12 Eylül 2013 Perşembe

Simit Yapmak..

Yemek bloggerı olmanın en güzel yanlarından biri büyük mutfaklarda, fabrikalarda yemek yapma şansınızın olması.. Hele ki sizi çağıran sevdiğiniz ve bildiğiniz bir markaysa mutlu olmamanız içten değil. Güllüoğlu'nda ilk katmer için toplanmıştık, pek benlik bir lezzet olmadığından onu evde denememiştim. Ama bu sefer öyle bir şey denedik ki, hepimiz seviyoruz; simiiit..  

Duru'yla katılabildiğim etkinlikler daha bir ayrı oluyor sanki:)

Zaten mayalı hamurla oynamayı seven ben, simit yapmanın bu kadar keyifli olacağını tahmin etmezdim. Kıvır, çevir, bük, dola, yapıştır. Ben hamuru kıvırdıkça Duru güldü, o güldükçe ben daha çok simit yaptım. Bizi 2. kez mutfağında ilgiyle ağırlayan, bütün sorularımıza doyurucu cevaplar veren Fatih Güllü ve  Güllüoğlu ekibine çok teşekkür ediyorum. 


Simit

Malzemeler (10 adet için);
500 gr un (yaklaşık 4.5 su bardağı)
250 gr ılık su
50 gr sıvı yağ
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz 
20 gr ekmek mayası (yaş maya)

1/2 su bardağı üzüm pekmezi
1/2 su bardağı su

150 gr susam

Yapılışı;
Unun tamamını mermer tezgah üzerine eleyin ve ortasını havuz gibi açın. Un havuzunun dış tarafına şeker ve tuzu dökün. Havuzun ortasına mayayı alın, üzerine sıvı yağ, su ve 1 yumurtayı ekleyip yaş mayayı parmaklarınızla ezin. (1 kg un için yumurta miktarı 1 adet, ben yarım ölçüye de 1 yumurta kullandım) İç taraftan başlayarak unu azar azar alıp hamuru yoğurun. Yarım saat - 45 dk. arası mayalamaya bırakın. Mayalanan hamuru 10 eşit bezeye bölün ve yuvarlayın. Üzerini temiz bir naylon poşetle (buzdolabı poşetini keserek kullanabilirsiniz) kapatıp 5 - 10 dk. kadar bekletin. Yuvarlak bezeleri ortadan ikiye katlayarak (tam üst üste değil de bir taraf tam ortaya gelecek gibi) 10 - 15 cm. lik rulolar haline getirin ve 5 - 10 dk. kadar tekrar bekletin. Hamurun uçlarının fazla incelmemesine dikkat edin. Dinlenen ruloları ortadan başlayarak iki elinizle bastırarak açın. Bu esnada hamuru kendiniz uzatmaya çalışmayın, iki elinizle yaptığınız baskı hamuru kendiliğinden uzatacaktır. Hamurun uç kısımlarını yine inceltmemeye dikkat edin, ruloya göre biraz tombik kalsın. Neredeyse 40 cm kadar olan hamuru açma burkar gibi iki taraftan ters yöne iyice bükün. Sağ uç yukarı, sol uç aşağı burkmak gibi, elinizin özelliğine kalmış yani. Büktüğünüz hamuru iki ucundan tutup hızlıca kaldırın, kendi etrafında burkulan hamuru tezgaha alıp tekrar kendi etrafında bir kaç kez burkun. Yuvarlak ucun altına ve üstüne açık olan tarafın hamurlarını getirerek sıkıca yapıştırın, tekrar bir kaç kez bastırıp döndürerek simit şekillendirmeyi tamamlayın. Bknz.; video:)
Üzüm pekmezi ve suyu derin bir kap içinde karıştırın, susamı da derin yayvan bir kap içine dökün. Simitleri teker teker pekmezli suya batırın, çıktıktan sonra susama bulayın, elinizle çekiştirmeden döndürerek biraz daha büyümesini sağlayın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dk. pişirin. Pişme esnasının 12. dk. sında tepsiyi ters çevirip simitlerin her yerinin eşit pişmesini sağlayın. 
Anlatması çok uzun ama yapması o kadar zevkli ki, oyun hamuru, şeker hamuru gibi. Bizim orada yaptığımız simitlerde hamur mayalama kısmı üzerini yine naylonla örterek oldu ama, ben sıcaklardan daraldığım için ev ortamında cam açık, rüzgar esiyor vs. diye yine kapaklı bir kutuda mayaladım. Diğer dinlenme aşamalarındaysa üzerini naylonla örterek beklettim. Ayrıca mermer üzerinde malzemeler çabuk soğuyacak, nasıl mayalanacak bu hamur? dememe rağmen yine de mayalandı çok şükür. Evde herkesin çok beğenmesi de benim için ayrı bir zevk.

Güllüoğlu ürünlerini internetten de sipariş verebiliyorsunuz. Ayrıca kampanyaları da oluyor. Ürünlerini incelemek için buraya, sipariş için buraya bakabilirsiniz. 

(Bu tarifi o kadar zor şartlarda hazırladım ki, mesela Zehracık peyniri hep elinde ufaladığı için fotoda 3 tane simidin yanında küçücük peynir, bir de kendi fotoğraf makinesi hep çayı simidi çekiştiriyor, yazarken zaten kafam bi dolu oldu. Bir eksiğim vardır elbet, kusura bakmayın.)

Afiyet olsun.. 

5 yorum:

  1. Güzel bir etkinlikti. Simitlerde güzel olmuş. Eline sağlık canım. Artık Güllüoğlu lezzeti ile evlerimizde misafir ağırlayabileceğiz. :-) sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Faydalı paylaşım.Eminim merak eden çoktur simitlerin nasıl yapıldığını...

    YanıtlaSil
  3. simitler şekil verdikten sonra tepsi mayayı yapılmıyormu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayir tepsi mayasi icin bekletmeye gerek yok cunku susamladiktan sonra elinizle hafifce genisletip buyutuyorsunuz, tepside bekletince hamur yine kuculup toplanir..

      Sil