19 Ekim 2010 Salı

Kup Ayva Tatlısı



Ayva Tatlınızı Nasıl Alırdınız?
Yarım dilim kıpkırmızı ayva üzerine kaymaklı? Ya da doğal halinde sarı, üzeri kaymaklı?


Ayva tatlısı benim en sevdiğim kışlık tatlılardan biri. 10 senedir yapar, çoğunu da kendim yerim. Eskiden sürekli o kıpkırmızı renk için gıda boyası kullanırdım.
Sonra sallama kuşburnu çayıyla da o rengin yakalanabileceğini öğrenince gıda boyasından vazgeçtim. Sonra bitki çayları demlemeye başladığım vakit ekinezyayı buldum. Çaya verdiği o kırmızılığı ben ayva tatlısına katarak kendisinden epey faydalandım. Tabii arada hala kuşburnu çayı da atıyorum 1 poşet. Hem hafif ekşi aroması hem de kırmızı rengi için. Bu sefer sadece ekinezyayla yaptığım ayva tatlısını kup olarak hazırladım.Tarif için buyrun.


Malzemeler;
1 kg. ayva
1.5 su bardağı tozşeker
2 - 3 adet karanfil
1 yemek kaşığı kurutulmuş ekinezya
(Daha kırmızı bir renk için 2 yemek kaşığı veya sallama kuşburnu çayı kullanabilirsiniz.)
 Su


Kaymak veya kaymak+1 poşet krem şanti


Yapılışı; 
Ayvaların kabuklarını soyun, ortadan ikiye bölerek içini temizleyin. Çekirdeklerinin ayva tatlısına renk verdiğini hep söylerler ama ben hiç göremedim. İsterseniz çekirdeklerini içine atabilirsiniz. Ayrıca ayva çekirdeği piştikten sonra tencerede kalan suya jöle kıvamını verir. Tabi su çok değilse:) Geniş bir tencereye iç kısmı yukarı bakacak şekilde ayvaları koyun. Her ayvanın üzerine 1.5 yemek kaşığı toz şeker serpiştirin. Ekinezyaları ve karanfilleri tencereye alın. Ayvaların yarısına gelecek şekilde tencereyi suyla doldurun. Ayvalar yumuşayana kadar pişirin. Dilim olarak sunmak istiyorsanız çatalla kesebileceğiniz kıvama geldiğinde tencereyi ocaktan alıp ayvaları soğumaya bırakabilirsiniz. Kup olarak hazırlayacaksanız biraz daha yumuşak bir kıvam alana dek bekleyin. Daha sonra yumuşayan ayvaları rondoya alın, püre halini alana kadar rondodan geçirin. 


Bana kaymak başlı başına ağır geldiği için ben kaymağı krem şantiyle karıştırarak kullanıyorum.1 poşet krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp kıvamını aldıktan sonra kaymağı ekleyerek biraz daha çırpıyorum.


Kupların dibine 1 yemek kaşığı kaymağı alın, üzerine ayva püresini doldurun. En üst kısmını da kaymakla kaplayarak soğuması için bir kenara alın. Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.


Ekinezyayı merak edenler için daha önce bu tatlının  üzerinde kullanmıştım. Oradan bakabilirsiniz.


Afiyet olsun...

6 yorum:

  1. çok severim ayva tatlısını ben, pek çok insan üşenir halbuki koy tencereye unut bir süre ne var! dolu dolu bir tat, bir doku.. Bu da çok farklı bir yorum olmuş, dikkate alınmıştır! Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Farklı bir sunum, pastel renkler çok şık görünüyor. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. ayy bu çok güzel bir tarif Ayva yiyemiyorum bu şekikde bende yiyebilirim paylaşımlarınız için teşekkürler ellerinize sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  4. Canım çok cici bir tarif olmuş,emeğine,yüreğine sağlık..Annemin yaptığı ayva reçeli haricinde ayva yemedim :) Tarifin çok güzel gözüküyor,denemek isterim.
    Ayrıca hangi tarifi dilersen,deneyip yayınlayabilirsin..Bu beni mutlu eder..Gönül dolusu muhabbetle...

    YanıtlaSil
  5. Çok nefis görünüyorlar..Ayva tatlısını çok severim ben de ..Tam mevsiminde yapıp doyasıya yemek gerek..Ellerine sağlık..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık cok farklı buldum tarıfınız cok ozel en kısa zamanda deneyeceğim

    YanıtlaSil