Çıtır Mantı
Malzemeler;
3 adet yufka
1 adet soğan
1 küçük veya yarım domates
Karabiber, tuz, biraz maydanoz
Arasına sürmek için
3/4 su bardağı su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üst kat için;
Yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı su
Yapılışı;
Soğan, domates ve maydanozu robotta çekin. Baharatlarla birlikte kıymaya ekleyip yoğurun.
Yufkayı düz bir zemine serip ortadan kesin. Yağlı suyla her yerini özellikle yuvarlak kenarını güzelce ıslatın. Düz tarafından 1 - 2 cm boşluk bırakarak kıymayı ince bir şekilde baştan başa koyun. Sıkı bir rulo olacak şekilde yufkayı sarın. 1 parmak genişliğinde doğrayıp yağlı kağıt serili tepsiye dik dik yerleştirin. 170 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
Salçalı sos için; su hariç tüm malzemeyi bir sos tenceresinde eritin, salçanın kokusu çıktığında suyunu ekleyip sosun kıvamını ayarlayın ve ocaktan alın.
İç kıymasını sulu hazırlar, ya da kıymasını çok koyarsanız keserken taşmalar olabilir. Ayrıca bekleyince yumuşamıyorlar. Önceden hazırlayıp sofraya getirmeden evvel ister büyük bir tavada, ister fırında ısıtabilirsiniz. Üzeri için yoğurt ve salçalı sos tavsiyemdir.
Bu tarifi geçen Ramazan ayında tanerinesi'nde görmüştüm. O günden beri sık yaptığım tarifler arasında. Haşlanmış mantı sevenlerin pek tercih edeceği bir şey değil ama daha genç damakların çabuk beğendikleri bir lezzet, bizim çocuklar çok severek yiyorlar mesela. Kıtır kıtır mantı üzerine yoğurt ve salçalı sos gezdirip yiyorsunuz. Hani sadece yoğurt üstüne salçalı sos sevenlerin bile yiyebileceği bir şey belki.
Afiyet olsun..
Geçen sene bugün ne yayınlamışım?
Etimekli Patlıcan Salatası
Çıtır çıtır nasıl da güzeldirr mımmm :) Ellerine sağlık.
YanıtlaSilmantınız mükemmel görünüyor. Ellerinize sağlık. Ezan okunmasına bir buçuk saat kala beni benden aldı :9
YanıtlaSilmantıları önceden sarıp dondurucuya atsak,misafir gelince pişirsek olurmmmmmu?
YanıtlaSilböyle yaparsak donmuş haldemi fırına vermeliyiz yoksa buzu çözününcemi?
en az 15 - 20 dk. firinlayip biraz kurutmaniz iyi olur. ondansonra buzluga atip cikinca da 150 - 170 arasi firininizin isisina gore yarim saat kadar pisirip kullanabilirsiniz..
Sil