9 Eylül 2012 Pazar

Çaylı Kurabiye


2 Eylül Pazar günü Zerrin ve Yasemin'in düzenlediği Yaza Veda pikniğindeydik. Hiç duymadığım bloglar duydum, bazı adını bildiklerimle tanıştım, Gülay ve Nebiye'yle komşu olduğumuza şaşırdım. Hala şaşırıyorum. Kocaman piknik masamızın üzerinde birbirinden marifetli yemek bloggerlarının hazırlayıp getirdiği onlarca çeşit vardı. Pek kurabiye beğenmeyen ben bütün kurabiyeleri sevme ümidiyle tek tek denedim. Bu da Özlem'in Çaylı Kurabiyesi.. İçinde ne olduğunu kolay tahmin edemeyeceğiniz, malzemesinden daha lezzetli bir kurabiye. Ki ben o gün ve ertesi gün dahil 5'ten fazla yemişimdir. Utanmasam belki hepsini de yerdim. :) O kadar beğendim yani. 

Çaylı Kurabiye

Malzemeler;
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta (Biririn akı dışına)
2 poşet sallama çay
2 yemek kaşığı nescafe
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
3.5 - 4 su bardağı un

Üzeri için;
Parçalanmış kellogs parçaları veya file fındık, file badem

Yapılışı;
Margarin, sıvı yağ, toz şeker ve birinin akı ayrılmış yumurtayı elinizle mıncıklayarak pütürsüz kıvama getirin. Poşetlerini kestiğiniz çayları, nescafe ve tarçını ekleyip yağlı karışıma bunların hepsini yedirin. Unu ve kabartma tozunu eleyerek hamura ekleyin ve yoğurun. 3.5 bardaktan sonra eğer hamur toplamadıysa azar azar ekleyerek yoğurmaya devam edin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın, yumurta akına ve üst malzemesine batırarak yağlı kağıt serili tepsiye hafif aralıklarla dizin. 190 derecede 20 - 25 dk. pişirin. Fırından aldığınız kurabiyeleri tel ızgara üzerinde soğutarak servis yapın. 
Yukarıdaki tarif ölçüsüyle benim hazırladığım boyutlarda 60 - 70 adet kurabiye çıkıyor. İsterseniz malzemeyi yarıya indirip de yapabilirsiniz. Aromalı çayların kurabiyenin lezzetini değiştireceğini düşünüyorum, özellikle de meyvelilerin. Ben 2 tane demlik poşet çay kullandım. Çay veya kahve miktarını azaltırsanız kurabiyenin lezzetinden çalarsınız, benden söylemesi. Belki de yıllar sonra ilk defa margarin kullandım. Nadir kurabiye yapmama rağmen kurabiye yağı olarak genellikle tereyağı tadında margarin kullanırım. Hafif bir margarin yeme - yedirme pişmanlığım olsa da küçük bir kaçamağa değer. Özlem'e tarif için çok teşekkür ediyorum. 

Afiyet olsun.. 

7 yorum:

  1. afiyetler olsun,çayın yanında nefis olur...

    YanıtlaSil
  2. evet ben biliyorum bu kurabiyeyi ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  3. komşum ellerine sağlık, benim o gün benimde favorim oldu bu kurabiyler..

    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. Vallahi oyle seker bir anim varki bu kurabiye ile ilgili, 4 yildir yapicam
    4 yildir yazicam bende hala !!!!!!
    Neyse yazinca bumuydu dersin sende :)))

    Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir dut masali arsivinde eksiklik var o zaman. Deneyin ve biz de gorelim aninizi;))

      Sil
  5. Ellerine sağlık komşum.Bende severek yedim piknikte.İlk gelen misafire yapılacaklar listesine aldım.)))
    Sevgiler

    YanıtlaSil