Pırasalı Arnavut Böreği
Malzemeler;
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar un
Tuz
Yarım kg. pırasa
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, pul biber
1 su bardağı yoğurt
Arasına sürmek için
125 gr sıvı becel veya
100gr eritilmiş terayağı + 1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı;
Hamur için tüm malzemeleri kullanarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın.
Pırasaları yıkadıktan sonra ince ince doğrayıp sıvı yağ ilavesiyle yarı diri yarı ölü kıvamda kalana dek kavurun, tuz ve pul biber ilave edip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yoğurdunu ekleyip karıştırın.
Böreğin hamurunu hazırlamak için zemine un serpin. Dinlenen hamuru 30 eşit bezeye bölün. İki katlı hazırlamak için 15 - 15, üç kat hazırlamak için 10 - 10 - 10 halinde bezelere ayırın. Bezelerden birini pasta tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine eritilmiş yağ karışımından veya sıvı becelden sürün. Üst üste 10 veya 15 katı aralarına yağ sürüp pasta tabağı büyüklüğünde açarak börek katlarını hazırlayın. 10 veya 15 katlık pasta tabağı büyüklüğünde bir hamur kulesi olacak. En üst kata yağ sürmeden bir kenara alın. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın. Böreği hazırlamak için büyük boy kare veya yuvarlak tepsi kullanın. Tepsinin altını yağlayın. Hamur kulelerinden birini un serpili zeminde tepsiden biraz daha büyük olacak şekilde açarak tepsiye yerleştirin ve kenarlarını tepsiden taşırın. Pırasalı harcı hamurun üzerine yayın. Diğer hamuru da unlu zeminde tepsi büyüklüğünde açarak pırasanın üzerine kaplayın. Taşan kenarları böreğin çevresini kapatmakta kullanın. Fırına vermeden önce dilimleyip kalan yağı üzerine sürün. 200 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca biraz bekleterek kesilmiş yerlerden dilimleyip servis yapın.
Eğer kaşık kaşık eritilmiş yağ kullanılan hamur işlerinde etrafa ve elinize bulaşan yağdan rahatsız oluyorsanız sıvı beceli tavsiye ederim. Aç hamuru, sık yağı üzerine, düzelt kaşıkla. Oohh ne güzel. Hamur açıp, un serpip, elini temizlemeyle cebelleşme derdi yok. Ama yok börek tereyağlı olur, hem elimde açıp hem de tereyağı mı kullanmayacağım diyorsanız tavsiyem uğraştırmasına rağmen tereyağıdır.
Bir de Arnavut Böreği de çeşit çeşit. Bir kusurum yanlışım varsa affola. Ama genel olarak bildiğim sirkeli, sulu, tuzlu hamurdan yapılıyor. En çok bu çeşidine rastladım ve tanıdığım çoğu Arnavut da kenarlarından katlanan böreği böyle yapıyor. Yoksa ben bir garip Erzurumlu, Arnavut Böreğinde ahkam kesmek değil derdim.
Afiyet olsun..
işte bu lezzetin doruk noktası.ellerine sağlık..sevgiler
YanıtlaSilelıne sağlık cok severım
YanıtlaSilNefis görünüyor. El açması börekler çok daha lezzetli oluyor.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Favori böğreğimiz, Annem harika yapar bunu. Nede olsa tam bir Arnavut:) tarifi okuyacağım telefonda anneme bakalım o nasıl yapıyor, ama görüntü aynı süper olmus ellerine sağlık...
YanıtlaSilbayılırımm ben bunnaa , bizde ıspanaklısı sık sık yapılır nefis görünüyor ellerine sağlık
YanıtlaSil