14 Aralık 2015 Pazartesi

Kestane Şekeri


Şu blogdaki tüm tatlıları toplasalar anca bi kestane şekeri eder benim için.. 

Anlatılanlara, yazılanlara bakınca nasıl gözünde büyüyor insanın.. 
Bir de bezeyi mesela kaçıncı seferde anca tutturmuşum, bir kere de nasıl yapıyorlar, nasıl beceriksizim, hepsi dağılır şimdi bunların vs. vs. diye diye cillop gibi kestane şekeri yapmışım ki yeni nişanlılar gibi yüzümde güller açıyor o zaman:)) 

Tam da en sevdiğim yerinki gibi tadı.. 

Kestane Şekeri

Malzemeler;
Yarım kg. iri boy kestane
1.5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 paket vanilya

Yapılışı;
Kestanelerin ortasından içine değmeyecek şekilde yuvarlak şekilde çizik - kesik atın ve yıkayın. Üzerini geçecek suda yarım saat haşlayın. 
Dış kabuğunu ve iç tüylü kısmını dikkatlice ayıklayın. Bu ayıklama kısmında kestanelerin bir kısmı parçalanabilir. Eğer hep aynı boy kullanırsanız daha az fire verirsiniz. Ben ölüsünü de dirisini de sevdiğim için karışık boy kullandım. %40 fire verdim. İşin ilk zor kısmı bu.. 
Şeker, su ve vanilyayı kaynamaya bırakıp şerbeti hazırlayın. Ilık kestaneleri şerbetin içine atın ve kestanelerin şerbeti çektiğine emin olana kadar kaynatmaya devam edin. Şerbetiyle birlikte soğumaya bırakın. Ben ertesi güne kalanları aman ezilir, dağılır, daha fotoğraf çekmedim diye üzerini geçecek kadar şerbette bırakmadım.:)  Haliyle bir kaçı biraz sertleştiler, eğer bu aşamaya kadar dağılmadan geldiyseniz kestaneleri şerbetiyle birlikte saklayabilirsiniz. Kalan şerbetin tadı da başka bir güzel, ya da ben kestaneyi seviyorum diye öyle.. 

Eğer şerbetiyle birlikte kaynadıktan sonra dağılır şüphesindeyseniz, şerbetten alın, soğuyunca tekrar birleştirin. 

Afiyet olsun.. 





8 Aralık 2015 Salı

Kırıntılı Kek


Kırıntılı Kek

Malzemeler;
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket krema
1 çay bardağı süt
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kakule

1 adet ayva
1 adet armut
3 adet elma

100gr tereyağı
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 çay bardağı yulaf ezmesi
1 çay kaşığı kakule

Yapılışı;
Oda ısısındaki yumurtayı toz şekerle çırpın, şeker eridiğinde krema ve sütünü ilave edin. Toz malzemeleri eleyerek kek hamurunu hazırlayın. Yağlanmış orta boy(tercihen düz) kek kalıbına dökün. 

Meyvelerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini ayıklayın. İnce elma dilimleri şeklinde doğrayarak gelişigüzel kek hamurunun üzerine yerleştirin. 

Soğuk tereyağı ve kalan malzemeyi elinizle köfte yapar gibi mıncıklayarak dağınık bir hamur hazırlayın. Tıpkı tutmamış bir kurabiye hamuru gibi.. Bunu da meyvelerin üzerine dökerek önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yarım saat kadar kontrollü olarak pişirin. 

Bu tarif crumble tatlısının altına kek eklenmiş halidir. Beklediğinizden daha lezzetli olacağını düşünüyorum. :)

Meyve katında tamamen elma kullanabilir, kakule yarine tarçın ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun..