19 Ocak 2011 Çarşamba

İçli Köfte


İçli Köfte

Malzemeler;
2 su bardağı ince bulgur
1 çay bardağı un
1 yumurta
Tuz

İç harcı için;
250 gr. kıyma
1 adet soğan
Maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber, kimyon, kırmızı biber
İsteğe bağlı ceviz

Yapılışı;
İçli köfte başlığını görünce gözünüzde klasik yumurtadan irice nar gibi kırmızı köfteler canlandı biliyorum. Ama çalışan biriyseniz her yemeğin en kolay halini hazırlar duruma geliyorsunuz. Her şey dilimlenmiş, haşlanmış porsiyonlara bölünmüş halde derin dondurucuda, akşam pişirilecek yemekler için geceden veya sabahtan çıkarılıp bekletilir. Akşama çoğu zaman hepsini birleştirip pişirmek kalır. Sonra da bir güzel afiyetle yenir. İçli köftenin tabii ki yumurtasız, bulgur, un, su ve tuzla yoğurulup şekillenip incecik köfte şeklinde hazırlanıp patlatmadan pişirilmişi makbuldur ama marifet ve tecrübe ister. Tarifimiz pratik, lezzetli ayrıca göz ve mide doyurucu. Buyurun;
Soğanı yağlarla birlikte pembeleşene kadar kavurun, salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar karıştırın. Kıyma suyunu çekince maydanozu, baharatları ve cevizi ekleyip içi hazırlayın. Bir kenarda beklemeye alın ve köfteye geçin.
2 su bardağı bulguru sıcak suyla üzerini bir parmak geçecek kadar suyla ıslatıp şişmesi için bekletin. Bütün suyunu çektikten sonra un, yumurta ve tuz katarak elinizle karıştırarak yoğurun. Hamur toplanmayacak ama kısır gibi dağınık bir halde de olmayacak. Yoğunluğuna göre un veya su eklemesi yapabilirsiniz. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elinizi hafif ıslatarak işaret parmağınızla ortasını oyun, bu esnada hamur biraz açılacak, çatlayacak parmaklarınızla buraları hamuru sıkıştırarak kapatın. İç harcı ekleyin, köfteyi kapatın. Hepsini bu şekilde hazırlayın. Kızgın yağda renk değiştirene kadar kızartın. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını süzün. Çeşnili yoğurt, yeşil salata, bol köpüklü ayran vs. Yanına ne yakıştırırsanız onunla servis yapın. 

Afiyet olsun...

6 yorum:

  1. nasıl severim, herkes sever galiba, biraz da kişniş ekleyince misss kokar ayrıca. ellerine sağlık! hakikaten pratik olmuş, dağılmaması ayrıca güzel, tek derdim kızartma olması ama başka hali de bu nimetin hakikaten güzel olmuyor:) afiyet şeker olsun!

    YanıtlaSil
  2. amanında amanın bu ne güzel bir lezzet canım ellerine sağlık gerçekten nefis olmuş afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Şu köftesinin şekil verme olayından korktuğum için hiç yapmadım. Ama senin ki pratik görünüyor.
    Elelrine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. İçli köfte olsun tek!
    Tadına bakamasam da şu görüntüye : tam not.
    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. çok güzeller bayıldım ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten başarılı bir köfte olmuş.
    Köftesine kızartırken dağılması irmik, şehriye , patetes,tavuk eti ya da köftelik kıyma gibi bir çok şey ilave edilir burada. Tabi tüm bu malzemeleri tek bir köfteye eklemiyorlar. :)
    Bunların hiç birine gerek olmadığını bilmek ne hoş.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil