27 Ocak 2011 Perşembe

Damla Çikolatalı Kurabiye

Damla Çikolatalı Kurabiye

Malzemeler;
113 gr. tereyağı (Oda sıcaklığında)
1 su bardağı esmer toz şeker
3 yemek kaşığı toz şeker
1 büyük yumurta
1- 3/4 su bardağı un
1 paket vanilya
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı karbonat
1/2 tatlı kaşığı tuz
1.5 tatlı kaşığı nescafe
1 su bardağı damla çikolata

Yapılışı;
Tereyağını şekerlerle birlikte elinizle birbirine yedirin. Yumurta ve vanilyayı ekleyerek yumurtayı karışıma yedirin.Un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu eleyerek elinizle hamuru yoğurun. En son nescafe ve damla çikolatayı ekleyip çok karıştırmadan çikolataların hamura eşit şekilde dağılmasını sağlayın. Hamuru birkaç saat dinlenmesi için buzdolabına alın. Tatlı kaşığıyla hamurdan parçalar alıp elinizle şekil verin. Yağlı kağıt serili tepsiye geniş aralıklarla dizin. 15 - 20 dk. arası 170 derecede pişirin. Soğuması için tel ızgara üzerine alın. Kurabiye ve bisküvi arası bu kurabiyeler inanılmaz bir lezzete sahip. Anne eli değmiş gibi bisküvilerinden çok daha güzel. Ki benim kurabiyeyle pek aram bile yoktur...

Tarif evcini'nden.. Metot cafe chocolatte ve evcini karışımı. Damla çikolataların bekleme ve karıştırma esnasında yumuşama ihtimalini düşünerek pişerken erimemesi için bir müddet dolapta bekletmeyi uygun gördüm. Kaşıkla veya elinizle tepsiye yerleştirdiğinizde küçük ama piştiğinde kocaman kurabiyeleriniz olacak. O yüzden tepsiye geniş aralıklı dizilmesi gerekiyor. Tel ızgarada soğutulmasının sebebi kurabiyeler ve diğer tarifler için, piştiği kalıpta bekleyerek tabanın nemlenmesini önlemek ve soğumayı hızlandırmak için önemli. Aslında ne kadar dikkat etmesek de (En azından ben eskiden pek kaale almazdım) üstüne basılması gereken bir püf noktası bu. Ben şeker miktarını eşit olarak 2 yemek kaşığı kadar azalttım. İlk defa bir kurabiyeyi sütle birlikte yeme isteği uyandırdı bende. Miktar fazla geldiğinden hamurun bir kısmını buzluğa koydum, asıl onun sonucunu merak ediyorum. Kendileri pişerek arz-ı endam edince sonucunu burada bulabilirsiniz.

Afiyet olsun...

14 yorum:

  1. Nefis bir kurabiye olmuş canım.Ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. nefis olmuş.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. çok güzeller birini çayımın yanına aldım:)))
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  4. Nefis olmuş hem de çikolatalı. İnsan yemeden duramaz bunları. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım.Hanımeller büyük boyu hatırlattı bana :)

    YanıtlaSil
  6. bu güzel kurabiyeleri de kaydettim :)ellerine sağlık ,, deneyeceğim

    YanıtlaSil
  7. Kızım bu kurabiyelere bayılıyor.Bende kavanozum içinde her daim elimin altında olmasına:)
    Eline sağlık, çok güzeller...

    YanıtlaSil
  8. selam elinize sağlık.
    Hamuru birkaç saat dinlenmesi için buzdolabına alın.demişsiniz bu kadar dinlendirmemiz şart mıdır

    YanıtlaSil
  9. canikom;
    ben damla çikolataların yerken kıtır kalmasını istediğim için dolapta beklettim pişme süresi kısa olmasına rağmen her ihtimale karşı erir diye. Ayrıca yukarıda ismini andığım cafe chocolatte'ın tarifindeki kurabiye hamuru bir gün dolapta bekletiliyor ve ertesi gün dondurma kaşığıyla hamurdan alınarak hazırlanıyor. Ben ikisini de denedim, elimle şekil verdiklerim daha güzel oldu. Ama tarif aynı olmadığı için ve hamur çok fazla beklemediği içindir bu.Eğer damla çikolatanız yumuşak değilse bekletmenize gerek yok. Hamuru hemen kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  10. detaylı bilgi için çok tşk ederim ,
    fırını önden ısıtıcak mıyız ve resimdeki gibi incecik mi şekil vereceğiz yoksa pişerken yayılacaklar mı .selamlar......................

    YanıtlaSil
  11. canikom;
    Rica ederim, ben teşekkür ederim.
    evet önceden ısıtmak gerekiyor. Biraz küçük yapıp aralıklı dizmek gerekiyor, çünkü karbonat ve kabartma tozu olduğu için kurabiyeler pişerken bayağı büyüyor:))

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık. Oğlum damla çikolatalı bu kurabiyelerin hastasıdır. Bende güzel yapardım ancak tarifimi kaybettim ve artık olmuyor. Oğlumun istediği pişerken kocaman olan american cookie tarzı olanlar ve maalesef benimkiler artık o şekilde olmuyor.
    Sizin kurabiyeleriniz benziyor. Kurabiyelerinizin üzerine bastırmadan mı yayılıp bu şekli aldılar. Yoksa siz yassı hale mi getirdiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaybolan tarifin tıpkısı zor da benzerini bulmak da ayrı bir zor. Ama ben bu tariften memnunum. Şöyle ki bazı tanıdıklarım "hazır kurabiyeyi alıp parçalayıp birleştirip bize mi yutturuyorsun" falan diye de takıldılar zamanında.
      Kurabiyelerin hamur halinden dondurma topu kadar alıp tepsiye uzak aralıklı yerleştirdim, pişince yayıldılar. Daha büyük hamur alırsanız bahsettiğiniz cookielere benzetebilirsiniz. Öyle de denemiştim ben. Yorumlardaki elimle şekil verdiklerimden kasıt, dondurma kaşığı yerine soğuk hamuru hızlıca top haline getirmiş olmamdı, belki oraya takıldınız.

      Sil
  13. Cevabınız için çok teşekkür ederim. Mutlaka deneyeceğim bu tarifi :-)

    Özlem

    YanıtlaSil