14 Aralık 2015 Pazartesi

Kestane Şekeri


Şu blogdaki tüm tatlıları toplasalar anca bi kestane şekeri eder benim için.. 

Anlatılanlara, yazılanlara bakınca nasıl gözünde büyüyor insanın.. 
Bir de bezeyi mesela kaçıncı seferde anca tutturmuşum, bir kere de nasıl yapıyorlar, nasıl beceriksizim, hepsi dağılır şimdi bunların vs. vs. diye diye cillop gibi kestane şekeri yapmışım ki yeni nişanlılar gibi yüzümde güller açıyor o zaman:)) 

Tam da en sevdiğim yerinki gibi tadı.. 

Kestane Şekeri

Malzemeler;
Yarım kg. iri boy kestane
1.5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 paket vanilya

Yapılışı;
Kestanelerin ortasından içine değmeyecek şekilde yuvarlak şekilde çizik - kesik atın ve yıkayın. Üzerini geçecek suda yarım saat haşlayın. 
Dış kabuğunu ve iç tüylü kısmını dikkatlice ayıklayın. Bu ayıklama kısmında kestanelerin bir kısmı parçalanabilir. Eğer hep aynı boy kullanırsanız daha az fire verirsiniz. Ben ölüsünü de dirisini de sevdiğim için karışık boy kullandım. %40 fire verdim. İşin ilk zor kısmı bu.. 
Şeker, su ve vanilyayı kaynamaya bırakıp şerbeti hazırlayın. Ilık kestaneleri şerbetin içine atın ve kestanelerin şerbeti çektiğine emin olana kadar kaynatmaya devam edin. Şerbetiyle birlikte soğumaya bırakın. Ben ertesi güne kalanları aman ezilir, dağılır, daha fotoğraf çekmedim diye üzerini geçecek kadar şerbette bırakmadım.:)  Haliyle bir kaçı biraz sertleştiler, eğer bu aşamaya kadar dağılmadan geldiyseniz kestaneleri şerbetiyle birlikte saklayabilirsiniz. Kalan şerbetin tadı da başka bir güzel, ya da ben kestaneyi seviyorum diye öyle.. 

Eğer şerbetiyle birlikte kaynadıktan sonra dağılır şüphesindeyseniz, şerbetten alın, soğuyunca tekrar birleştirin. 

Afiyet olsun.. 





8 Aralık 2015 Salı

Kırıntılı Kek


Kırıntılı Kek

Malzemeler;
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket krema
1 çay bardağı süt
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kakule

1 adet ayva
1 adet armut
3 adet elma

100gr tereyağı
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 çay bardağı yulaf ezmesi
1 çay kaşığı kakule

Yapılışı;
Oda ısısındaki yumurtayı toz şekerle çırpın, şeker eridiğinde krema ve sütünü ilave edin. Toz malzemeleri eleyerek kek hamurunu hazırlayın. Yağlanmış orta boy(tercihen düz) kek kalıbına dökün. 

Meyvelerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini ayıklayın. İnce elma dilimleri şeklinde doğrayarak gelişigüzel kek hamurunun üzerine yerleştirin. 

Soğuk tereyağı ve kalan malzemeyi elinizle köfte yapar gibi mıncıklayarak dağınık bir hamur hazırlayın. Tıpkı tutmamış bir kurabiye hamuru gibi.. Bunu da meyvelerin üzerine dökerek önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yarım saat kadar kontrollü olarak pişirin. 

Bu tarif crumble tatlısının altına kek eklenmiş halidir. Beklediğinizden daha lezzetli olacağını düşünüyorum. :)

Meyve katında tamamen elma kullanabilir, kakule yarine tarçın ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.. 

23 Kasım 2015 Pazartesi

Boza


Boza, başka bir şeydir.. 
Ekşi, sade ve soğuk benim favorim olsa da çoğu insan tarçınlı ve leblebili tüketir.
Yiyin, yedirin..


Boza 

Malzemeler;
1.5 su bardağı ince bulgur
1 kahve fincanı pirinç
1.5 - 2 su bardağı toz şeker

3.5 lt su
1 su bardağı eski boza

Yapılışı;
İnce bulguru bir gün önceden 3.5 lt suda bekletin, ertesi gün pirinci ilave edip büyük bir tencerede iyice ezilip lapa olana kadar pişirin. Ara sıra karıştırarak dibinin tutmamasına dikkat edin. Birbirleriyle özdeşleşen pirinç-bulgur karışımını süzgeçten geçirin. Tekrar tencereye alıp şekerini ekleyerek bir taşım daha kaynatarak ocaktan alın. Ilıdığında eski bozayı ilave edip karıştırarak sıcak olmayan ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Mayalanma süreci 1 - 3 gün arasında değişir. Yaklaşık 24 saat sonra üzeri göz göz olmaya başlar. Sabah akşam tahta kaşıkla karıştırarak mayalanmasına yardımcı olun:) Mayalanmayla birlikte ekşime de istediğiniz tadı aldığınızda buzdolabına koyabilirsiniz. 3-5 gün içinde tüketmeniz tavsiye edilir. 

Mayalamada kullandığınız mayanın tadı bozanın tadında en büyük etkendir. O yüzden mayalamada sevdiğiniz marka bozayı 2-3 gün beklemiş haliyle kullanın. 
Yok ben süzgeçlerden süzemem, elimi kolumu yoramam derseniz blendır kullanabilirsiniz. Yok ben onun saatlerce kaynamasına da gelemem derseniz düdüklüde kontrollü haşlayabilirsiniz. 
Boza mayalamayı oturttuğunuzda içine eser miktarda irmik, eser miktarda mısır unu da ekleyebilirsiniz.. 

Afiyet olsun..

10 Kasım 2015 Salı

Pudingli Kek


Parça Çikolatalı Pudingli Kek

Malzemeler;
3 adet yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
1 çay bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket parça çikolatalı bitter puding
3 yemek kaşığı dark kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2.5 - 3 su bardağı un

Yapılışı;
Kekin iyi kabarması ve hamurun daha iyi tutunması için  bütün malzemeleri oda sıcaklığında kullanın ve mikserle çırpma işlemini hep aynı yönde yapın.
Bir fiske tuzla yumurtaları çırparak köpürtün. Toz şekeri ekleyerek krema kıvamını alana kadar çırpın. Su, süt ve sıvı yağı ekleyip hafif karıştırın. Pudingi ekleyin, kalan malzemeleri eleyin. Koyu boza kıvamına gelene dek çırpmaya devam edin. 
Un miktarını 2.5 bardaktan sonra gerekirse yavaş yavaş artırın. 
İçi parça çikolatalı olsun derseniz una bulanmış parça, damla, kırık çikolatayı en son ekleyip kaşıkla hafifçe karıştırın ve muffin kalıplarının 2/3 'sini doldurun. 
Üstünde olsun derseniz hamuru boşalttıktan sonra ekleyin. Eğer kek hamuru yumuşak kıvamda olursa üstündeki çikolatalar içine girer, içindekiler de dibine çöker. 

Muffin kalıplarını tel ızgara veya tepsiye dizin. Önceden ısınmış 150 derecelik fırında kürdan testini geçene dek pişirin.

Tarifteki pudingin bitter ve kakaonun dark olması keke asıl lezzetini veren iki malzeme.. Normal puding veya kakaoyu daha çok kullanmak aynı tada denk gelmez. Dark kakao bulamazsanız en yakın kıvamda Pakmaya'nın kakaosunu kullanabilirsiniz.. 
Muffin kalıpları yerine kağıt bardak kullanabilir, kek kalıbında da pişirebilirsiniz..

Afiyet olsun..

19 Ekim 2015 Pazartesi

Patatesli Çıtır Mini Börekler



Patatesli Çıtır Mini Börekler

Malzemeler;
5- 6 adet yufka
1 su bardağı eritilmiş tereyağı

İç harç;
4-5 adet haşlanmış patates
1 büyük soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber,  kırmızı toz biber
Kuru nane, dere otu, fesleğen

1 yumurta
Susam, çörek otu, haşhaş tohumu

Yapılışı;
Patatesleri dişe gelir kıvamda püre haline getirin. Rondodan geçirilmiş soğanı sıvı yağda kavurun, patates ve baharatları ekleyerek biraz daha kavurarak ocaktan alın.
Soğanın rondodan geçirilip suyunu salması patatese hem kıvam hem lezzet veriyor. Baharatlarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz ama bu tarifi muhakkak bir kere de olsa deneyin.


Yukarıdaki gibi börek için;
Üst dahil her kata eritilmiş tereyağı sürerek 3 kat yufkayı üst üste hazırlayın. Çok dar üçgenler şeklinde kesin. Geniş kenarlarına patatesli harçtan paylaştırarak sıkıca sarın. 

Küçük rulolar şeklinde hazırlamak için;
Bir yufkayı tezgaha serin ve her tarafını yağlayın. İkiye katlayıp yarım ay şekli vererek tekrar yağlayın. Geniş kenarına uzunlamasına patatesli harçtan koyarak sıkı ve büyük bir rulo yapın.

Her iki böreği de fırına vermeden önce buzdolabında yarım saat dinlendirin. Büyük ruloyu bekledikten sonra dilimleyin. Üzerine ister yumurta sarısı, ister eritilmiş tereyağlı yumurta sarısı sürerek susam çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin. 


Afiyet olsun..

6 Ekim 2015 Salı

Puding Dolgulu Kek


Puding Dolgulu Kek

Malzemeler;
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
3/4 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2.5 su bardağı un

Muhallebi için;
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya

1 paket krem şanti
1 su bardağı süt

Yapılışı;
Yumurtayı şekerle birilikte kremamsı olana dek çırpın. Su ve sıvı yağı ekleyerek karıştırın. Kalan malzemeyi eleyerek harcın üzerine dökün, karıştırarak kek hamurunu hazırlayın. Yağlanmış büyük dikdörtgen borcama dökerek önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişirin ve ılımaya bırakın. Ilıdığında uzun yuvarlak bir kapak ya da benzer bir şeyle keke batırıp çıkararak aralıklı olarak yuvarlak delikler açın. Çıkan yuvarlak parçaları kup tatlılarında kullanmak için buzluğa atabilirsiniz. Ya da verin çoluk çocuğun eline lokma lokma yesinler. :)

Vanilya hariç tüm malzemeyi karıştırarak muhallebiyi hazırlayın, ocaktan alınca vanilya ekleyip çırpın. Ara ara karıştırarak ılıştırın. Muhallebinin sıcağı geçtiğinde tekrar çırparak deliklere öncelik vererek kekin üzerine dökün ve düzeltin. Muhallebi soğuduğunda da krem şantiyle üstünü kaplayarak buzdolabına alın. 2 - 3 saat bekledikten sonra servise hazır.

Bu tatlının kekini sade, limonlu, cevizli, haşhaşlı  vs. olarak da değiştirebilirsiniz. Krem şanti yerine çikolatalı veya meyveli sos da kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun..


30 Eylül 2015 Çarşamba

Kıyma Yemeği


Kıyma Yemeği

Malzemeler;
250 gr orta yağlı kıyma
1 adet soğan
1 rendelenmiş domates veya kışlık menemen (isteğe bağlı)
5 -6 dal maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı karışık domates-biber salçası
Tuz, karabiber, pul biber
3/4 su bardağı su çay bardağı su

3 adet yumurta

Yapılışı;
Soğanı yağda soteleyin, kıymayı ekleyerek iyice kavurun. Salça, domates, baharat ve maydanozlarını ekleyerek karıştırın. Suyunu ilave edip 5- 10 dk. kısık ateşte pişmeye bırakın. Çırpılmış yumurtaları üzerine kırıp karıştırmadan pişirin. Sıcak sıcak ekmek batırarak yiyin. 

Afiyet olsun..

22 Eylül 2015 Salı

Mantar Dolması



Mantar Dolmasını et,tavuk ve balık yemeklerinin yanına garnitür olarak fazla yakıştırırım. Ya da et, tavuk ve balık yemekleri mantar dolmasının yanına çok yakışır da diyebiliriz. 
Mantıken aynı, içiyle oynayarak istediğiniz gibi lezzetlendirebilirsiniz. Son favorim domates soslu olanı.. 

Sade Mantar Dolması için;
Yarım kg. iri mantar
100 gr rendelenmiş kaşar
Tuz, karabiber

İyice yıkanıp sapları ayıklanmış mantarlara tuz, karabiber serpip kaşar doldurarak önceden ısınmış 180 derecelik fırında kaşarlar kızarana kadar pişirin.

Domates Dolgulu Mantar Dolması için;
Yarım kg. iri mantar
100 gr rendelenmiş kaşar
Kışlık domates sosu (menemenlik sos)
Karabiber

Ayıkladığınız mantarlara üstten çok az boşluk kalacak şekilde biberli domates sosunu doldurun, üzerine kaşarları koyarak 180 derecede fırınlayın.

Patates Püreli Mantar Dolması için;
Yarım kg. iri mantar
100 gr rendelenmiş kaşar
2 tane haşlanmış patates
1 çay bardağı kadar doğranmış taze soğan, maydanoz, dere otu, kapya biber
2 yemek kaşığı süt veya krema
Tuz, karabiber

Ekmek Dolgulu Mantar Dolması için;
Yarım kg. iri mantar
100 gr rendelenmiş kaşar
2 dilim ufalanmış ekmek içi
1 çay bardağı kadar doğranmış taze soğan, maydanoz, dere otu, kapya biber
2 yemek kaşığı süt veya krema
Tuz, karabiber


Bu iki tarifin tüm malzemelerini karıştırın. Elinizle köfte gibi yaparak tuz, karabiber serpilmiş mantarlara doldurun. Fazla koyarsanız taşma yapabilir.

Bu tarif bir yarışmada kahve makinesi olarak geri dönmüştür.. :)

Afiyet olsun..






21 Eylül 2015 Pazartesi

Pepeçura


Pepeçura

Malzemeler;
1 kg. siyah üzüm
1 su bardağı su
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı mısır unu

Yapılışı;
Üzüm, su ve şekeri üzümler çatlayana kadar pişirin. Önce blendırdan geçirin sonra süzgeçle süzün. Nişastayı 2 yemek kaşığı suyla açın. Tencereye alıp mısır ununu ekleyin, karışımdan bir kaç kaşık alıp nişastalı karışımı ılıştırın. Yavaşça tencereye dökerek kıvam alana dek pişirin. Kuplara paylaştırın, soğuyunca servis yapın. 

