26 Şubat 2013 Salı
Kuru Fasulyeli Kek - Yalancı Kestaneli Pasta
Kuru Fasulyeli Kek - Yalancı Kestaneli Pasta
Malzemeler;
3 adet yumurta
1 + 1/4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı haşlanmış fasulye
1 su bardağı ceviz içi
1/2 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Üzeri için;
1 paket çikolatalı puding
2 su bardağı süt
Yapılışı;
Fasulyeleri blendırla püre haline getirin. Tamamen püre yapmayın arada küçük parçalar kalsın.
3 yumurtayı bir fiske tuzla en az 3 dk. boyunca 3 katı olup köpükleşene kadar mikserle çırpın. Toz şeker ilavesiyle bir kaç dk. daha çırparak krema kıvamına gelmesini sağlayın. Fasulye püresini ilave edip karışımı birbiriyle özdeşleştirin. Elenmiş toz malzemeleri ve en son ceviz içini ekleyerek kek hamurunu hazırlayın. Ben cevizleri biraz da olsa kekin rengini karartır diye en son ilave ediyorum. Gerçi bu kek koyu renk ama olsun. 26 - 28 cm çapındaki yağlı kağıt koyduğunuz kalıpta 150 derecede 40 dk. civarı kürdan testini geçene kadar pişirin. Keki fırından çıkardıktan sonra tel ızgara üzerine alarak soğumasını bekleyin. Soğumasına yakın çikolatalı pudingi üzerindeki ölçüden az eksik sütle hazırlayın, ben yarım su bardağı eksilttim. Ocaktan alınca ara ara karıştırıp kabuk tutmasını engelleyerek hem biraz soğumasını hem de biraz katılaşmasını sağlayın. Pudingi kekin üzerine yayarak istediğiniz gibi süsleyin. En az 3 saat bekledikten sonra servis yapın.
Bu kek için alternatifler çok. Bazıları fasulyenin haşlama suyuna toz şeker eklemiş, bazıları kekin içine tarçın eklemiş. Burası sizin damak zevkinize kalmış, ben sadece ceviz ekledim, tarçınla aroması karışsın istemedim. Çünkü fasulye püresi tadı hiç yok. Hani haşladıktan sonra tadına bakacak olursanız o tat kekin içinde yerken yok. Tatlar birbirini tamamladığından heralde tam bir kestaneli pasta oluyor size.
Üzerinin süslemesi de değişebilir, Akışkan karamel bir sosun çok yakışacağını düşünüyorum mesela. Çikolatalı ganaj, çikolatalı sos veya vanilyalı, tarçınlı soslar da kullanabilirsiniz.
Ben tarif için aynagöz Deniz'den esinlendim.. Kendisine teşekkür ederim.
Afiyet olsun..
21 Şubat 2013 Perşembe
Bisküvili Kabak Tatlısı
Bisküvili kabak tatlısını ilk yediğimde annem Oktay Usta'dan öğrenmiş, ben okuldan dönmüş, babam annemin yeni denediği tarifle uğraşmakta, kadına takılıp durmaktaydı. Oktay Usta'nın şimdiki zamanın gençlerinin çocukluk anılarına giren tarifleri çok fazla var bilirim. Muhallebili Kadayıf da bunlardan biriydi benim için. Yeri geldiğinde elinde yoğurduğu hamur kabıyla dans eden adamın varlığına her zaman şükretmişimdir. Nice nice insanın aile etrafının midelerini şenlendirmiştir çünkü. Bu tarif o tarif miydi bilmiyorum ama ben hatırlayabildiğim kadarıyla yaptım. Benim için enfes, kimileri için ne güzel, kimileri için de gereksizdir bu tatlı.
Bisküvili Kabak Tatlısı
Malzemeler;
1 kg balkabağı
3/4 su bardağı canderel green toz tatlandırıcı veya toz şeker
1 paket krem şanti
3/4 su bardağı süt
2 paket pötibör bisküvi
1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı;
Bir gece önceden soyulup dilimlenmiş balkabağını orta boy bir tencereye koyup üzerine tatlandırıcının veya toz şekerin tamamını gezdirin ve ağzı kapalı olarak bekletin. Ertesi gün bekleyen su kabağı bir miktar su salacaktır. Eğer saldığı su çok azsa 1 çay bardağı su ilave edin. Toz tatlandırıcı eklediğinizde bal kabağı çok fazla su salmıyor, hatta hiç. O zaman suyu 1 su bardağına yakın ekleyebilirsiniz. Daha sonra bal kabaklarını yumuşayana kadar pişmeye bırakın. Yumuşadığında ocaktan alın, varsa suyunu süzün, henüz sıcakken çatalla ezerek püre haline getirin. Krem şantiyi 3/4 su bardağı sütle çırparak hazırlayın. İsterseniz birazını üst kısmını süslemek için ayırın. Bisküvileri elinizle ufalayın. 1 tatlı kaşığı tarçın ilavesiyle bütün malzemeyi geniş bir kabın içinde karıştırın. Kelepçeli bir kalıba tatlıyı yerleştirip üzerini düzeltin ve buzdolabında en az 3- 4 saat dinlenmeye bırakın. Servis öncesi krem şantiyle üzerini süsleyin. Fındık, ceviz veya tarçınla da süsleyebilirsiniz.
Ben 28 cm'lik kelepçeli kalıp kullandım, orta boy borcamlarda da hazırlayabilirsiniz. Üzerindeki şekil için hazır bir şablonu tatlının üzerine yerleştirip kaşıkla krem şantiyi üzerine sıvadım ve yavaşça kaldırdım. Kabağın cinsine göre tatlınız sert veya yumuşak olabilir. Eğer kabak sertse bisküviyi öncelikle 1.5 paket ekleyin, duruma göre oranı 2 pakete çıkarın. Yumuşak yapılı bir tatlı olduğundan çok ince ve küçük dilimler biraz dağınık bir görüntü oluşturabilir. Servis esnasında spatula kullanmanızı tavsiye ederim.
