar
Bayram Tatlısı Önerileri Ramazan Özel 27. Gün
Geçen sene bugün ne yayınlamışım?
İftar Sofrası
3 Ağustos 2013 Cumartesi
Kandil Simidi Ramazan Özel 26. Gün
Kandil Simidi
Malzemeler;
250 gr tereyağı veya tereyağı tadında margarin
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
1 yemek kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Yumurta akı ve susam
Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki tereyağına, zeytinyağı, yumurta sarıları ve sirkeyi ekleyip, elinizle mıncıklayın. Toz şeker, tuz, mahlep, kabartma tozu ve unu ekleyip kurabiye hamuru yoğurun. Hamura kolay şekil verebilmek için 4'e bölün. 4 hamuru da ayrı ayrı ince yassı rulolar şekline getirin ve bıçakla verevine kesin. Yumurta akı ve susama batırıp önceden ısıtılmış 180 derecede hafif kızarana kadar pişirin.
Lezzet olarak Minik Tuzlulara benziyor, kıyır kıyır enfes bir kurabiye..
Afiyet olsun..
Geçen sene bugün ne yayınlamışım?
2 Ağustos 2013 Cuma
Tavuk Suyuna Tel Şehriye Çorbası Ramazan Özel 25. Gün
Tavuk Suyuna Tel Şehriye Çorbası
Malzemeler;
1 lt. tavuk suyu
1 çay bardağı tel şehriye
Maydanoz, dereotu
Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı;
Tavuk suyu kendiliğinden yağlı olduğu için yağ kullanmıyorum. Bir tencerede tavuk suyunu kaynamaya bırakın, kaynayınca tel şehriyeleri ekleyin. Şehriyeler piştiğinde ocağın altını kapatın taze küçük küçük doğradığınız otları ve baharatları ekleyip karıştırın ve dinlenmeye bırakın.
Tavuk suyunuz azsa suyla çoğaltabilirsiniz. Dilerseniz içine tiftiklenmiş tavuk parçaları da ekleyebilirsiniz. Servis tavsiyem üzerine taze maydanoz ve dereotu eklemenizdir. Hem hasta çorbasıdır hem tavuk suyu değerlendirme çorbası..
Afiyet olsun..
Geçen sene bugün ne yayınlamışım?
31 Temmuz 2013 Çarşamba
Kolay Çiğ Köfte Ramazan Özel 23. Gün
Kolay Çiğ Köfte
Malzemeler;
2 adet patates
1 adet kuru soğan
2 su bardağı ince köftelik bulgur
Bir kaç diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 yamek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı isot
1 silme yemek kaşığı kimyon
Tuz
Servis için
Limon ve kıvırcık
Yapılışı;
Patatesin kabuklarını soyup haşlayın. Soğan ve sarımsağı rendeleyin, maydanozu çok küçük olacak şekilde kıyın. Bulguru bir süzgece alıp üzerine kaynar su dökerek ıslatın. Büyük bir kaba ıslattığınız bulguru boşaltın. Üzerine haşlanmış patatesleri rendeleyin. El yakmayacak sıcaklığa geldiğinde bulgur ve patatesi tuz ilavesiyle patates kaybolana kadar yoğurun.
Soğan, sarımsak, maydanoz, salçalar, baharatlar ve sıvı yağı ekleyip köfte kıvamını alana dek yoğurun. Elinizle köfte şekli verip servis tabağına alın. Lavaş, kıvırcık, limon ile servis yapın.