Tarifin orjinalinde mis kokulu Karadeniz üzümleri kullanılır ama ben Tekirdağ üzümü ve Sakarya mısır unuyla yaptım. Bulduğunuz en güzel üzümle deneyin derim.

Afiyet olsun.. 

20 Eylül 2015 Pazar

Çıtır Patates Köftesi


Çıtır Patates Köftesi

Malzemeler;
5 adet patates
2 adet yumurta
1 çay bardağı un
2 yemek kaşığı mısır unu
Yarım paket kabartma tozu
Karabiber, tuz

Yapılışı;
Patatesleri rendeleyerek diğer malzemelerle karıştırın. Eğer  kıvamı suluysa biraz daha un ekleyebilirsiniz. İster elinizde köfte formu verin, ister yemek kaşığıyla çevirerek şekillendirin. Kızgın yağda kızartarak kağıt havlu üzerine alın. 

Kızartmalık patatesle daha lezzetli olan bu köfteyi aynı ölçüde yaparsanız çıtır, kaldırdıkça un eklerseniz hamur kızartması tadında olur. Fotoğraftaki hali az daha un eklenmiş hali.. 
Afiyet olsun.. 

19 Eylül 2015 Cumartesi

Kajunlu Bamya Kızartması


Kajunlu Bamya Kızartması

Malzemeler;
Yarım kg. büyük bamya
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kajun baharatı
Tuz ve karabiber

Yapılışı;
Yumurta, süt, un ve baharatları çırparak pürüzsüz krep hamuru gibi bir hamur hazırlayın. 
Yıkanmış bamyaların tepelerinden çok az kesin ve sularının gitmesi için bir kağıt havlu üzerine alın. Harca bulayarak kızgın yağda kızartın. 
İster yoğurtla ister domates sosuyla servis yapın. Bu harcın kajun baharatsız halini biz daha çok yumurtalı ekmek kızartmasında kullanıyoruz. Aynı harçla patlıcan, kabak ve havuç da kızartabilirsiniz.

Afiyet olsun..

14 Eylül 2015 Pazartesi

Lohusa Şerbeti


Benim bu hatunsal işlere mecburen girişimin çoğu 2. kızdan sonra.. Şöyle ki ilk kızımda aman şerbete ne gerek var, aman diş buğdayına ne gerek var derken, diye diye.. Halk bunu istiyor gibilerinden bir arkadaş - çevre baskısıyla hepsini fazla fazla, çeşit çeşit yaptım. 

Lohusa Şerbeti de bunlardan hakkını fazlasıyla alanlardan..
Adetlere geleneklere girmiyorum çünkü ben tamamen doğal ve çok kültürlü bir içecek olduğu için kendisiyle bu kadar uğraşıyorum :))
Öyle ki bizim evde günde 3 lt. soğuk içecek tüketiliyor. Ve ben hep içecek hazırlıyorum ya da hazır alıyoruz. Almak istemediğimiz için de içeceklerle oynuyoruz.. İşte bizim lohusa şerbetlerimiz;

Sade Lohusa Şerbeti

Malzemeler;
1 adet lohusa şekeri
2 lt. su
1 çay bardağı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
4 - 5 adet karanfil

Ek olarak damak zevkinize ve kullanımınıza bağlı olarak;
Tane yenibahar (2-3 tane)
Renkli top karabiber ( 2-3 tane)
Yıldız anason
Kakule ekleyebilirsiniz. 


Tüm malzemeyi birlikte kaynatıp soğuyunca servis yapın. 
Bu tarifle her damağa hitap edebilirsiniz. Sevmeyen sevmemiştir zorlamayın. :)

Vişneli Lohusa Şerbeti

Malzemeler;
1 adet lohusa şekeri
2 lt. su
3/4 su bardağı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
4 - 5 adet karanfil
1/2 lt. vişne suyu 

Tüm malzemeyi kaynatıp şerbeti hazırladıktan sonra vişne suyuyla karıştırıyorsunuz. Ev yapımı veya hazır kullanabilirsiniz.

Reyhanlı Lohusa Şerbeti;

Malzemeler;
1 adet lohusa şekeri
Yarım demet reyhan 
3 lt. su
1su bardağı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
4 - 5 adet karanfil

Tüm malzemeyi birlikte kaynatıp, kaynadıktan sonra reyhanları içinden alın. 

Bu tariflerde şeker oranı orta kıvamdadır. Şeker miktarıyla istediğiniz gibi oynayabilir, yazın soğuk, kışın ılık veya sıcak tüketebilirsiniz. 


Afiyet olsun.. 





