17 Temmuz 2013 Çarşamba

Fellah Köftesi Ramazan Özel 9. Gün


Fellah Köftesi

Malzemeler;
1 ölçü irmik
2 ölçü ince bulgur
1 yumurta
1 adet soğan
2 yemek kaşığı un
Kuru nane, tuz, kimyon, karabiber

2 adet domates
1 adet soğan
Bir kaç diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı sıvı yağ
İsteğe bağlı nar ekşisi
1 çay kaşığı toz şeker, tuz, kuru nane


Yapılışı;
Bulgur ve irmiğe karabiber, tuz, kimyon ve naneyi ekleyip karıştırın. Üzerine 2 ölçü kaynar suyu döküp ağzını kapatarak şişmeye bırakın. Yumurta, soğan, unu ekleyip hamur gibi kıvam alana kadar köfte harcını yoğurun. Gerekirse biraz daha un ekleyin.  Harçtan yumurta büyüklüğünde toplar yapın. Bu hamuru bir kesme tahtası üzerinde 1 parmak genişliğinde rulo olacak şeklinde yuvarlayın. Bıçakla küp şeker büyüklüğünde hamurlar kesin ve bunları elinizi ara ara ıslatarak küçük köfteler şeklinde yuvarlayın. Ortasına küçük parmağınızı bastırın. Bunlar için bir minik prens veya prensesten yardım alabilirsiniz. Tuzlu kaynar suda köfteleri haşlayın, su yüzüne çıkmaya başladıktan sonra biraz daha haşlayıp kevgirle alarak ılımaya bırakın. 
Öncelikle soğan ve sarımsağı rondoda çekin, peşine domatesi ekleyerek tekrar rondodan geçirin. 
Sıvıyağda salçaları açın, soğanlı domates harcını üzerine dökün. Nar ekşisi, toz şeker, tuz ve naneyi ekleyip ara ara karıştırarak pişirin.  
Ocaktan alıp derin bir kap içinde köftelere karıştırın. Servis sırasında üzerine doğranmış maydanoz veya yoğurt gezdirebilirsiniz. 
Domates olarak tatlı ve kırmızı domatesleri kullanırsanız, sosunuzun lezzeti kat be kat artacaktır. 

Afiyet olsun..

Geçen sene bugün ne yayınlamışım?

1 yorum:

  1. oyyy oyy çok severim ama oruç oruçda bakılmaz ki resmine :)))gözlerimi kapadım okudum :))))

    YanıtlaSil