26 Kasım 2012 Pazartesi

Krem Sünger Tatlısı


Krem Sünger Tatlısı

Malzemeler;
4 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı galeta unu
3/4 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbeti için;
1 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
Bir kaç damla limon suyu

Muhallebisi için;
1 çay bardağı un
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2.5 su bardağı süt

1 paket krem şanti
1 çay bardağı süt

Üzeri için;
Coco pops ve tarçın

Yapılışı;
Yumurtaları şekerle birlikte köpürtün. Sıvı yağ ve kalan malzemeleri ekleyip karıştırarak orta boy bir tepsiye veya büyük kare borcama dökerek 180 derecede pişirin.  Kek pişerken şerbetini hazırlayıp ılımaya bırakın. Ilık şerbeti soğuk kekin üzerine dökün.
Muhallebi için tüm malzemeleri bir tencerede tel çırpıcıyla hazırlayın. Muhallebi kıvamını aldıktan sonra ocaktan alıp mikserle karıştırarak soğutun. 1 poşet krem şantiyi 1 çay bardağı sütle çırpın. Ilıyan muhallebinin üzerine döküp mikserle çırparak birbirine iyice karıştırın. Tatlının üzerine dökerek üstünü düzleştirin.
1 su bardağı kadar coco popsu tarçınla birlikte robottan geçirerek toz haline getirin. Muhallebinin üzerini bununla kaplayarak en az 3 saat buzdolabında dinlenmeye bırakın, dilimleyerek servis yapın.

Tarif, ustaların ustası Oktay Usta'dan uyarlanmıştır.
Galeta ununu evdeki bayat ekmekleri fırınlayıp rondodan geçirerek hazırladım. Tatlının üzerini kakaolu bisküviyi toz haline getirerek de kaplayabilirsiniz, nitekim Oktay Usta da öyle yapmıştı. Muhallebi tarifiyle de oynadım, muhallebi oran ve kıvamı bana uymuyordu çünkü. Ayriyetten "Hacı yok böyle bi tatlı." diyesim de var. Yapın bu tatlıyı günlerde hanımlara yedirin. "Bunun içinde ne var ayol?,  Aaa tarifini bize de versene." sorularına muhatap olun. Benim yorumlamam bu kadar. :)

Afiyet olsun..

20 Kasım 2012 Salı

Perde Pilavı


Perde Pilavı

Malzemeler;
1.5 su bardağı pirinç
1 adet tavuk göğsü haşlanıp didiklenmiş
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kara biber
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz

Hamuru için;
1 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Kabuklu badem

Yapılışı;
Yuvarlak borcam tenceresine göre yapılmıştır. Orta yüksekliktedir.
Hamur malzemelerini oda sıcaklığına gelmesi için bir kenarda bekletin. Aynı şekilde kuş üzümlerinin de şişmesi için en az 10 dk. sıcak suda beklemesi gerekiyor.
Pilavı hazırlamak için yağları tencereye alın ve pirinci ekleyerek kavurun. Pirinç kavrulunca bütün malzemelerle birlikte 2 su bardağı suyu da ekleyip pilavı pişmeye bırakın. Pişen pilavı dinlendikten sonra başka bir kaba alıp karıştırın ve ağzı açık bırakarak ılıştırın.
Oda sıcaklığındaki hamur malzemelerini -un hariç- elinizle karıştırın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olana dek un ekleyin. En sevilmeyen ölçü birimi aldığı kadar un ekleyin. Hamurunuzu merdaneyle tepsi büyüklüğünde açın. Yağlanmış borcamın altına bademleri istediğiniz gibi dizin. Açtığınız hamuru borcamın içine kenarlardan taşacak şekilde yerleştirin. Ilıyan pilavı hamurun içine hafifçe bastırarak doldurun. Hamurun sarkan kısımlarıyla pilavın üstünü kapatın. 180 deredece pişmeye bırakın. Hamurun üst kısmı daha çabuk pişecektir, üst kısım renk değiştirdiğinde fırından alıp üzerini alüminyum folyo ile kapatarak tekrar fırınlayın. Hamurun yan kısımları da renk değiştirdiğinde ocaktan alıp ters çevirin. Sıcak sıcak servis yapın.
Adına bakıp da korkulacak bir pilav değil. Davet sofraları, akşam yemekleri için doyurucu ve gösterişli bir yemek. Yanına ne yapılır? zor sorusuna eşlik etmesi güzelliğine güzellik katar.. İçinde tavuk, tavuk yemeği yapsan bir türlü et yemeği yapsan bir türlü.. Pilavda tatlı sevmiyorsanız kuş üzümü ve tarçını çıkarabilirsiniz. Milföy hamuruyla da hazırlayanları da gördüm. O da çıtır çıtır oluyordur büyük ihtimalle..

