Sarmal Poğaçalar
Malzemeler;
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
3/4 su bardağı sıvı yağ
50 gr tereyağı
1 yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 -5 su bardağı un
1 paket instant maya
Zeytin ezmesi ve zeytin dilimleri
Yapılışı;
Süt ve suyu sıcak ılık kıvamda ısıtın. Bir kap içine 4 bardak unu eleyin, tuz, şeker ve mayayı ekleyerek unu karıştırın. Ortasını açın, süt,su, yağ ve yumurta akını ekleyin. Sıvı malzemeleri parmaklarınızla karıştırarak hamuru içten dışa toplayarak yoğurun. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olana dek un ilavesi yapın, en az 5 dk. yoğurmaya devam edin. Hava almayacak şekilde kapatıp 30 dk. - 2 saat arası mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamuru ikiye bölün, unlanmış tezgahta dikdörtgen şeklinde açın. Hamurun üzerine ince bir katman halinde erimiş tereyağı sürün daha sonra her tarafına zeytin ezmesi sürüp, zeytin dilimleri ekleyin. Çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapın. 2 parmak genişliğinde dilimleyin, yan çevirerek tepsiye dizin.
Arka kısımdaki poğaçalarda iç olarak file fındık, yulaf ezmesi ve ay çekirdeği var. İsterseniz iç malzemeyi değiştirerek farklı tatlar hazırlayın. Tepside mayalanan hamurlara yumurta sarısı sürüp 180 derecede fırınlayın.
İç malzemesi gözüktüğü için harcına doygun poğaça diyorum ben buna. Bir de cevizli ezmeli hazırlamıştım, o da çok güzel oldu bence. Fakat bu harcı biraz daha geliştirip başka bir poğaça tarifiyle vermek istiyorum, o da şimdilik yapılacaklar arasında..
Afiyet olsun...