(Fotoğraf güncellenmiştir.)
Profiterol
Malzemeler
Hamur için;
100gr margarin
1.5 su bardağı su
1 su bardağı un
4 adet yumurta
Bir fiske tuz ve toz şeker
Dolgu kreması;
2.5 su bardağı süt
3/4 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı nişasta
Vanilya
İsteğe bağlı yarım limon suyu
Üzeri için;
Çikolatalı sos
Yapılışı;
Çelik bir tencerede margarini suyla birlikte eriyene kadar kaynatın, altını kısın, unu, şeker ve tuzu ekleyerek tel çırpıcıyla topak kalmayacak şekilde çırpın. Bu sırada hamur çırpıcı üzerinde toplanacak, yine de karıştırmaya devam edin ve ılıması için başka bir kaba alın, 15 dk. kadar beklettikten sonra yumurtaları teker teker ekleyerek çırpın.
2 adet çay kaşığı kullanarak birer çay kaşığı alıp diğer kaşıkla hamuru sıyırarak yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olacak şekilde dizin. 20 dk. 180 derecede 20 dk. 150 derecede pişirip 5 dk. kapalı fırında bekletip fırından alın. Hamur bitene kadar bu işlemi uygulayın.
Dolgu kreması için bütün malzemeleri yine tel çırpıcıyla çelik bir tencerede muhallebi kıvamını alana dek karıştırarak hazırlayın. Ben dolguda hafif ekşimsi lezzet sevdiğim için yarım limon suyu sıkıyorum, isterseniz eklemeyebilirsiniz ama sırıtmayan çok güzel bir lezzet, tavsiye ediyorum.
Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayın. Ben eğer sosu bol kullanacaksam bir paket bitter bir paket normal çikolatalı sos karıştırarak kullanıyorum. Üstüne bir de 80 gr.lık bitter çikolata ekleyip eritiyorum sos daha lezzetli oluyor.
Profiterol topları bitince ortalarından kesip veya bir krema poşetiyle yanlarından delik açıp ılıyan dolgu kremasıyla içlerini doldurun. Servisten 10 dk. önce çikolata sosunu üzerine gezdirin. Dilediğiniz gibi servis yapın.
Profiterol toplarını bir kaç gün içi boş şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz, servis öncesi kremalarını doldurup sos dökerek hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Benimde en sevdiğim tatlıdır,ama nedense nadir yapmışımdır,aslında biraz oyalayıcı olsada sonunda ki lezzete değiyor.ellerine sağlık mükemmel bir görüntü.
YanıtlaSilsevmeyen olur mu hiç
YanıtlaSileğer öyle biri varsa da bu görüntüye mest olup sever daha tatmadan ellerine sağlık
Hayırlı sabahlar, Kızımın en çok sevdiği bir tatlıdır. Bende çok severim. Çok güzel ve iştah açıcı görünüyorlar. Ellerinize, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
Valla canım çekti.
YanıtlaSilTam da çok ağır detoks gibim bişeylere başlamışken yapılırmı bu bana :(
Öğlen Taksimde olacağım ve beynimden bu görüntüyü silmeye çalışıyorum şu an :)))
Sevgilerimle.
Ellerinize sağlık, resme baktıkça insan bunları yemeye kıyamaz gibi geliyor ama; sanırım bir çırpıda bitmiştir.
YanıtlaSiloy oy oy bu saat de keşke uğramasaydım sana :)süper gözüküyorlar ..
YanıtlaSilcanım benim çok güzel görünüyor profiteroller muhakkak denemeliyim ellerine sağlık becerikli hatun :))
YanıtlaSilcanım çok güzel görünüyor ellerine sağlık kimbilir tadı nasıl güzel olmuştur sen bir şeyler paylaşmaya devam et canım sana gelince senden hepsinden isteyeceğim :))
YanıtlaSilÖnceden sipariş vermezsen benim için zor olur, isteyeceğin şeyler anında olmaz ayarlayalım öyle hazırlayalım. Ama ne istersen buyur gel yaparım sana.
YanıtlaSilkıyamam ben sana canım benim tabiki gelmeden önce haber veririm çok uğrastıran bir tatlı çok teşekkürler en kısa zamanda gelirim inşallah sayende diyet felan kalmıyor :)
YanıtlaSilSevmeyene pek değil 'hiç' rastlamadım! :)
YanıtlaSilÜzeirndeki çikolata sosuyla birlikte erimiş durumdayım şuan..
Ellerine sağlık canım,cici cumalar.
ayy çok güzel gözüküyo bunlar bayılırım profiterol'e ellerine sağlık banada beklerim inş.SELAMETLE...cici cumalar:))
YanıtlaSilBende profiterol aşığıyım resmen:) Dediğin gibi her pastaneye gidişimde muhakkak yerdim. Öyle nam salmıştı ki profiterol aşkım Bakırköy'e halamlara gittiğim kuzenim beni profiterol yemeğe götürürdü:))
YanıtlaSilÇok uğraşmalı olsada değer bence.. Ellerine sağlık
çikolata sosunu önceden pişirip servise yakınmı dökeceğiz?
YanıtlaSilyoksa servise yakın pişirip ılıkmı dökeceğiz sosu?
hamuru ilk pişince çok sert oluyor değilmi,acaba dolapta beklerken kendimi yumuşuyor toplar krema doldurduktan sonra?
kremasını soğuk doldurabiliriz değilmi?
sevgiler...
gülşah;
YanıtlaSilevet sosu önceden pişirip soğuyunca servis öncesi döküyoruz, çikolatalı sos bekleyince kıvam alıyor.. Hamur piştiğinde sert ama kıtır olmayan bir yapıya sahip, dolapta hafif bir yumuşama oluyor, kremayı doldurup çikolatalı sosu dökünce de yumuş yumuş bir lezzete sahip oluyorlar. Eğer çikolatalı sos ve hamuru biraz diri seviyorsanız fazla bekletmeden de servis yapabilirsiniz...
Ellerinize sağlık denemek için sabırsızlanıyorum
YanıtlaSil