23 Kasım 2015 Pazartesi

Boza


Boza, başka bir şeydir.. 
Ekşi, sade ve soğuk benim favorim olsa da çoğu insan tarçınlı ve leblebili tüketir.
Yiyin, yedirin..


Boza 

Malzemeler;
1.5 su bardağı ince bulgur
1 kahve fincanı pirinç
1.5 - 2 su bardağı toz şeker

3.5 lt su
1 su bardağı eski boza

Yapılışı;
İnce bulguru bir gün önceden 3.5 lt suda bekletin, ertesi gün pirinci ilave edip büyük bir tencerede iyice ezilip lapa olana kadar pişirin. Ara sıra karıştırarak dibinin tutmamasına dikkat edin. Birbirleriyle özdeşleşen pirinç-bulgur karışımını süzgeçten geçirin. Tekrar tencereye alıp şekerini ekleyerek bir taşım daha kaynatarak ocaktan alın. Ilıdığında eski bozayı ilave edip karıştırarak sıcak olmayan ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Mayalanma süreci 1 - 3 gün arasında değişir. Yaklaşık 24 saat sonra üzeri göz göz olmaya başlar. Sabah akşam tahta kaşıkla karıştırarak mayalanmasına yardımcı olun:) Mayalanmayla birlikte ekşime de istediğiniz tadı aldığınızda buzdolabına koyabilirsiniz. 3-5 gün içinde tüketmeniz tavsiye edilir. 

Mayalamada kullandığınız mayanın tadı bozanın tadında en büyük etkendir. O yüzden mayalamada sevdiğiniz marka bozayı 2-3 gün beklemiş haliyle kullanın. 
Yok ben süzgeçlerden süzemem, elimi kolumu yoramam derseniz blendır kullanabilirsiniz. Yok ben onun saatlerce kaynamasına da gelemem derseniz düdüklüde kontrollü haşlayabilirsiniz. 
Boza mayalamayı oturttuğunuzda içine eser miktarda irmik, eser miktarda mısır unu da ekleyebilirsiniz.. 

Afiyet olsun..

2 yorum:

  1. annem çok sever ama ben hiç yapmayı düşünmemiştim. Hatta evde yapılabilir mi diye bile düşünmedim ;)
    ellerinize sağlık... İlk fırsatta ben de denemek isterim.

    YanıtlaSil