2 Eylül 2012 Pazar

Fındıklı Pavlova


Bana göre pavlova bile kahverengidir. Nereye varacak bu kahverengi sevgisi bilmiyorum. Kırmızı kırmızı meyvelerle hazırlamak niyetindeyken yine kahve krem tonlarıyla bezedim. 

Fındıklı Pavlova

Malzemeler;
2 yumurta akı
1 çay bardağı toz şeker

Üzeri için
Çırpılmış krema, krem şanti veya dolgu kreması
File fındık

Yapılışı;
Yumurta aklarını oda sıcaklığına getirin. İçine kesinlikle sarı parçası karıştırmayın. Büyükçe bir cam kase içerisinde mikserle çırparak köpük haline getirin. Toz şekeri azar azar çırparken eklemeye başlayın. Şeker bitene kadar yumurta akını çırpın, arada karışımdan iki parmağınızın arasına alıp içinde şeker tanelerinin kalıp kalmadığına bakın. Parmağınızda şekeri hissetmeyene kadar çırpmaya devam edin.  Yağlı kağıt serili tepsiye yuvarlak şekilde dökün. Ortasını hafif boş bırakarak yanlarına yükseklik verin. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 45 dk. kadar pişirin. Fırın kapağını açarak 1 saat kadar fırında soğumaya bırakın. Fırından alınca yağlı kağıttan dikkatlice ayırın.
Pavlova kırılgan köpük bir tatlı olduğu için üst malzemesinde de hafif bir krema kullanmak gerekiyor.  Çırpılmış krema veya az miktarda krem şanti, dolgu kreması gibi. Benim elimde dolgu kreması vardı onu değerlendirdim. File fındık serperek servis yapın.
Mikser çalışırken toz şekeri mikserin üzerine denk getirip de etrafa sıçramasına sebebiyet vermeyin benim gibi. Ben yumurtayı çırparken kabı hafif eğik tutarak çırpıyorum, bence öyle daha çabuk köpürüyor, bir de benim mikserimin ucu balon çırpıcı şeklinde. Çırpma işlemleri yumurtada çok başarılı oluyor bu yüzden.
Ayrıca çok kırılgan bir şey bu pavlova, içine nişasta, sirke vs. konulan tarifler de var. 3-4 yıl önce de bir kere yapmaya kalkmıştım ama becerememiştim ne yaptığımı bile hatırlamıyorum. Dışı çıtır ortası yumuş krema, üst katı yine hafif krema, çıtır krema çıtır krema bir şey.

Afiyet olsun..

6 yorum:

  1. Nefis olmuş canım,haftaya sayenizde tatlı tatlı başlamak ne güzel..ellerinizie sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık pavlova yapmak isteyipte bir türlü cesaret edemediğim bir lezzet sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu tarife göre yaparsanız, kırılacaktır :) amaç 2 malzemeyle de yapılabildiğini göstermek zaten..

      Sil
  3. İyi de yapmşsınız. Renk uyumu mükemmel, çok da lezzetli görünüyor.
    Ellerinize sağlık olsun, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. nefis bir görüntü canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Benim de en sevdiğim tonlar toprak ve kahve renkleri. Harika görünüyor, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil