30 Mart 2011 Çarşamba

Patates Sufle - Porsiyon Kumpir

Patates Sufle - Porsiyon Kumpir


Malzemeler;
4 - 5 adet orta boy patates
3/4 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı haşlanmış mısır
1 çay bardağı doğranmış sosis, pastırma veya sucuk
Dere otu - maydanoz
İsteğe bağlı rendelenmiş havuç, kornişon turşu, zeytin
Tuz

Yapılışı;
Patatesleri dağılacak hale gelene kadar haşlayın. Süzerek bir kap içerisine alın. Tereyağı ve süt ekleyerek patates eziciyle veya blendırla püre haline getirin. Hala sıcakken kaşarı ekleyin karıştırarak eritin, kalan tüm malzemelerle birlikte ezmeden karıştırın. Hafifçe yağlanmış porsiyonluk fırın kaplarına bölüştürün. İsterseniz üzerine tekrar rendelenmiş kaşar koyarak 180 derecede 10 dk. kadar fırına verin. Ya da sade olarak fırınlayıp ketçap mayonezle servis yapın.

Afiyet olsun...

28 Mart 2011 Pazartesi

Mısırlı Lahana Salatası

Mısırlı Lahana Salatası


Malzemeler;
Eşit miktarda beyaz ve kırmızı lahana
İstenildiği kadar mısır

Yarım limon suyu
Tuz ve zeytinyağı

Yapılışı;
Benim bu seneki favori salatam ve bir de yoğurtlu lezize. Yapmaktan ve yemekten büyük zevk alıyorum. Buyurun tarifine...
Büyük bir bıçak yardımıyla lahanaları kibritten az irice doğrayın. Büyük bir kap içine alın. Tuz ve limon ilavesiyle ovalayarak karıştırın. Mısır ve zeytin yağını ekleyin, karıştırın. Servis tabağına alın.

İnanılmaz lezzetli ve bereketli bir salata...

Afiyet olsun...

26 Mart 2011 Cumartesi

Kuzenlerle Davet Sofrası

Uzun zamandır planlayıp ertelediğimiz eşimin kuzenleriyle olan toplantımızı dün nihayet gerçekleştirdik. Sofrada her zamanki gibi bir dilim eksik pasta veya kek resmi:) Evde küçük bir canavar olduğu için... Ve bir dilim aşırılmış salata, bir tane yürütülmüş börek...
Böylece yayınlayacaktım bu postu ama bloglar kapatıldı yayınlayamadan kaldı.

Menümüzdekiler:

Yalancı Tavuk Göğsü
ve kızların getirdiği Kabak Tatlısı...


Tarifler gelecek inşallah...


23 Mart 2011 Çarşamba

Muhallebili Kadayıf


Bloglar kapanınca daha önce de söylediğim gibi hiç tarif paylaşasım yoktu. Haliyle elimde birkaç tane de olsa tarif birikti. Bu tatlı mesela neredeyse 1 aydır duruyor. Ben de kendisini masaüstü olarak kullanıyorum bu ara. 
Hem bu kadar üzücü olayın aynı anda yaşanması da yazı eklemek için açıkçası insanı vurdumduymaz mıyım diye düşündürüyor? Dualarımızda hep Japonya ve Libya var. Ama burası da bizim gündemimiz diyerek geçen aradan sonra bu harika tarifi blogların açılışına istinaden sizinle paylaşıyorum. Mutlaka her evde pişirilmesi gereken bir tarif.

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

Malzemeler;
250 gr kadayıf
1 su bardağı taze ceviz içi
1/2 su bardağı toz şeker
100 gr tereyağı

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nişasta
1 yumurta
1 paket vanilya
1 kutu krema

Yapılışı;
Kadayıfları didikleyerek küçük küçük doğrayın ya da 1 saate yakın buzlukta sertleşmesi için bekletin, daha sonra doğrayın. Büyük boy bir tencerenin içine yağ + şeker + kadayıfı alarak tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Kavurma esnasında eriyen şeker ve yağ kadayıfa yapışarak sulu bir görüntü alacak, kavurdukça bu görüntü değişecek. Ne kadar çok kavurursanız lezzetini o kadar arttırırsınız. Kavurma işleminin sonlarında cevizi ekleyerek bir kaç dakika daha kavurun. Cevizin ve kadayıfın kokusu birbirine iyice karışmasını sağlayın ve bir kenarda bekletin. 
Muhallebi için krema ve vanilya harici malzemeyi tencereye alın. Tel çırpıcıyla karıştırarak muhallebiyi göz göz olana kadar kaynatın. Ocaktan alıp vanilyayı ekleyerek mikserle çırparak ılıtın. Ilıyınca kremayı ekleyerek tekrar çırpın, kremayı muhallebiye yedirin. Eğer muhallebi sıcakken kremayı eklerseniz muhallebinin kıvamı cıvıklaşır, buna dikkat edin. 

Servis için tepsi veya kup kullanabilirsiniz. Tepside hazırlarsanız dilim olarak sunacağınızdan muhallebinin kıvamı önemli. Kupların dibine 2 - 3 yemek kaşığı kadayıf koyun. Üzerine muhallebi tekrar 2 - 3 kaşık kadayıf tekrar muhallebi ve kadayıf koyarak kupları hazırlayın.

Tepsi için;
Tepsinin dibini kadayıfın yarısıyla kaplayın üzerine muhallebinin tamamını boşaltın. Kalan kadayıfla muhallebinin üzerini kapatarak en az 2 - 3 saat bekletip servis yapın. 

Bu tatlı hazırlandığı gün tüketildiğinde üzerinin kadayıfı kıtır kıtır bir lezzet veriyor. Ertesi gün muhallebinin etkisiyle kadayıfların kıtırlığı yumuşamaya dönüyor. Her iki haliyle de lezzetli bir tatlı. Bir gün önceden hazırlarsanız üst kat kadayıfı dökmeden bekletip servis öncesi hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun...

15 Mart 2011 Salı

Kıymalı Spagetti

Kıymalı Spagetti


Malzemeler;
1 paket spagetti makarna
2 su abrdağı yoğurt

250 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet kırmızı biber
1 - 2 adet yeşil biber
5- 10 dal maydanoz
Tuz, kimyon, karabiber, kırmızıbiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı;
Makarnayı buradaki tarife göre hazırlayın. Soğanı ve küp küp doğranmış biberleri yağda kavurun. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin, salçayı ekleyin kokusu çıkana kadar karıştırın. Baharatları ekleyin, ocaktan almaya yakın maydanozu ekleyip bir iki kez çevirerek kıymalı sosu hazırlayın.
Makarnayı 2 su bardağı çırpılmış yoğurtla karıştırın. Servis yaparken üzerine kıymalı harçtan gezdirin.


Afiyet olsun...

10 Mart 2011 Perşembe

Kırıntılı Elma Tatlısı (Apple Crumble)



Kırıntılı Elma Tatlısı (Apple Crumble)


Bloglar kapalıyken hiç tarif yayınlamak istemiyorum demiştim ya, diğer yandan  tariflerimin elimde birikmesini de istemiyorum. Bir an önce paylaşmak istiyorum yaptıklarımı. Dört gözle bekliyorum açılsın artık bloglar...


Malzemeler;
1 - 1.5 kg elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
125 gr tereyağı
1 çay bardağı ceviz içi

Yapılışı;
Elmaların kabuklarını soyup ayıklayarak iri küpler halinde doğrayın ve tarçına bulayın. Tereyağını soğukken kare kare doğrayın ve soğuk kullanın. Yağ, şeker ve unu elinizle ufalayarak topaklar haline getirin, veya bir çatalla püre yapar gibi ezerek topak topak hamurlar elde edin. Büyük boy bir tepsiye tereyağı sürerek elmaları gelişigüzel yerleştirin. Üzerine hazırladığınız irili ufaklı hamuru dökün, cevizi üzerine serpiştirin. 180 derecede yaklaşık 40 dk. üzeri kızarana kadar fırınlayın. üzerine dondurma koyarak  veya sade olarak servis yapın.
Hamurun üst kısmı için farklı ilaveler yapabilirsiniz. Yulaf kepeği, kellogs, esmer şeker, fındık gibi. Ayrıca mevsimine göre alt meyveyi değiştirip değişik meyvelerle de hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun...

6 Mart 2011 Pazar

Bloğuma Dokunma...


Tam 11 gün olmuş tarif eklemeyeli ve günler oldu bloglar kapanalı.. Hiç bir şey söylemek gelmiyor içimden bununla ilgili. Ama içten içe üzüntüm, sinirim sarıyor beni. Başka yerlere geçmek, bloğumu taşımak da istemiyorum. İnatçı bir ısrarla bekliyorum elbet açacaklar diye. Sanki inatlarına yayınlamıyorum tarifleri.. 
Oturdukları yerden bizi nasıl seyrediyorlar acaba? Blog yazarı olarak değil blog okuyucusu olarak kızıyorum her şeye, benim var bir bloğum arkadaşlarımın var blogları... Burası kendilerininki gibi eneniyet kokan duyguların olduğu bir platform değil. Burada insanlar "Bloğum gitti"den ziyade "Bloglara giremiyorum." diye üzülüyor. Her türlü medya desteğine rağmen bir kez daha bu saçmalığa bir ses vermek istiyorum. Ne yaparsan yap ama Bloğuma Dokunma...