30 Ağustos 2015 Pazar

Elmalı - İncirli Sarma


Elmalı - İncirli Sarma

Malzemeler;
1 paket tereyağı tadında margarin 
25 gr sıvı yağ
100 gr yoğurt
2 adet yumurta
125 gr pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
600 gr un


Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki tüm malzemeyi birlikte yoğurun. Cevizden küçük parçalar yapıp buzdolabında kurabiye hamurunu dinlendirin. Bu esnada kullanmak istediğiniz içi hazırlayabilirsiniz. 

Kurabiye hamurunun şeker oranı yoğun değil iç malzemesini tatlı kullanacaksanız şeker oranıyla oynamaya gerek yok ama ekşi veya şekersiz bir elmalı iç hazırlayacaksanız hamura 1 çay bardağına yakın pudra şekeri ekleyebilirsiniz. 

Elmalı iç için; 3 tane rendelenmiş elma, tarçın ve çok az şekeri pişirip soğumaya bırakın. İsterseniz limon kabuğu rendeleyebilir veya fındık - ceviz içi ekleyebilirsiniz.
İncirli iç için; 15 tane kuru incirin saplarını kesip doğrayarak 1 çay bardağı suyla pişirin ve rondodan geçirin. 

Soğuyan hamur toplarını elinizle köfte gibi sıkarak merdaneyle açın. Uç kısmına çok dolu olmayacak şekilde iç malzemeyi koyarak sarın. Önceden ısınmış 170 derecelik fırında 10 - 12 dk. kadar pişirin. Tamamen soğuduğunda pudra şekerini serpin. 

Bu tarif Fatih Güllüoğlu'na aittir. Kusursuz ve orjinal anlatımlı tarifler için instagram hesabını takip etmenizi tavsiye ederim. 

Afiyet olsun.. 

9 Temmuz 2015 Perşembe

Kremalı Bal Kabağı Topları


Kremalı Bal Kabağı Topları

Malzemeler;
İki dilim soyulmuş bal kabağı
1 paket petibör bisküvi
Hindistan cevizi

Dolgu kreması - Puding - Muhallebi

Yapılışı;
Bal kabaklarını şeker ilavesiyle yumuşayana kadar pişirin. Fazla su salarsa suyunu süzün. Püre yaparak bisküvileri içine kırın. Yoğurarak bütün malzemeyi birbirine yedirin. İsterseniz fındık, ceviz, tarçın da ekleyebilirsiniz. Elinizi hafif ıslatarak ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayıp hindistan cevizine bulayın. Ortalarını parmağınızla çukurlaştırıp ister muhallebi gibi bir kremayla ister fındık fıstıkla doldurun.

Afiyet olsun..

3 Temmuz 2015 Cuma

Ramazan Pidesi


Mayalı Hamurla Ramazan Lezzeti.. 


Ramazan Pidesi

Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sulu yoğurt
1 yumurta (akı içine sarısı dışına)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
Aldığı kadar un (3.5 - 4 su bardağı kadar)

Mısır unu
Susam çörek otu keten tohumu

Yapılışı;
Suyu ısıtın, sütü ilave ederek ılıştırın. Parmak dayanacak ılık sıcaklıkta toz mayayı ve toz şekeri üzerine döküp üstünü kapatın. 3 - 5 dk. kadar mayalanması için bekletin. 
Geniş bir kabın içine unu eleyin, sıvı yağ, yumurta akı, yoğurt ve mayayı boşaltın. Tuzu unun dış çevresine serpin. Hamuru ortadan başlayıp içten dışa yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir olunca bırakın. Hamurunuz hala biraz sıcaklığını korusun ki mayalanmayı hızlandırsın. Ağzını kapatıp sararak veya sıcak bir yere koyarak en az yarım saat mayalanması için bekletin. 
Mayalanan hamuru 3 veya 4 parçaya bölün. Tezgaha çok az un ve mısır unu serpin. Elinizle hamura istediğiniz şekli verin tepsiye alın. Pideye son büyüklüğünü ve şeklini tepsinin içinde verin ki tepsiye koyarken bozulmasın. 20 dk. kadar tepside mayalandırın.  Yumurta sarısı sürüp susam çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dk. kadar pişirin. 


Daha da lezzetlendirmek için peynir altı suyu, kesik süt falan kullanabilirsiniz. KArışık un kullanabilirsiniz. Mısır ununu pide ve pizzalarda hamurun yüzeyinde ve altında kullanıyorum çünkü hem hafif bir çıtırlık hem de ayrı bir lezzet veriyor. 

Afiyet olsun.. 

29 Haziran 2015 Pazartesi

Sulu Köfte


Sulu Köfte

Malzemeler;
250 gr kıyma
1/2 çay bardağı kırık pirinç
1 adet kuru soğan
Tuz, karabiber
2 adet patates

1 yemek kaşığı salça
Tereyağı ve sıvı yağ
Kuru nane

Yapılışı;
Kıymayı soğan, pirinç, tuz ve karabiberle yoğurarak küçük misket köfteler yapın. Unlanmış tepside yuvarlayarak köfteleri una bulayın. Bir tencerede yağlarla salçanın kokusu çıkana kadar kavurun ve üzerine az tuz ve su ekleyin. Küp doğranmış patateslerle birlikte köfteleri de ekleyerek pirinçler şişene kadar pişirin. Kuru naneyi pişerken veya piştikten sonra ekleyebilirsiniz. Yemeğin suyunu ara ara kontrol ederek gerekirse su ilavesi yapın. 