Afiyet olsun..
18 Şubat 2013 Pazartesi
Krep
Krep
Malzemeler;
2 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz veya şeker
Yapılışı;
Yumurtayı bir fiske tuzla köpürtün. Süt, yağ ve unu ekleyerek topak kalmayana kadar çırpın. Krep yapacağınız tavaya sadece en başta az miktarda sıvı yağ gezdirin, diğer krepleri pişirirken tavayı tekrar tekrar yağlamaya gerek yok. Isınan tavayı ocaktan alıp hafif eğik tutarak 1 kepçeye yakın krep hamurunu tavanın sap tarafından doğru döküp eğerek tavanın üzerini kaplamasını sağlayın. Kısığa yakın ateşte önlü arkalı pişirin. Ayrıca her hamur eklemede tavayı ocaktan alıp hamurunuzu dökün ki ocaktayken dökülen hamur aşırı sıcaktan hemen pişmesin ve tavaya istediğiniz gibi yayabilesiniz.
Benim krep yapmamın püf noktaları bunlar. Kahvaltıda, börek türlerinde ve yemeklerde de değerlendirebilirsiniz. Tuzunu az eklerseniz hem tatlı hem tuzluyla tüketebilirsiniz. Şekerli hazırlanınca da reçellere, çikolatalara sararsınız.
Krebe bazı yörelerde akıtma da derler. Ben bu hamuru çok severim. Sadece krep yediğim yeni gelin adayı arkadaşım var benim. Çocukken krep pişirir pişirir yerdik. Kulakları çınlarsa beni arasın. Bir diyeceğim var ona. :))
Kaygana ve pancake de buna benzer hamurlar. Un miktarını çoğaltıp biraz da kabartma tozu ilavesiyle daha küçük puf puf şeyler elde edebilirsiniz. Onlara daha sonra değineceğiz inşallah.
Afiyet olsun..
12 Şubat 2013 Salı
Şifalı Kek
Şifalı Kek
Malzemeler;
2 adet yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı un
1 su bardağı kuru meyve
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı toz zerdeçal
Yapılışı;
Süt ve yumurtaları oda sıcaklığına getirin. Yumurta, şeker ve vanilyayı birlikte çırpın. Süt ve sıvı yağı ekleyip karıştırın. Un ve kabartma tozunu eleyerek karışımın üzerine alın. Kuru meyveleri bir kasede 2 kaşık una bulayın. Baharatlarla birlikte ekleyip karıştırarak yağlanmış kek kalıbına dökün. 160 derecede kürdan testini geçene dek pişirin.
Mevsim kış olunca çalışmayan ev hanımları yaptıkları kek, kurabiyeleri sosyal mecralarda paylaşarak çalışan hanımlara hava atarlar. :)) Şaka bir yana kar zamanı herkes dışarıda kar evde kek modundaydı. Nelere kadirsin sen kar:)
Afiyet olsun..
5 Şubat 2013 Salı
Tahinli Çörek
Bundan bir kaç yıl öncesine kadar benim hiç yemediğim lezzetler vardı. Tadına bile bakmazdım hani. Öğrenciyken mesela babama tahinli ekmek alırdım fırından, ben de yanından geçer giderdim. Misafir gelirdi apansız, gider yine tahinli çörek alırdım fırından, yine yanından geçer giderdim. Geçen gün annem yine babama tahinli çörek almış. Ama ilk defa benim de canım çekti. Böyle yemediğim şeyleri canımın çekmesini Zehra'yı emziriyor olmama borçluyum:) Birazcık aldım ucundan, birazcık daha aldım, birazcık daha. Sonra dedim ben bunu daha güzel yaparım,sen dur. Öyle öyle 2 dilim tahinli çöreği yedim.
Bir gün yine canım çekti. Un bitmiş! Uuun hiç biter mi? Kalıır bir köşede :)) Bitmiş işte, ancak hamur açacak kadar kalmış. Allah'tan buzlukta milföy var. Çıkardım milföyleri, onlar çözülürken içini hazırladım, hem de iç harcını parmaklaya parmaklaya şeker ayarı yaparak:)
İlk misafir grubum koca bir tepsi tahinli çöreği hakediyor. Buyursunlar bakalım, başımın üstünde yerleri var. :)
Malzemeler;
10 adet 2'li milföy hamuru (20 kare yaprak)
1.5 su bardağı tahin
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı yağlı haşhaş
1 yumurta sarısı
Fındık içi (Tercihen kabuklu)
Yapılışı;
Tahin, yağlı haşhaş ve toz şekeri derin bir kasede iyice birbirine karıştırın. Şeker miktarını damak zevkinize göre ayarlayın.
Oda sıcaklığına gelen milföyleri un serperek A4'ten az irice açın. Tahinli içten kenarlardan 1cm boşluk bırakarak hamurun her tarafına tabaka halinde sıvayın. Geniş kenarından rulo yapıp burarak sıkı bir gül böreği şeklinde sarın. Ucunu hamurun altına sıkıştırın. Bütün hamurları böyle hazırlayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, fındık içi serpiştirin. 180 derecede yavaş yavaş altı üstü kızarana dek pişirin. Doya doya yiyin, lezzetin farkına varın :) Kaçamağınızın adı bu sefer tahinli çörek olsun.
Afiyet olsun..
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)