Çiğ köfte pek benim damak tadıma hitap eden bir şey değil. Sokaklarda okuldan, dersaneden çıkan gençleri görüyorum bazen, ellerinde çiğ köfte dürümleri seve seve yiyerek geziyorlar, ben nasıl mutlu oluyorum. Helal olsun bu gençlere diye:) Hem hamburger - kola yemedikleri için, hem de acılı acılı yiyebildikleri için. Bir simit, iki çiğ köfte.. İkisini de yiyenleri gördükçe seviniyorum:)
Köfteyi çok acı olmasın, sarımsaklı kokmasın diye kendi damak zevkimize göre uyarladım. Yukarıdaki ölçüler gayet normal ölçüler ama bize 1 yemek kaşığı isot acı olduğu için içinde yok. Zeynep Duru değilse bile bu köfteleri 1.5 yaşındaki Zehra bile yedi, arkasından su içe içe.. Hem çiğ köfte yiyeyim hem acı olmasın diyorsanız isottan, biber salçasından kısıp toz kırmızı biber kullanırsanız köftenin rengiyle oynamamış olursunuz.
Afiyet olsun..
Geçen sene bugün ne yayınlamışım?
30 Temmuz 2013 Salı
İncirli Tatlı Ramazan Özel 22. Gün
İncirli Tatlı
Malzemeler;
3 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
10 adet incir
1 çay bardağı ceviz içi
4 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı nescafe
2 yemek kaşığı toz şeker
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı buğday nişastası
3/4 su bardağı toz şeker
1 paket krem şanti
Yapılışı;
İncirleri 15 dk. kadar suda bekletip zar şeklinde doğrayın. Yumurtaları mikserle köpürttükten sonra şekeri ekleyip çırpın. Toz malzemeleri eleyerek ekleyin. Kalan malzemeleri de karıştırarak orta boy hafif yağlanmış bir tepside 160 derecede pişirin.
Kekin ılıması esnasında krem şanti hariç kalan malzemeyle muhallebiyi hazırlayın. Muhallebi kaynadığında krem şantiyi toz halinde ekleyip muhallebiye iyice yedirin. 1 su bardağı ılık suda şeker ve nescafeyi çözdürün. Ilıyan keki bu şerbetle ıslatın. Üzerine muhallebiyi döküp ilk sıcağı çıktıktan sonra buzdolabında en az 3 - 4 saat beklettikten sonra servis yapın.
Yıllardır yapmama rağmen hiç fotoğraflamamıştım. Zaten 10 bloggerdan 9'u, 5 ev hanımından da 3'ü bilir bunu:)
Bu kitap da 7. Blogger Buluşmasında afillikitap'ın hediyesiydi. İçine 25 tane kadar tarif sığdırıp anneannemize hediye olarak hazırladık. 1. baskısı 1 adet yemek kitabım yani:) İçinde bugünkü incir tatlısı bile var..
Afiyet olsun..
Geçen sene bugün ne yayınlamışım?
29 Temmuz 2013 Pazartesi
Ekşili Köfte Ramazan Özel 21. Gün
Malzemeler;
250 gr kıyma
1 adet soğan
2 yemek kaşığı kırık pirinç
5 - 6 dal maydanoz
Tuz, karabiber
2 adet patates
1 adet havuç
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 adet limon
1 çay bardağı un
50 gr tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kuru nane, pul biber, tuz
Yapılışı;
Geniş bir tencereye 5 bardak kadar su alın, doğranmış patates ve havuçları bu suda kaynamaya bırakın. Sebzelerin eşit pişmeleri için havuçları patateslerden biraz daha küçük doğrayın ya da havuçları patateslerden önce haşlamaya başlayın.
Soğanı rendeleyin, kıyma, pirinç, maydanoz, tuz, karabiber ilave edip üzüm taneleri kadar köfteler yoğurun. Köfteleri hazırladıkça un döktüğünüz bir tepsiye koyun ve bittiğinde tepsiyi sallayarak köftelerin her yerini una bulayın.
Sebzeler yumuşamaya başladığı zaman köfteleri tencereye ekleyin, yavaşça bir kaç kez karıştırın, tuzunu ayarlayın ve 5 dk. kadar birlikte pişmeye bırakın.
Büyük bir kase içinde yoğurt, yumurta ve bir limonun suyunu tel çırpıcıyla çırparak ekşili terbiyeyi hazırlayın. Tencereden biraz biraz su alıp kasedeki karışıma ekleyip karıştırarak eşit sıcaklığa gelmesini sağlayın. Yavaşça tencereye ekleyin, terbiyeyi bir iki kez karıştırın ve yemeği pişmeye bırakın. Köfteler ve sebzeler piştiğinde ocağın altını kapatın.
Servis esnasında yağda kızdırılmış baharatları üzerine gezdirin.
Afiyet olsun..
Geçen sene bugün ne yayınlamışım?
Keşküllü Kemalpaşa
28 Temmuz 2013 Pazar
Kuru Kayısı Kompostosu Ramazan Özel 20. Gün
Kuru Kayısı Kompostosu
Malzemeler;
1 su bardağı kuru kayısı
1 çubuk tarçın
5 - 10 adet tane karanfil
1 su bardağı toz şeker
2 - 2.5 lt. su
Yapılışı;
Kuru kayısıları yıkayın. Şeker hariç tüm malzemeyi tencereye alın, kaynayınca altını kısın. Kayısılar şişmeye başlayınca toz şekerini ekleyip birkaç dk. daha kaynatıp ocaktan alın. Soğuk servis yapın.
Kışın nasıl çay - kahve arıyorsa insan yazın da hep soğuk içecek arıyor. Ben pilavı çok az yediğim halde komposto oldu mu dolu dolu yerim. Benim için pilavla kompostonun uyumu başkadır. Ayrıca çocuklar için de gün boyu meyve suyu olarak iyi bir kurtarıcı oluyor.
Afiyet olsun..
Geçen sene bugün ne yayınlamışım?
27 Temmuz 2013 Cumartesi
Muska Börek Ramazan Özel 19. Gün
Muska Börek
Malzemeler;
3 adet yufka
250 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet kırmızı biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz,, kara biber, kuru nane
Kıyılmış maydanoz
Yapılışı;
Yemeklik doğranmış soğanları ve küp doğranmış kırmızı biberleri sıvı yağda soteleyin. Kıymayı ilave ederek kavurun, en son baharat ve maydanozunu ilave edip soğumaya bırakın.
Yufkayı tezgaha serin ve enlemesine 4 parmak genişliğinde kesin. Üstten bir daha keserek yufkayı ikiye bölün. Yufkanın köşelerine harçtan bir yemek kaşığı dolusu koyup üçgen şeklinde katlayın. Bütün hamurları bu şekilde hazırlayın. Kızgın ve üzerini geçecek kadar yağda kızartıp sıcak servis yapın.
Dilerseniz haydari veya yoğurtla ya da domates sosuyla birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun..
Geçen sene bugün ne yayınlamışım?
26 Temmuz 2013 Cuma
Patates Çorbası Ramazan Özel 18. Gün
Patates Çorbası
Malzemeler;
3 adet patates
2 adet soğan
1 adet havuç
1 yemek kaşığı sıvı yağ
50 gr tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kuru nane, pul biber, toz kırmızı biber
Tuz
Yapılışı;
Sebzelerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. 1 yemek kaşığı sıvı yağda bir tencerede sebzelerin kenarları renk değiştirene kadar kavurun. Kavrulan sebzelere üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Sebzeler iyice yumuşadığında ocaktan alıp pürüzsüz olana dek blendırdan geçirin. Tereyağı ve sıvı yağı bir kapta eritin, köpürdüğünde ocaktan alıp baharatlarını ekleyip karıştırın. Çorbanın üzerine döküp bir iki kere daha karıştırıp çorbayı hazırlayın.
Besin değeri yüksek, her mevsim bulunan sebzelerin buluştuğu bu çorbayı bizde mercimek çorbası sandılar. "Yok ben soğanlı, patatesli çorba yemem." diyenlere rahat rahat içirebilirsiniz.
Afiyet olsun..
Geçen sene bugün ne yayınlamışım?
İftar Sofrası
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)