Afiyet olsun.. 



23 Haziran 2015 Salı

Karpuz Dilimi


Tamamen fikir vermek amaçlıdır..

Yuvarlak dilimlediğiniz karpuzları kişi sayısına göre ister böyle yuvarlak ister sıra sıra bir ters bir düz dizerek üzerini tatlandırıp süsleyerek servis yapabilirsiniz.. 

18 Haziran 2015 Perşembe

Biber Börek




Biber Börek

Malzemeler;
10 adet tatlı biber
5 adet çiftli milföy
Peynir 
1 dal yeşil soğan
Yumurta sarısı
Susam

Yapılışı;
Uzun zamandır peynirli iç harçları 2 - 3 çeşit peynir karıştırarak hazırlıyorum. En çok karşılaştığımız hamur işi hep peynirli börek hep peynirli poğaça olduğundan ben peynirli hiç bir şey hazırlamazdım. İç malzemesini tatlandırınca artık peynirli bildiğiniz peynirli olmaktan çıkıyor. Karışık ezilmiş peynire ince doğranmış yeşil soğanı ekleyin. Biberleri yıkadıktan sonra ortalarına kesik atın ve içlerini doldurun. Oda sıcaklığındaki milföyleri biberlerin uzunluğunda açın. Dikdörtgen olan hamuru iki karşılıklı uçlardan keserek  iki üçgen hamur oluşturun. Bunlarla biberleri birleşim yerleri alta gelecek şekilde sarın. Yumurta sarısı sürüp susam çörek otu serperek önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin.
Benim favorilerimden..

Afiyet olsun..

14 Haziran 2015 Pazar

1 Limon ve 1 Portakalla 3 lt Limonata..


1'e 5 veren toprağımın 1'e 3 veren limonatası..

Kış biterken ya da geç gelen yazın başında 1'e 3 limonata patladı ya işte bu o tarif.. Bereketli ve lezzetli.. Tek yapmanız gereken dondurucuda portakal stoklamak.. Gerisi çorap söküğü.. 

1'e 3 Limonata

Malzemeler;
1 portakal
1 limon
1.5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
3 litre su
Taze nane yaprakları

Yapılışı;
Dondurulmuş portakal ve limonu 10 dk. kadar bekletin. Dilimleyerek rondoya alın, üzerine 2 yemek kaşığı kadar toz şeker ekleyin ve rondodan geçirin. En az 4 lt. bir kaba alıp üzerine limon tuzu, toz şeker ve suyunu ekleyip karıştırarak  5 - 10 dk. bekletin. Temiz bir mutfak tülbentiyle başka bir kaba süzün. Sapsarı 3 lt limonatanız hazır. Nane yapraklarını da içine atarak biraz bekletip servis yapın.
İlk yaptığım tarifte limon kadar küçük sıkmalık portakal kullanmıştım, o yüzden 2 portakal 1 limonla denedim. 1'e 1 tarifin limonatası bana biraz ekşi geldi ama bu portakalın tadına bağlı.. Yani demem o ki portakalın lezzeti limonatanın tadını etkileyen.. 
Meyvelerin buzluğa girip çıkması kabuklarının acısını alması için. Taze meyveyle yapılan limonata acı olur ve bekledikçe de acılaşır.. Ben genellikle limonataları 1 - 2 gün önceden yapıp nane yaprağıyla birlikte bekletiyorum. Sıcak yaz ve Ramazan günlerinde sıklıkla yapılacağını düşünüyorum.. 

Afiyet olsun.. 

7 Haziran 2015 Pazar

Gül Kokulu Detaylar..


Prensesimizin okul öncesini bitirişini dualarla tamamladık çok şükür.. Okul döneminde de Allah yardımcımız olsun..


Bu mevlana şekerleri bildiğiniz mevlana şekerlerinden çok daha güzel.. 


Bu çikolataların tadını bilen biliyodur zaten.. 


Misafirlerimizin hediyesi gül suyu.. Kokusu o kadar hafif ki.. Gidip fabrikadan almama değdi doğrusu..  




Gül sularımızın poşetleri.. 


1'e 3'ten 12 litre limonatanın 1/3'i :))


 Bütün çocuklar her şeyin en güzelini hakediyor elbette.. Abartmayalım ama özenelim diye küçük bir törenle bitirdik günümüzü..

İkramlarımızda Patatesli Gül Böreği, Gül Poğaça, Su Böreği, Açma
Yoğurtlu Buğday Salatası, Kuzu Kulağı Salatası
(Sofraya gelemeyen anısı bizde kalan Vişneli Zeytinyağlı Yaprak Sarma)
Gül Tatlısı ve Çilek Soslu Cheesecake vardı..

Kızımın sevdiği kızımı seven herkese çok teşekkür ederim.. İnşallah diğer kızlarımın da böyle güzel günleri olur..

4 Mayıs 2015 Pazartesi

Hardallı Patates Salatası


Hardallı Patates Salatası 

Malzemeler;
4 - 5 adet patates
1 adet soğan
Dere otu ve mısır taneleri
Yoğurt 1 yemek kaşığı dolusu hardal sos
1-2 su bardağı yoğurt

Yapılışı;
Haşlanmış patatesleri doğrayın. Soğanı ince jülyen doğrayarak az tuzla ovun. Hardalı yoğurda karıştırın, tüm malzemeyi harmanlayarak salatayı hazırlayın. 

Salatanın kıvamını yoğurtla değiştirilebilir. Daha yumuşak ve sulu bir salata için yoğurt miktarını arttırabilirsiniz. Sosa limon suyu, karabiber ve sarımsak da ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz. 

Afiyet olsun.. 



25 Nisan 2015 Cumartesi

Çilekli Prenses Tatlısı


Çilekli Prenses Tatlısı

Malzemeler;
1 lt. süt
1 çay bardağı un
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı hindistan cevizi
1.5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya

Çilekli Sos:
Yarım kg. çilek
3/4 su bardağı su
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı toz şeker (Çileğin tadına bağlı olarak eklemeyebilirsiniz)

Yapılışı;
Un, irmik, hindistan cevizi ve toz şekeri bir tencerede karıştırın. Sütü ekleyerek muhallebi kıvamını alana kadar karıştırarak pişirin, ocaktan alıp vanilyayı ekleyip karıştırın. Dekoratif kaplara kaşıkla doldurarak üzerini düzeltin. İlk sıcağı çıktıktan sonra streç filmle kaplayarak buzdolabında dinlenmeye bırakın. 
Çilekleri rondodan geçirin. Su, nişasta ve gerekirse şeker ilavesiyle sosunuzu hazırlayın. İsterseniz tabağa sosu koyduktan sonra üzerine tatlıyı koyun, isterseniz sosu tatlının üzerine gezdirin. 


Kupta Çilekli Prenses Tatlısı

Malzemeler;
1 lt. süt
1 çay bardağı un
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı hindistan cevizi
1.5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket krema

Yapılışı;
Yukarıdaki tarife ek olarak muhallebi biraz ılıdıktan sonra bir paket kremayı ekleyerek mikserle çırpın. Krema tatlıya yumuşak bir doku kazandırdığı gibi kup tatlı kıvamını alacaktır. Üzerine çilek sosu döküp tatlıyı tamamlayın.


Her gün değişmesine yetişemediğimiz mutfak modasının dekoratif aksesuarlarından kek kalıpları en çok rağbet görenlerdendir diye düşünüyorum. Bunların en güzel yanı bence bir kalıpta birden farklı şekil bulunması. Elimdeki bu 6'lı kalıpla evdeki herkese tadı aynı şekli farklı sunum yapabiliyorum. Bu tarz kalıpları ve farklı ev dekorasyon ürünlerini e-dekorum'da bulabilirsiniz.

Görüntü olarak favorim tabaktaki olsa da, lezzet olarak favorim kremalı olanı. Bu tatlının muhallebi kısmına limon kabuğu rendesi ve limon suyu, aroması ekleyerek ekşi bir tat verebilirsiniz. Hem çileğin hem muhallebinin pütür pütür olması normal bir muhallebi tadı bırakmıyor damakta, tavsiyem soğuk soğuk tüketmeniz..

Afiyet olsun..


29 Mart 2015 Pazar

Pipet Mantısı


Pipet Mantısı

Malzemeler;
1 kg yufka
2 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak

250 gr kıyma
1 adet soğan
Tuz, karabiber
Sıvı yağ

Yapılışı;
Yufkaları sigara böreğinden daha dar olarak kesin. Pipet yardımıyla boş sigara böreği şeklinde sarın ve pipetten çıkarın. 
Soğanı sıvı yağda soteledikten sonra salça ve kıymayı ekleyerek kavurun, baharat ilavesiyle tatlandırıp ocaktan alın. 
Boş sigara böreklerini kızgın yağda kızartarak kağıt havlu üzerine alın. 
Geniş bir tabağa alarak sarımsaklı yoğurdu üzerine gezdirin. Kıymasını dökerek servis yapın. 

Tarif  Çıtır Mantı alternatifi olabilir. Ama bu yufkaların yumuşaması diğerine nazaran daha kolay oluyor. Sıcakken taze taze servis yapmanızı öneririrm.

Tarif için soframız'a teşekkürler.. 

