25 Kasım 2011 Cuma

Çilekli Şarlot



Çilekli Şarlot


Malzemeler;
1 paket kedi dili bisküvi
1 çay bardağı süt


2.5 su bardağı süt (500ml)
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta
1 tüp vanilya aroması  veya 1 adet vanilya


1 paket vişneli jöle
2 su bardağı ayıklanıp doğranmış çilek veya kırmızı meyve
Süslemek için file antep fıstığı


Yapılışı;
Jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın, parça doğranmış meyveleri jöleye katın, soğuyup katılaşması için bekletin.
24 cm'lik kelepçeli kalıbı streç filmle kaplayın. Kedidillerinin altından bir parmak genişliğinde keserek kısaltın. 1 çay bardağı sütü derin bir kaba boşaltın. Kedidillerini süte hemen sokup çıkararak kesik taraf alta gelecek şekilde kelepçeli kalıbın etrafına dizin. Kalan parça kedidilleriyle tabanı kaplayın. 1 paket kedidili 24 cm'e yeterli gelecektir. 
Muhallebi için vanilya harici malzemeyi kaynayana kadar çırpıcıyla karıştırın. En son vanilyayı ekleyip ocaktan alın ve kalıba parça bisküvilerin üzerine dökün.
Jöle birazcık katılaştığında (yaklaşık 1.5 - 2 saat kadar sürüyor) muhallebinin üzerine kaşıkla yayın. 1 gece buzdolabında beklettikten sonra ertesi gün süsleyerek servis yapın.
 Eğer jöleyi sıvı kıvamda dökerseniz bisküvileri yumuşatır ve hem dik durmasını engeller hem de aralardan sızarak pastanın görüntüsünü bozar. Dilerseniz jöle kullanmayıp meyve peltesi veya meyve de kullanabilirsiniz. Meyvelerin daha parlak durması için de tart jölesiyle üzerini kaplayabilirsiniz. Çikolatalı pudingle çikolatalı olarak da hazırlayabilirsiniz. Damak zevkinize ve hayal gücünüze kalmış. 
Bu arada bu tarifi küçük ekranda ve enter tuşu basmayan bir bilgisayarda yazıyorum, yarım saat oldu galiba yazmaya başlayalı, uzun süredir tarif yayınlamadığım için hazır resmim varken tüm zorluklara rağmen yayınlıyorum:)


Afiyet olsun...

11 Kasım 2011 Cuma

Galeta Unlu Poğaça

Güncel bir blog olmasına rağmen benim tariflerini de beğendiğim, zaten başka bir blogda pancake tarifini görmemle kendisini bulduğum bir bloğun  Şeyma'nın Mirzahan ve Ahrar'ın annelerinin poğaçaları..


Galeta Unlu Poğaça


Malzemeler;
150 gr tereyağı veya margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta sarı içine, akı dışına
2 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
2 - 2.5 su bardağı un
1 su bardağı galeta unu
Tuz


İç malzemesini istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.


Yapılışı;
Akşam hazırlayıp sabah pişen poğaçalar. Bütün malzemeleri oda sıcaklığında kullanın. Un ve kabartma tozu hariç malzemeleri elinizle kremamsı kıvam alana kadar birbirine yedirin. Öncelikle 2 su bardağı un ve kabartma tozunu eleyerek yağlı karışıma ekleyin. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur hazırlayın. Ben 2.5 bardağa yakın un kullandım. Hamur sirkeli olduğundan kıyır olacağını tahmin ettiğim için sert bir hamur hazırlamadım. Ele yapışmayı bıraktığında un eklemeyi bırakın. Buzdolabında bir gece bekletin. Sabah 15 dk. kadar dışarıda beklettikten sonra elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın içini yerleştirip kapatın, önce yumurta akına sonra galeta ununa bulayıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 180 derecede yarım saate yakın pişirin. Sıcak, soğuk 1 - 2 gün geçmiş haliyle istediğiniz gibi tüketin. Mayalı olmadığı için bayatlamayan bir poğaça tarifi ve kabartma tozlu olmasına rağmen çok güzel bir kıvama sahip. 


