Közlenmiş Patlıcan Kırmızı Biber Salatası
Malzemeler;
3 adet patlıcan
3 adet kırmızı biber
Yarım limon suyu
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvıyağ
Tuz
Yapılışı;
Patlıcan ve biberleri yıkadıktan sonra 200 - 220 derecelik bir fırında yağlı kağıt serili tepside fırınlayın. Patlıcanlara atacağınız kesikler patlıcanlarda kararma yapar, onun için olduğu gibi kullanın. Kırmızı biberlerin kabukları şişip patlıcanlar biraz kahverengileşip büzüşene kadar közleyin. Eğer fırını çabuk közleyeyim diye en yüksek dereceye alırsanız, benim bir zamanlar yaptığım gibi hem sebzeleri yakar hem de soyamayacak şekilde közlemiş olursunuz. Dereceli fırınınız yoksa davul fırında arada sebzeleri alt üst ederek kontrollü közleyebilirsiniz. Közlenen patlıcanların tepesini kesip, kabuğunu soyduktan sonra kuşbaşı doğrayarak ya da çatalla ezerek hazırlayın, üzerine limonu sıkıp karıştırın. Limon erken sıkıldığında patlıcanlar kararmayacaktır. Daha hızlı işlem yapmak için patlıcanlara uzun bir kesik atıp içini bir kaşıkla oyun. Közlenmiş kırmızı biberleri bir buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca kapatarak 10 - 15 dk. bekletin. Havasız kalan biberlerin kabukları böylece daha kolay soyulur. Biberleri soyun, kuşbaşı doğrayın. Patlıcanların üzerine alın. Sarımsağı püre haline getirin, dişe gelmesini isterseniz küçük küçük doğrayın. Kalan malzemeleri de ekleyerek karıştırın ve tabaklara alın. Ben bazen közlerken arasına yeşil biber ve domates de ekliyorum. Elinizde neler varsa, canınız nasıl istiyorsa. Miss gibi salatanız hazır.
Uzun ve ince patlıcanlar daha az çekirdekli olur ve çabuk közlenir. Biberinizin ve patlıcanınızın özelliğine göre fırından önce veya sonra alın. Kırmızı biberi fırında közleyip kabuklarını soyup temizledikten sonra ister doğrayarak ister ikiye bölerek derin dondurucuya uygun kaplarda veya kilitli poşetlerde koyarak tek kullanımlık hazırlayabilirsiniz. Böylece kışın da güzel güzel salatalar yapma şansınız olur:) Patlıcanı derin dondurucuda henüz denemedim onu da denedikten sonra bilgi veririm inşallah...
çok güzel olmuş salatan.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.
YanıtlaSilHayırlı cumalar. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilSaygılar.
Çok sevdiğim bir salata,bol limonlu harika olur.
YanıtlaSilEllerine sağlık
Sevgiler
canım ellerine sağlıkben buna nar ekşisi döküyorum oda ayrı bi lezzet veriyo
YanıtlaSilyaz gibi havada yazdan kalma lezzetler! ama aralık diyorlar adına...günümüzün gecemize karıştığı yetmiyordu bir de yazımış kışımıza karıştı iyi mi:))) Ellerine sağlık!
YanıtlaSilbayılırım bu salataya, ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. bloğunuzu izlemeye aldım bende beklerim. sevgiler...
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilşu saatte yapabileceğim kolay birşeyler arıyorum ama canım bunu çekti karnıyarık için aldığım patlıcanları bu salata için kullansam mı :D
YanıtlaSil