21 Ocak 2012 Cumartesi

Pırasalı Karnıyarık Poğaça


Pırasalı Karnıyarık Poğaça


Malzemeler;
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta (Akı içine sarısı dışına)
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 - 4.5 su bardağı un
1 paket instant maya

Yarım kg pırasa
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı;
Unu derin bir kaba alın. Toz şeker ve mayayı ekleyip karıştırın, ortasını havuz gibi açın, kabın kenarlarına tuzu serpin. Sütü sıcak ılık kıvamda ısıtın. Süt, sıvı yağ, yumurta akı ve yoğurdu unun ortasına alın. Önce sıvı malzemeleri birbirine yedirin, daha sonra yavaşça undan alıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur kıvamını alana dek yoğurun. Öncelikle 4 su bardağı unla başlayın. Hamurun durumuna göre un ilavesi yapın. Hava almayacak şekilde kapatıp 45 dk. kadar mayalanmaya bırakın.
Pırasaları ince halkalar halinde doğrayın. Sıvı yağda tuz ve biberini ekleyerek kavurun. Diriliğini kaybedince ocaktan alın, ılıdığı zaman peynir ekleyip karıştırın.
Mayalanan hamurdan küçük bezeler koparıp yuvarlayın. Elinizle nescafe fincanı tabağı büyüklüğünde açın. Karşılıklı iki kenarın yarım cm. kadar iç taraflarına kesik atın. Hamurun ortasına iç koyun,kesilmiş ince  kenarları karşılıklı yer değiştirin. (Kimbilir nasıl anlattım, anlaşılıyor mu?) Yumurta sarısı sürerek 180 - 200 derecede pişirin.
Bu poğaça şeklini milföy hamuruyla da kullanabilirsiniz. İster düz kenarlardan, ister köşelerden. İç malzemesini istediğiniz gibi değiştirebilir, hamurlu kısımlara susam - çörek otu serpebilirsiniz.

Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. I love your blog so much! Your food looks so delicious! Compliments!
    I just add your blog to my blog roll.
    Greetings from California USA!

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım..sevgiler,keyifli pazarlar

    YanıtlaSil