24 Şubat 2015 Salı

Yoğurtlu Mercimek Ezmesi


Yoğurtlu Mercimek Ezmesi

Malzemeler;
2 - 3 adet haşlanmış patates
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
5 - 6 dal taze soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber

2 su bardağı yoğurt 
100 gr labne

Maydanoz, ceviz içi

Yapılışı;
Patatesleri ezerek bekletin. Kırmızı mercimeği hafif sulu haşlayın ve patateslere karıştırın. 
Yemeklik doğranmış soğanları sıvı yağda soteleyin, salçaları ekleyip kavurun. Tuz, biber ve küçük doğranmış taze soğanla harmanlayıp mercimekli patatesle karıştırın. Servis kabına alın.
Labneyi az tuz ilavesiyle yoğurtla birlikte çırpın ve salatanın üzerine dökün. Maydanoz ve cevizle süsleyerek servis yapın. 

Afiyet olsun.. 

11 Şubat 2015 Çarşamba

Pekmezli Muhallebi


Pekmezli Muhallebi
1 litre süt
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı pekmez
1 paket vanilya

Üzeri için;
Pekmez
Kavrulmuş fındık - ceviz içi

Yapılışı;
Vanilya hariç muhallebi malzemelerini tel çırpıcıyla karıştırarak pişirin. Ocaktan alınca vanilyayı ekleyerek çırpın ve kuplara paylaştırın. Üzerlerine bir tatlı kaşığı pekmez paylaştırın. İlk sıcaklığı çıkınca buzdolabına kaldırın. En az 3 - 4 saat sonra servis yapın. 
Pekmez muhallebinin rengine hafif koyuluk verecektir ve bu pekmez muhallebiye hafiften karamel tadı veriyor. Üzerine dökülen pekmez de kenarlardan aşağıya akarak süper bir görüntü ortaya çıkarıyor. Kavrulmuş kuruyemiş lezzetini sevdiğim için bu tatlıya yakışacağını düşündüm ve düşündüğüm kadar da yakıştı.. 
Krem karamel seviyorsanız muhakkak deneyin.. 

Tarif bir kaç kişiden uyarlanmıştır.. 

5 Şubat 2015 Perşembe

Kömeç


Kömeç

Malzemeler;
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 paket instant maya
Aldığı kadar un, tuz

100 gr tereyağı (oda ısısında)

İçi için;
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir 
1 su bardağı ceviz içi

Yapılışı;
Mayalı hamuru hazırlayın, 5 - 10 dk. dinlendirdikten sonra 7 bezeye ayırın. Her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açarak aralarına yumuşamış tereyağından sürün. 7 katlı bir kule yapın. En üst katını hamur açarken zorlanmamak için yağlamayın. Hafif un serpilmiş tezgahta büyük dikdörtgen tepsi boyunda açın. 
Biber salçasını sıvı yağla incelterek hamurun tüm yüzeyine sürün. Ceviz içi ve peyniri serpiştirin. Rulo şeklinde sararak tam ortasından uzunlamasına ikiye kesin. İki parçayı da kendi etrafında burarak yağlanmış susam serpilmiş orta boy bir tepsiye alın.  En az yarım saat tepsi mayasının gelmesi için bekleyin. 180 derecede altı üstü kızarana dek pişirin. 



Tarif hem anne, hem şef, hem gezer, hem paylaşır ellerine sağlık Kevser Hoca'dan.

Fotoğrafına bayılıp da denediğim bu tarife eklerim;
iç harcına birazcık maydanoz,
salçasına azıcık sıvı yağ, 
bir de en üst kata çok ince bir sıvı yağ sürdüm kuru pişebilir diye o kadar.. 
Anadolu lezzetlerini seven herkese yapılası tavsiyemdir.. Zira Kevser Hanım'ın tarifleri güzel, özel ve de kıymetlidir.. 

Afiyet olsun.. 

29 Ocak 2015 Perşembe

Puding Dolgulu Cevizli Tart Kek


Puding Dolgulu Cevizli Tart Kek

Malzemeler;
2 adet yumurta
1 aida bardak toz şeker
1 aida bardak süt
2 aida bardak un
1 paket vanilya
1silme tatlı kaşığı kabartma  tozu
1 yemek kaşığı tarçın
Ceviz içi

1 paket çikolatalı puding
2 su bardağı süt

Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki yumurtaları bir fiske tuzla köpürtün. Şekeri ekleyip en az 3 dk. eriyene kadar çırpın. Toz malzemeleri eleyerek diğer malzemelerle birlikte hamura katarak karıştırın. Yağlanmış tart kalıbına dökerek 150 derecede 20 dk. kadar pişirin. Soğuduğunda servis tabağına ters çevirin. 
Pudingi üzerindeki tariften yarım su bardağı eksilterek hazırlayın. Tart kekin orta boşluğuna dökün, üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek servis yapın. 

Bu kekin benzer iki tarif daha önce de yapmıştım. 

Puding katını dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. 

Afiyet olsun..