4 Kasım 2010 Perşembe

Profiterol




(Fotoğraf güncellenmiştir.)

Profiterol

Malzemeler

Hamur için;
100gr  margarin
1.5 su bardağı su
1 su bardağı un
4 adet yumurta
Bir fiske tuz ve toz şeker

Dolgu kreması;
2.5 su bardağı süt
3/4 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı nişasta
Vanilya
İsteğe bağlı yarım limon suyu

Üzeri için;
Çikolatalı sos

Yapılışı;
Çelik bir tencerede margarini suyla birlikte eriyene kadar kaynatın, altını kısın, unu, şeker ve tuzu ekleyerek tel çırpıcıyla topak kalmayacak şekilde çırpın. Bu sırada hamur çırpıcı üzerinde toplanacak, yine de karıştırmaya devam edin ve ılıması için başka bir kaba alın, 15 dk. kadar beklettikten sonra yumurtaları teker teker ekleyerek çırpın. 
2 adet çay kaşığı kullanarak birer çay kaşığı alıp diğer kaşıkla hamuru sıyırarak yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olacak şekilde dizin. 20 dk. 180 derecede 20 dk. 150 derecede pişirip 5 dk. kapalı fırında bekletip fırından alın. Hamur bitene kadar bu işlemi uygulayın. 

Dolgu kreması için bütün malzemeleri yine tel çırpıcıyla çelik bir tencerede muhallebi kıvamını alana dek karıştırarak hazırlayın. Ben dolguda hafif ekşimsi lezzet sevdiğim için yarım limon suyu sıkıyorum, isterseniz eklemeyebilirsiniz ama sırıtmayan çok güzel bir lezzet, tavsiye ediyorum.

Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayın. Ben eğer sosu bol kullanacaksam bir paket bitter bir paket normal çikolatalı sos karıştırarak kullanıyorum. Üstüne bir de 80 gr.lık bitter çikolata ekleyip eritiyorum sos daha lezzetli oluyor. 

Profiterol topları bitince ortalarından kesip veya bir krema poşetiyle yanlarından delik açıp ılıyan dolgu kremasıyla içlerini doldurun. Servisten 10 dk. önce çikolata sosunu üzerine gezdirin. Dilediğiniz gibi servis yapın.

Profiterol toplarını bir kaç gün içi boş şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz, servis öncesi kremalarını doldurup sos dökerek hazırlayabilirsiniz. 


Afiyet olsun...

16 yorum:

  1. Benimde en sevdiğim tatlıdır,ama nedense nadir yapmışımdır,aslında biraz oyalayıcı olsada sonunda ki lezzete değiyor.ellerine sağlık mükemmel bir görüntü.

    YanıtlaSil
  2. sevmeyen olur mu hiç
    eğer öyle biri varsa da bu görüntüye mest olup sever daha tatmadan ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı sabahlar, Kızımın en çok sevdiği bir tatlıdır. Bende çok severim. Çok güzel ve iştah açıcı görünüyorlar. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Valla canım çekti.
    Tam da çok ağır detoks gibim bişeylere başlamışken yapılırmı bu bana :(
    Öğlen Taksimde olacağım ve beynimden bu görüntüyü silmeye çalışıyorum şu an :)))

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık, resme baktıkça insan bunları yemeye kıyamaz gibi geliyor ama; sanırım bir çırpıda bitmiştir.

    YanıtlaSil
  6. oy oy oy bu saat de keşke uğramasaydım sana :)süper gözüküyorlar ..

    YanıtlaSil
  7. canım benim çok güzel görünüyor profiteroller muhakkak denemeliyim ellerine sağlık becerikli hatun :))

    YanıtlaSil
  8. canım çok güzel görünüyor ellerine sağlık kimbilir tadı nasıl güzel olmuştur sen bir şeyler paylaşmaya devam et canım sana gelince senden hepsinden isteyeceğim :))

    YanıtlaSil
  9. Önceden sipariş vermezsen benim için zor olur, isteyeceğin şeyler anında olmaz ayarlayalım öyle hazırlayalım. Ama ne istersen buyur gel yaparım sana.

    YanıtlaSil
  10. kıyamam ben sana canım benim tabiki gelmeden önce haber veririm çok uğrastıran bir tatlı çok teşekkürler en kısa zamanda gelirim inşallah sayende diyet felan kalmıyor :)

    YanıtlaSil
  11. Sevmeyene pek değil 'hiç' rastlamadım! :)
    Üzeirndeki çikolata sosuyla birlikte erimiş durumdayım şuan..
    Ellerine sağlık canım,cici cumalar.

    YanıtlaSil
  12. ayy çok güzel gözüküyo bunlar bayılırım profiterol'e ellerine sağlık banada beklerim inş.SELAMETLE...cici cumalar:))

    YanıtlaSil
  13. Bende profiterol aşığıyım resmen:) Dediğin gibi her pastaneye gidişimde muhakkak yerdim. Öyle nam salmıştı ki profiterol aşkım Bakırköy'e halamlara gittiğim kuzenim beni profiterol yemeğe götürürdü:))
    Çok uğraşmalı olsada değer bence.. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. çikolata sosunu önceden pişirip servise yakınmı dökeceğiz?
    yoksa servise yakın pişirip ılıkmı dökeceğiz sosu?
    hamuru ilk pişince çok sert oluyor değilmi,acaba dolapta beklerken kendimi yumuşuyor toplar krema doldurduktan sonra?
    kremasını soğuk doldurabiliriz değilmi?
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. gülşah;
    evet sosu önceden pişirip soğuyunca servis öncesi döküyoruz, çikolatalı sos bekleyince kıvam alıyor.. Hamur piştiğinde sert ama kıtır olmayan bir yapıya sahip, dolapta hafif bir yumuşama oluyor, kremayı doldurup çikolatalı sosu dökünce de yumuş yumuş bir lezzete sahip oluyorlar. Eğer çikolatalı sos ve hamuru biraz diri seviyorsanız fazla bekletmeden de servis yapabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık denemek için sabırsızlanıyorum

    YanıtlaSil