31 Ocak 2012 Salı

Yoğurtlu Kereviz Salatası



Yoğurtlu Kereviz Salatası


Malzemeler;
1 kg kereviz
3 su bardağı yoğurt 
1 çay bardağı ceviz içi 
1 diş sarımsak
Tuz


Yapılışı;
Evet bu tarif 2011'den kalma..
Genişçe bir kabın içine sarımsağı rendeleyin ve yoğurdu ekleyip çırpın. Kerevizi saplarından ayırıp kabuğunu soyun. Hiç bekletmeden yoğurdun içine rendeleyin, bir diğer kerevizi rendelemeye geçerken kerevizle yoğurdu kararmaması için karıştırın. Hepsini rendeledikten sonra ceviz içini ekleyin tekrar karıştırın ve servis kabına alıp cevizle süsleyin. Eğer kerevizin yapraklarını da değerlendirmek isterseniz bir miktar içine doğrayabilirsiniz. 
Kerevizin kokusunu sevmeyen birçok insan vardır, ben de onlardan biriyim ama benimkisi tahammül edemeyecek cihette değil. Kereviz yemek namına bu salatayla yoğurt ve cevizle o kokuyu bastırıp yiyorum. Ayrıca böyle çok da lezzetli oluyor. Cevizsiz yediğimde o kadar hoşuma gitmiyor. Eğer sevmiyorsanız içindeki malzemeyle kendinizi kandırabileceğiniz bir salata.. Seviyorsanız ne ala... Kimi de kerevizin kararmasını önlemek için  limonlu suya doğrar kerevizi. Eğer yoğurtsuz bir şekilde kullanacaksanız limonlu suya doğramanızı veya rendelemenizi öneririm.


Afiyet olsun...

26 Ocak 2012 Perşembe

Limon Dolgulu Tart Kek



Limon Dolgulu Tart Kek


Malzemeler;
2 adet yumurta
1 aida bardak toz şeker
1/2 aida bardak sıvı yağ
1 aida bardak süt
1 - 1.5 su bardağı un
1 tüp limon esansı veya 1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu ve vanilya

Ara kat için dolgu kreması

Üst kat için hindistan cevizi ve toz antep fıstığı


Yapılışı;
Daha önceki Dolgulu Tart Kek'in limonlu versiyonu. Hem hafif, hem şık; hem de hafif mayhoş.. 
Yumurtayı şekerle birlikte çırpın, sütü ekleyerek biraz karıştırın. Limon esansı veya limon suyunun yarısını dolgu kreması için ayırın. Kalan malzemeleri eleyerek karışıma alın. Biraz daha karıştırarak yağlanmış tart kalıbında 150 - 160 derecede yaklaşık 20 - 25 dk kürdan testinden geçene kadar pişirin. Soğuyunca ters çevirin ara boşluğa dolgu kremasını sürün. Hindistan cevizi ve toz antep fıstığıyla süsleyerek servis yapın. 

Afiyet olsun...

21 Ocak 2012 Cumartesi

Pırasalı Karnıyarık Poğaça


Pırasalı Karnıyarık Poğaça


Malzemeler;
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta (Akı içine sarısı dışına)
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 - 4.5 su bardağı un
1 paket instant maya

Yarım kg pırasa
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı;
Unu derin bir kaba alın. Toz şeker ve mayayı ekleyip karıştırın, ortasını havuz gibi açın, kabın kenarlarına tuzu serpin. Sütü sıcak ılık kıvamda ısıtın. Süt, sıvı yağ, yumurta akı ve yoğurdu unun ortasına alın. Önce sıvı malzemeleri birbirine yedirin, daha sonra yavaşça undan alıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur kıvamını alana dek yoğurun. Öncelikle 4 su bardağı unla başlayın. Hamurun durumuna göre un ilavesi yapın. Hava almayacak şekilde kapatıp 45 dk. kadar mayalanmaya bırakın.
Pırasaları ince halkalar halinde doğrayın. Sıvı yağda tuz ve biberini ekleyerek kavurun. Diriliğini kaybedince ocaktan alın, ılıdığı zaman peynir ekleyip karıştırın.
Mayalanan hamurdan küçük bezeler koparıp yuvarlayın. Elinizle nescafe fincanı tabağı büyüklüğünde açın. Karşılıklı iki kenarın yarım cm. kadar iç taraflarına kesik atın. Hamurun ortasına iç koyun,kesilmiş ince  kenarları karşılıklı yer değiştirin. (Kimbilir nasıl anlattım, anlaşılıyor mu?) Yumurta sarısı sürerek 180 - 200 derecede pişirin.
Bu poğaça şeklini milföy hamuruyla da kullanabilirsiniz. İster düz kenarlardan, ister köşelerden. İç malzemesini istediğiniz gibi değiştirebilir, hamurlu kısımlara susam - çörek otu serpebilirsiniz.

Afiyet olsun...

17 Ocak 2012 Salı

Bir Bebekli Davet Sofrası

İlk bebek soframızı aceleyle hazırladık. 
Benim kendilerini çok iyi ağırlamak istediğim arkadaşlarım bana 2 - 3 saatliğine gelince ben de fotoğraf çekemedim. Onlara demiyorum ama birilerinin yanında fotoğraf çekmek öyle tuhaf ki.. Hele bir de blog, yemek tarifi verme niyetinde olduğumuzu bilmeyen teyzelerimiz ablalarımızın yanında.. İnsan niye yemeklerin fotoğrafını çeker ki?
Sofranın genel bir resmi yok ve sağ üstteki boş köşe sonradan avcı böreğiyle doldu. Alttaki kare Pırasalı Karnıyarık Poğaça..
Behiye'de gördüğüm Yalancı Profiteroller..  Zeytinyağlı Kuru Dolma...
Nar Ekşili Buğday Salatası; Bu sefer közlenmiş kırmızı biber, limon suyu ve nar ekşisiyle hazırlandı.  Limon Dolgulu Tart Kek..
Pembe rehber'den Tel Şehriyeli Tavuk Salatası.. Avcı Böreği..
Daha önceki pembelilerimizle birlikte peçete halkalarımız ve tepsimiz...

Şimdi sırada vakit bulup bunların tariflerini yazmak var. 

10 Ocak 2012 Salı

Durumutfak 2 yaşında ve 2. çocuklu...

Durumutfak 2 yaşında ve;
Kişisel şeyler paylaşmak benim için zor aslında ama uzun süren seyrek yayınlarımın sebebi işte burada...
Hani evcimen hatunlar hep mutfaklarında kek çırpacakları bir kızları olsun isterler ya, benim artık kek çırpacak 2. bir kızım daha var... Bugün Durumutfak 2 yaşında ve Zehra bebekimiz de 11 günlük. Aynı ablası küçük hanım.. Belki bana biraz daha az nefes aldıracak, yine seyrek yazı paylaştıracak ama o da büyüyünce biraz daha rahatlayacağız inşallah...

Bunlar da her ne kadar net olmasalar da büyük kızdan kaçırılarak çekilmiş benim hazırladığım bebek çikolatası - tepsisi, keçe kalpten lavanta keseleri ve bebek bezi pastası...
İnşallah en kısa zamanda görüşmek üzere...