27 Ekim 2010 Çarşamba

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası


Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

Dışarıdaki soğuk havalara inat bu sıcacık çorba herkese afiyet olsun...

Malzemeler;
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı erişte
1 adet soğan
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
Nane - reyhan(isteğe bağlı)

Yapılışı;
Yeşil mercimekleri küçük bir tencerede 5 - 10 dk. kadar hafifçe siyah suyu çıkana kadar haşlayın ve süzün. Çok haşlamaya gerek yok, yoksa çorba olma esnasında dağılabilirler. Soğanları yemeklik doğrayarak yağda kavurun, salçayı ekleyin kokusu çıkana dek kavurmaya devam edin. Daha sonra üzerine 1.5 - 2 litreye yakın su alarak erişte ve mercimekleri ekleyin. Erişteler yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirin. Altını kapattıktan sonra baharatlarını ilave ederek karıştırın, kapağını kapatıp biraz dinlendirdikten sonra servis yapın.

Ben birçok çorbanın hatta yemeğin baharatını en son ekliyorum. Böylece pişerek hem aromasını kaybetmemiş hem de rengini yemeğe vermemiş oluyor. 

11 yorum:

  1. Ellerine sağlık,geçen gün buna benzer bişi yaptım bende nefis oldu

    YanıtlaSil
  2. Hayırlı günler, çok güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine saglik, harika olmus.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili arkadaşım bugün bizdede bu çorba pişecek, çok seviyoruz bizde.
    Fakat şöyle bir tavsiyede bulunacağım; barbunya haricinde tüm bakliyatlar bir miktar su içerisinde bekletilir yıkama amaçlı yada kuru fasulyedeki gaz yüzünden; ama haşlama suyu asla dökülmez, içerisindeki tüm vitamin ve gerekli olan herşeyi haşladığımız suyla yok etmiş oluyoruz sadece maalesef posa yiyiyoruz. Rengi size siyah gelebilir ama lütfen vitaminleri içerisinde kalsın.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. en çok sevdiğim çorba rahmetli anneannemi hatırlatır bana :(
    ellerinize sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. deafmute, evet suda bekleterek yapıldığını da duydum ama şimdiye dek yeşil mercimeği hiç suda bekletmedim, hep haşlayarak kullandım.Bir de haşlama suyunun dökülmesi - kullanılması hep tartışılır zaten. Ben de gaz ve renk sebebiyle döküyorum.Belki de alışkanlık... Hatırlatman için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. mercimeği bu haliyle çok severim her halini severim gerçi:)))
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık canımm çok seviyorum bende bu çorbayı:)) hem çorba hem ana yemek sanki:)) nefis:)

    YanıtlaSil
  9. kaç zamandır yapmayı düşündüğüm bir çorba. senin tarifinle deneyeceğim.
    çok lezzetli gözüküyor.eline sağlık

    YanıtlaSil
  10. Ellinize Saglik cok güzel bir corba. Az önce yaptim, cok güzel oldu....

    YanıtlaSil
  11. çorumlular sık yaparlar bu çorbayı elinize sağlık
    hoşgeldiniz

    YanıtlaSil