21 Ekim 2010 Perşembe
Patlıcanlı Ay Çöreği (Patates Hamurlu)
Patlıcanlı Ay Çöreği (Patates Hamurlu)
Bir ay çöreği furyası aldı başını gidiyor bloglarda. Bir tane de benden olsun:) Uzun zamandır denemek için beklediğim bu lezzet, uğraşmaya değdi ve tadı da müthiş. Hele sıcakken, çayın yanında... Açma, poğaça hamuru kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Birçok blog sahibesi patatesli, peynirli olarak hazırlamış.
Malzemeler;
3 adet patates
2 adet kırmızı biber
2 adet patlıcan
1 adet soğan
100 gr. oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı yoğurt
3 - 4 su bardağı un (Un miktarı patatesin büyüklüğüne göre değişecektir.)
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber, kırmızı biber
Kabartma tozu
1 yumurta (Sarısı üzerine)
Çörek otu, susam
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı;
Patatesleri haşlayın ve rendeleyin.Eğer kabuklarını soyarak haşlayacaksanız bu esnada tuz katabilirsiniz. Patatesler haşlanırken iç malzemeyi hazırlamaya başlayın. Bunun için soğanları yemeklik, patlıcan ve biberleri zar şeklinde ufak ufak doğrayın. Soğanları ve biberleri sıvıyağda hafif kavurun, patlıcanları, tuzu ve baharatı ekleyerek patlıcanlar yumuşayana kadar kavurarak iç harcı hazırlayın.Bir kenarda soğumaya bırakın.
Geniş bir kap içine patatesleri alın. Yağ, yoğurt,tuz ve yumurta akını ekleyerek karışımı birbirine yedirin. 3 su bardağı un ve kabartma tozunu ekleyerek hamuru yoğurun. Ele yapışmayan çok sert de olmayacak bir hamur elde edene kadar gerekirse un ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamuru önce dörde bölün sonra bu dört parçadan mandalina büyüklüğünde hamurlar oluşturun. (Ben biraz daha küçük yaptım.) 5 - 10dk. kadar dinlendirin. Elinizle nescafe fincanı tabağı büyüklüğünde açarak iç harcını yerleştirin. Rulo yapın ve ay çöreği şeklini verin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu susam serperek 180 - 200 derecelik fırında üzerleri kızarana dek pişirin. Afiyetle yiyin.
Hamurda çok fazla yağ yok. Ayrıca açarken yağlayıp unlamaya veya merdane kullanmaya gerek kalmıyor. Çünkü patates hamura yumuşak bir kıvam veriyor, şekillenmesi de böylece kolaylaşıyor. Ben hamur açamam, hamurla uğraşamam diyenler için bile ideal.Bu ölçülerle ortalama 20 25 tane ay çöreği çıkıyor.Denemek isterseniz buyrun.
Afiyet olsun...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Bir an duraksadım! Patlıcanlı ay çöreği diye okuyunca tatlıya mı kattı patlıcanı, benim deneysel çalışmalar sana da mı bulaştı dedim, meğer tuzlu imiş:)ama harika bir kombinasyon olmuş bence patlıcan ve kırmızı biber ile. Ellerine sağlık!
YanıtlaSilselam:)
YanıtlaSildeğişik olmuş ellerine sağlık arkadaşım iç harcı farklı ama lezzetli olduğu kesin çünki uyumlu bende patatesli hamurla ay çöreği yaparım ama iç harcını kıymalı yada peynirli yapardım birde böyle denemeliyim güzel fikir teşekkürler
sevgiler
Çok değişik ve leziz görünüyorlar..Patlıcanı çok sevdiğim için, bu çörekler tam bana göre olmuşlar..Ellerine sağlık..Sevgiler..
YanıtlaSildeğişik ve çok güzel olmuş ellerine sağlık canım
YanıtlaSilHayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilSaygılarımla.
Mmmmm, bu çörek tam benlik, çoook lezzetli gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....
YanıtlaSilTam ağzıma layık çörek olmuş :)
YanıtlaSilAnnem çok eskidende mayalı hamurlarına patates koyardı yumuşak olması için, dahada lezzet veriyor bana göre.
Ellerinize sağlık.
patlıcanlı?? hemde ay çöreği?? hemde sıcak sıcak?? hemde çayın yanında??
YanıtlaSilofff oofff offff hasta hasta burnumu çeke çeke koklamak istiyorumm:))
ellerine sağlık canım:)
patlıcan neye yakışmaz ki.. en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum eline sağlık. tabak çok şık :)
YanıtlaSilellerine saglik cok guzel olmus.guzel paylasimlarda bulusmak umudu ile izlemeye aliyorum, sevgiler.
YanıtlaSil