Sayın güçmutfakta'nın bize aylardır tarif ettiği, bir gün yemeye götüreceği meşhur felafel. Elin varsa başını kaşı derler ya:) Bekle bekle nereye kadar. Ben merak edip denedim bu lezzeti. Eğer siz de merak ediyorsanız kendi uyarlamalarımca tarifi şöyle:
Felafel - Nohut Köftesi
Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet soğan
1/4 demet maydanoz
Varsa taze kişniş de kullanılıyor, ben kullanmadım
1/2 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Kimyon, karabiber,kırmızı biber,tuz
Eklemek istediğiniz diğer baharatlar
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı;
Ben nohutu haşlayarak porsiyonlara bölüp buzluğa atıyorum. Haşlanmış bir bardak kadar nohutu robotta kolay çekilmesi için biraz daha haşlayarak yumuşak hale getirdim.
Nohutları rondoda pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin.Un ve kabartma tozu haricindeki tüm malzemelerle birlikte tekrar çekin. Un ve kabartma tozunu ekleyerek biraz daha çekin. Yoğurabileceğiniz bir kaba alın, eğer ele yapışan kıvamdaysa biraz daha un ekleyerek toparlanana kadar yoğurun. (Un yerine bulgur da ekleniyor, ben bulgur da kullanmadım.) Yarım saat kadar buzdolabında bekletin ya da bekletmeden elinizle küçük toplar yapın, öylece bekletin. Sıvıyağda kızartıp kağıt havlu üzerinde fazla yağını alarak servis yapın.
Birçok yerde pita ekmeği denen küçük pidelerle veya yeşillikle servis edilebilir diye yazıyor. Bayram sofrasında da felafelim vardı, ben yoğurtla ve yoğurtlu salatayla birlikte daha çok beğendim. Küçücük şeyler olmasına rağmen şaşırtacak bir doyuruculuğa sahip.
İlk defa denediğim bir lezzetti, inşallah bir de tuba'nın bahsettiği hakiki felafeli yemek nasip olur.Yabancı bir mutfağa ait diye gözünüzü korkutmayın deneyin diyorum.
Afiyet olsun...