31 Mayıs 2012 Perşembe

Yufkayla Gözleme


Yufkayla Gözleme

Malzemeler;
3 adet yufka
1 su bardağı sıvı yağ + su karışımı

İç harcı peynir, kaşar, patates, ıspanak 
İstediğiniz her şeyle hazırlayabilirsiniz.

Yapılışı;
Yufkayı düz bir zemine serin. Sulu yağ karışımından 2 -3 kaşık serpiştirin. Kenarlarından katlayarak her yere yedirin. Yufkayı ikiye bölün, kullanacağınız harcı serpiştirin ve enine 2'ye katlayın, tekrar sulu yağ karışımından sürerek sağlı sollu kapatarak gözlemeyi dikdörtgen şeklinde hazırlayın. Teflon tavada orta ateşte arkalı önlü pişirin.
Dar vakitlerin, kahvaltıların, sahurların kimi zaman da 5 çaylarının kurtarıcısı..  İç malzemesi ve yufkasına göre adını börekle bile değiştirebilir.. Bakınız.. 

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Kakaolu Muhallebi


Kakaolu Muhallebi

Malzemeler;
3 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker 
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yumurta
2 yemek kaşığı kakao
80 gr bitter veya sütlü çikolata

Yapılışı;
Un, nişasta, şeker ve kakaoyu tencereye alın ve topaklanmaması için birbirinre karıştırın. Daha sonra yumurta ve sütü ilave edip kısık ateşte kaynayana kadar tel çırpıcıyla çırpın. Muhallebi kıvamından biraz sulu olacak, altını kısın 1 -2 dk. daha çırpıp ocaktan alın. Çikolatayı içine kırarak çırparak eritin. Kuplara boşaltın, ilk sıcağı çıktıtan sonra dolaba alın. 3- 5 saat sonra servise hazır olsun. 
Ekleyeceğiniz çikolata lezzette etkili olacaktır. Mesela ben bitter sevmem ama bütün pasta, keklerde bitter kullanırım. Çünkü bitter eridiğinde çikolata lezzeti daha çok yayılıyor. Bir de başka bir tatla birleşeceği için o acılık gidiyor. Tabii burada kakaonun lezzeti de önemli, lezzetine güvendiğiniz kakaoyu ekleyin, hatta miktarını 3 kaşığa bile çıkarabilirsiniz. 

Afiyet olsun..

9 Mayıs 2012 Çarşamba

Süzme Yoğurtlu Muhallebi


Süzme Yoğurtlu Muhallebi

Malzemeler;
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı süzme yoğurt

Yapılışı;
Tarif o kocaman masasını merak ettiğim Şef Serkan BOZKURT'tan.. 
Süt ve şekeri kaynatın. Nişastayı bir miktar suyla açın. Sütün üzerine ip gibi akıtarak tel çırpıcıyla hızlıca çırpın. Kaynadıktan sonra hafif soğumasını bekleyin ve daha sonra süzme yoğurdu ilave edin. Karışımı iyice birbirine yedirin. 
Küçük kaplara bölüştürün ve en az 3 saat sonra süsleyerek servis yapın. 
Muhallebi sever, yoğurt sever, pannacotta sever biri olarak ilk gördüğümde bunu da severim demiştim.. Çocuklara gönül rahatlığıyla yedirebilirsiniz. 

Afiyet olsun..

4 Mayıs 2012 Cuma

Sarmal Poğaçalar


Sarmal Poğaçalar

Malzemeler;
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
3/4 su bardağı sıvı yağ
50 gr tereyağı
1 yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 -5 su bardağı un
1 paket instant maya

Zeytin ezmesi ve zeytin dilimleri

Yapılışı;
Süt ve suyu sıcak ılık kıvamda ısıtın. Bir kap içine 4 bardak unu eleyin, tuz, şeker ve mayayı ekleyerek unu karıştırın. Ortasını açın, süt,su, yağ ve yumurta akını ekleyin. Sıvı malzemeleri parmaklarınızla karıştırarak hamuru içten dışa toplayarak yoğurun. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olana dek un ilavesi yapın, en az 5 dk. yoğurmaya devam edin. Hava almayacak şekilde kapatıp 30 dk. - 2 saat arası mayalanmaya bırakın. 
Mayalanan hamuru ikiye bölün, unlanmış tezgahta dikdörtgen şeklinde açın. Hamurun üzerine ince bir katman halinde erimiş tereyağı sürün daha sonra her tarafına zeytin ezmesi sürüp, zeytin dilimleri ekleyin. Çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapın. 2 parmak genişliğinde dilimleyin, yan çevirerek tepsiye dizin. 
Arka kısımdaki poğaçalarda iç olarak file fındık, yulaf ezmesi ve ay çekirdeği  var.  İsterseniz iç malzemeyi değiştirerek farklı tatlar hazırlayın. Tepside mayalanan hamurlara yumurta sarısı sürüp 180 derecede fırınlayın. 
İç malzemesi gözüktüğü için harcına doygun poğaça diyorum ben buna. Bir de cevizli ezmeli hazırlamıştım, o da çok güzel oldu bence. Fakat bu harcı biraz daha geliştirip başka bir poğaça tarifiyle vermek istiyorum, o da şimdilik yapılacaklar arasında..  

Afiyet olsun...