3 Eylül 2013 Salı

Unlu İrmik Helvası


Unlu İrmik Helvası

Malzemeler;
100 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1.5 su bardağı süt

Yapılışı;
Süt, su ve toz şekeri bir tencereye alıp şeker eriyene kadar kaynatın ve altını söndürün. Sıvı yağ ve tereyağını bir tencerede eritin. Un ve irmiği ekleyerek tahta bir kaşıkla orta ateşte yaklaşık 10 dk. istediğiniz rengi alana dek kavurun. Şerbetin tamamını yavaşça karıştırarak ekleyin, şerbetini çekip helva kıvamını alana dek karıştırmaya devam edin ve ocağı söndürün. Tencereyle kapak arasına kağıt havlu koyup en az 15 dk. dinlenmeye bırakın. Dilediğiniz gibi servis yapın. 
Hem irmik hem un helvası severim ama un helvasını bu havalarda saatlerce kavuracak sabrım yok ne yazık ki.. Bir de sütlü hazırlayınca son zamanlarda hiç öyle koyu renkli un helvası yapamadım:) Sonra bir gün dur ikisini birden karıştırayım bunların dedim, internette tarif aradım. Daha önce deneyenler olmuş tabii ki, damak bu akla düşürüyor sevdiğin lezzetleri. Benden önce canı çeken biri bulmuş tarifi. Ben de kendi damak zevkime göre ayarladım. Yeme de yanında yat.. 
Helvayı dinlendirme esnasında bazen bir de yoğurt mayalar gibi örtülere sarıyorum. O zaman daha iyi demleniyor gibi geliyor bana, bu tarifi de öyle hazırladım mesela. Kıvam olarak da yumuşak bir helva, kalıplarla ters de çevirebilirsiniz.
Fotoğraf yine Zehracık'ın azizliğine uğramış durumda, kaşıktaki helva minik minik parmaklandı ben çekene kadar:) Helva severlere şiddetli tavsiyemdir.. 

Afiyet olsun.. 

7 yorum:

  1. değısık bır tarıfmıs elıne sağlık

    YanıtlaSil
  2. olsada yesem dedim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Un helvasını da severim, irmik helvasını da, demek ki bunu yesem eriyeceğim mutluluktan:)

    YanıtlaSil
  4. hmm nasıl ki acaba merak ettim canım ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Kokusu burnuma geldi :)
    Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. Benim teyzem yapardı un-irmik karışımı helvayı ve ben çocuktum.Sonra kendim sırf irmik yapmaya başladım.Ancak şu günlerde San Franciaco'dayım ve oğlum bir parti verecek.Ancak irmik bulamadık ve evde 1 su bardağı kadar var.Onun için çocukluğumdaki karışık helva aklıma geldi.Sizin tarifiniz teyzemin yaptığına çok benziyor partiye onu deneyeceğim. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Adsız; Böyle uzak yerlerde özlenen tatları tahmin etmek zor.
      Ama yorumunuzu okuyunca inşallah güzel olur ve beğenirsiniz diye dua ettim. Keşke tarifi denedikten sonra geri dönüşünüz de olsa.. Merak ettim şimdi:)

      Sil