23 Eylül 2013 Pazartesi

Kış Hazırlıkları


Bana kalırsa, değişen bir çok şey gibi artık hediyeleşmeler de değişiyor. Tamam belki bi borcamın yerini hiç bir şey tutmuyor ama:) Çalışan bebekli anne, mutfakla arası olmamış yeni gelin, yeni ev tutmuş bir öğrenci, ailesinden uzakta çalışmak zorunda kalan bir bekar için götürülebilecekler içindeki en iyi hediyelerden biri bu bence... 
Yazdan hazırlanmış konserveler veya derin dondurulmuşlar, kullanıldığında bol bol dua alacağınız bir hediye çeşidi.. 

Közlenmiş Patlıcan, Közlenmiş Kırmızı Biber, Taze Fasulye, Barbunya, Bamya ve Domates Püresi.. 

Bu kış (bezelye ve vişneyi kaçırdığımı saymıyorum) çekirdek ailem için yaptığım kış hazırlıklarında bunlar var. 2 'şer 3'er kilodan ama bize yeter inşallah. Ne de olsa derin dondurucum yok buzdolabının buzluğundalar.. 

Közlenmiş Patlıcan ve Kırmızı Biber;
Patlıcanları ve kırmızı biberleri yıkadıktan sonra delmeden fırında közledikten sonra bir poşet içine doldurup ağzı kapalı (kabukların yumuşayıp kolay soyulması için) bir süre bekletin. Daha sonra patlıcanları hızlıca soyup doğrayarak limon suyuyla karıştırın ve buzdolabı poşetlerine veya buzluğa giren saklama kaplarına doldurun. Kırmızı biberleri soyduktan sonra çekirdeğini ayıklayıp ister tüm tüm, isterseniz doğrayarak poşetleyin. 
İmkanınız varsa bu közleme kısmını lahmacun - pide yapan yerlerde yaptırın, ki patlıcan biberde köz tadı olsun.

Taze Fasulye;
3 kilo taze fasulye
1 kilo domates

Taze fasulyeleri ayıklayıp temizledikten sonra 1 kilo domates püresiyle çok az tuz ilaveli tencerede fasulyeler renk değiştirene kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Buzdolabı poşetlerine alıp soğumasını bekleyin ve ağzını sıkıca kapatarak buzluğa atın. 

Barbunya;
Ayıklayıp yıkadığınız gibi poşetlere.. 

Bamya;
1 kg bamya 
1 yemek kaşığı sirke
Tuz, buz 

Bamyaların tepelerini huni şeklinde soyup yıkayın. 4 - 5 lt tuzlu, sirkeli kaynamış suya atıp 4 - 5 dk. kaynatın. Yine 4 - 5 lt. kadar buzların olduğu bir soğuk su hazırlayın. 5 dk. sonra bamyaları kevgirle alıp soğuk suyun içine atın. Bir kaç dk. sonra sudan süzerek alıp buzdolabı poşetlerine doldurun ve soğumasını bekleyin ve buzluğa kaldırın. 

Domates Püresi;
İstediğiniz kadar domates
Domatesleri ister kabuğuyla ister soyarak rondodan geçirin. Miktarına göre bir tencereye alıp suyunu çekene kadar pişirin. Silikon kalıplara doldurun ve öylece buzlukta dondurun. Donduktan sonra streç filme sarıp poşetleyebilirsiniz. (Bu silikon kalıp fikrini Cahide&Jibek'te gördüm.) 

Enginar;
Enginarı suyuyla birlikte bir poşet içinde saklayabilirsiniz. Yalnız çözdürme kısmını buzdolabında değil oda ısısında yapın ki enginarlar kararmasın. 

Mevsim döndü dönüyorken, pazarlardan sebzeler henüz kalkmamışken dilediğinizi yapıp atın buzluğa derim. İster hediye edin, ister kullanın..


Afiyet olsun.. 

5 yorum:

  1. Enginarı hiç dondurmadım, merak da ediyorum doğrusu. Aslında beni bundan alıkoyan şu kararma meselesi. Ama az da olsa denemek gerek çünkü çabucak ortadan kayboluveriyor.
    Ve benim de dondurucum yok, buzdolabınınkini de konserve yapmaya başladığımdan beri pek doldurmuyorum artık.
    Ve hediye etmek de gayet ince düşünülmüş bir fikir.
    Afiyetle yiyin inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. enginar ve balkabagini bi cesaret deyip atmistim buzluga. ikisinden de memnu kaldim. konserve pek yapmiyorum ama buzlugumu deherlendirmeye calisiyorum ben de..

      Sil
  2. fasulye,kırmızı biber,bamya,barbunya attım buzluğa..kışın afiyetle yeriz

    YanıtlaSil
  3. Biber ve patlıcanla ilgili onca şey yazıldığından beri cesaret edemedim bir tülü, halbuki o kadar çok severim ki... Sağlıklı günlerde yemek nasip olsun arkadaşım.

    YanıtlaSil
  4. merhaba bende yeni blog açtım beni de takip eder misiniz . Elinize sağlık bu arada

    YanıtlaSil