17 Eylül 2012 Pazartesi

Mercimek Köftesi


Mercimek Köftesi

Malzemeler;
1 su bardağı kırmızı mercimek
1.5 su bardağı ince bulgur
2 adet soğan
5 sap taze soğan
Maydanoz
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
Kırmızı  toz biber, pul biber
Tuz

Yapılışı;
Kırmızı mercimekleri iki parmak geçecek kadar suyla tencerede iyice yumuşayana kadar pişirin. Yalnız mercimekler tüm suyunu çekmiş olmasın. Ocaktan alıp ince bulguru mercimeğe ekleyerek karıştırın ve ağzını kapatıp bulguru yarım saat kadar şişmeye bırakın. 
Yemeklik doğranmış soğanı sıvı yağda soteleyin. Salçaları, baharatları ve tuzu ekleyip biraz daha kavurarak ocaktan alın. 
Dinlenen mercimekli harca salçalı karışımı, doğranmış maydanoz ve yeşil soğanları ilave ederek köfte harcını hazırlayın. Elinizle şekil vererek hazırlayın. Kıvırcıkla servis yapın. 
Bulgurlu mercimek karışımını katı bulursanız az miktarda sıcak su ekleyebilirsiniz. Salça ve baharat kısmını da acıyı sevmenize orantılı olarak ayarlayın. Aynı şekilde maydanoz ve yeşil soğan da kimine dolu doluyken lezzet verirken, kimine de sadece renk verir. İstediğiniz kadar yeşillik ekleyebilirsiniz. Ben ne mayalı hamura, ne kurabiye hamuruna ne de bu tarz köftelere aynı şekli vermeyi pek sevmiyorum. İlla başka başka şekiller olsun isterim. Hem yuvarlak, hem parmak köfteler hazırladım. Kalıpla şekil vermeyi bile düşünüyordum ki elleri köfteye bulanmış çocuk alarmı buna engel oldu. 


Afiyet olsun.. 

4 yorum:

  1. Uzun zaman oldu yemeyeli.Çok severim.En kısa zamanda yapılacaklar listesine aldım bile.Ellerine sağlık olsun canım

    YanıtlaSil
  2. Ölürüm mercimek köftesi için. Annem hiç yapmazdı, çok içerlerdim:))
    Seninkiler nefis görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Çok severim ama yapması zor gelir nedense.. Ellerine sağlık, çıtır çıtır marulla yemeyi düşündüm şimdi ağzım sulandı resmen :))

    YanıtlaSil
  4. Cok güzel görünüyor ellerine saglik canim hayirli aksamlar.

    YanıtlaSil