Afiyet olsun..



14 Kasım 2012 Çarşamba

Havuçlu İrmik Helvası


Havuçlu İrmik Helvası

Malzemeler;
1 çay bardağı sıvı yağ
50 gr tereyağı
2 su bardağı irmik
2 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı süt
1 adet havuç


Üzeri için vanilyalı dondurma

Yapılışı;
Havucu rendeleyin. İrmikleri yağlarla birlikte kavurun, rengi dönmeye başladığında havuçları ekleyerek kavurmaya devam edin, şekeri ekleyip biraz daha kavurun ve sütünü ekleyin. Sütünü çekip koyulaştıktan sonra pişirmeyi bırakın. Kapağını kapatıp 15 - 20 dk. demlenmeye bırakın.
Servis yapmadan önce helvayı karıştırın. Bir top dondurmayla ikram edin.

Benim rendem normal rendelere göre biraz daha uzun ve düz rendeliyor, küçük kibrit çöpleri gibi. Eğer rendelediğiniz havuçlar sert büyük veya küçük inceyse helvanın az veya çok kavrulmuşkenki duruma göre ilave edin. Havuçlar zaten irmiğin sıcaklığıyla kolay yumuşayacaktır ama yine de irmiği iyice kahverengi olana kadar kavurmayın ve o durumda ilave etmeyin. Altın sarısını biraz geçtikten sonra havuçları eklemek daha iyi olacaktır. Çok da erken eklerseniz havuçların uçları yanabilir.
Şeker miktarı normal helvalara göre az gelebilir, yarım su bardağı çoğaltabilirsiniz. İsterseniz kaselere koyup ters çevirebilir ya da dondurmayı buradaki gibi ortasına saklayabilirsiniz.
Ne yapsam, ne yapsam? diye düşünürken zengin içerikli, her bütçe ve damağa uygun sitelerden Cahide'de gördüm bunu, miktarıyla da kendimce oynadım. İrmik, yağ, süt, şeker.. Emzikli annelere bol süt olsun..

Afiyet olsun..

6 Kasım 2012 Salı

Patatesli Unlu Kıyır Börek



Patatesli Kıyır Börek

Malzemeler;
6 adet yufka
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
4 yemek kaşığı un

5 adet patates
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

Yapılışı;
Patatesleri haşlayıp püre haline getirin. Soğanı robottan geçirin. Bir tencerede sıvı yağla birlikte tüm iç malzemeyi kavurun.
Börek harcını topaklanmaması için tel çırpıcıyla hazırlayın. Yufkayı tezgahın üzerine serin ve her tarafına bu harçtan bulayarak 2. yufkayı da serip tekrar her yerini harçlayıp 12'ye bölün. Patatesli harçtan koyarak sıkıca sigara böreği şeklinde sarın. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Üzerine yumurta sarısı sürerek 180 derecede pişirin.
Bu böreğin sosunu tepside kol böreği şeklinde de denedim ama çıtır çıtır olduğu için onda aynı lezzeti alamadım. Aklınıza gelirse denemeyin derim. Böreğin boyutu büyüyünce harç kuruluk veriyor. En lezzetli hali böyle sigara şeklinde olanları..

Afiyet olsun..