Afiyet olsun...

1 Kasım 2011 Salı

Tefal Yoğurtçum

Bu MSA'da ilk etkinliğimiz. Süzme  yoğurt üzerinde kızartmalar, tavuk kanadı ve şeftali tatlısının şeftalileri pişerken..
10 Ağustos'ta MSA'da Tefal'in Fikrimühim davetlilerinden biriydim. Davet sebebi actifry'ı denemek ve yeni çıkacak üründen bahsetmekti. Biz 20'ye yakın acemi daha önce hiç girmediğimiz bir mutfakta, Hakan Şef ve Ramazan Şef'in talimatlarıyla sanki hiç yemek yapmamışız gibi yemekler hazırladık. Yeni çıkacak ürünün adı sanı bile geçmeden, elimizde küçük bir kutu hediyeyle evlerimize döndük. Yeni çıkacak cihazı anımsatır bir şey; yeşil bir tabak. Herkese takılmışlar " Koskoca tefal size tabak mı verdi? Actifry verseydi ya?" Vermişti ya başkalarına bize kalır mı:))

Bir pazar gazetede tam sayfa tefal yoğurtçum gördüm. Aha buymuş yeni cihaz, ben demiştim yoğurt makinesidir diye? Yok tefal'in yoğurt makinesi var demişlerdi, ama bence yeterli değildi. Ertesi gün bir kargo, sizle tanıştırmayı unuttuk, işte tefal yoğurtçum. Benimmiş. Yanında da msa tezgah arkadaşım vişne kiraz'la birlikte resmim..

Benim ilgimi tabii ki önce meyveli ve süzme yoğurt çekti. Normal süzmeler ekşiydi çünkü. İlk önce 2 tane 1 lt'lik kaplarda normal ve süzme yoğurt denedim. Süzme yoğurt tam benim istediğim gibi, katı ve ekşi değil. Normal yoğurt evde mayalananlar gibi sulu değil. Üstelik sütü kaynatmadan mayalıyor. Bir kaç gün sonra Fm'den aradılar "2. workshopumuza yoğurdunuzla bekliyoruz." Bana da bahane çıktı meyveli yoğurt mayaladım. Gurme mutfak hikayeleri'nde karamelli yoğurt görmüştüm ve uzun zamandır aklımdaydı. Karamelli, muzlu ve ballı bademli mayalayarak gittim. Bu sefer de actifry'dan kızartma, nutricook'ta dolma ve tefal yoğurtçum'dan elmalı tarçınlı yoğurt yedik. 

O günden beri kendi malzemelerimizle tefal'in mayaladığı yoğurtları tüketiyoruz. Kimine göre pahalı, kimine göre gereksiz, kimine göre kocaman ama pratik ve sağlıklı olmasından ötürü ücretiyle kendini telafi edecek bir makine.. Sevdiğiniz markanın ürünlerini kullanarak onun lezzetine yakın yoğurt mayalıyorsunuz. Tencereleri, güveçleri çula çaputa sarmadan, sulu olacak mı diye korkmadan.

Mühim not;
Bu blogda daha önce hiç marka, etkinlik veya reklam yer almamıştı
ama konu tefal ve ürünün güvenilirliği olduğu için aynı zamanda
bir teşekkür namına yazılmıştır.
Tefal'e, Fikrimühim'e, MSA'ya çok teşekkür ediyorum.   Durumutfak..





Tefal Yoğurtçum Yoğurt Çorbası

Malzemeler;
Yarım kg. normal mayalanmış yoğurt
Süzme yoğurdun süzülen yoğurt altı suyunun tamamı
Duruma göre ilave su
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı haşlanmış buğday 
1 çay bardağı haşlanmış nohut
Nane - tuz

Yapılışı;
Süzme yoğurttan arta kalan yoğurt altı suyu gibi bir sağlık kaynağını  değerlendirmek adına  yoğurt çorbası yapabilirsiniz.

Yoğurt altı suyu ve yoğurdu bir kap içerisinde tel çırpıcıyla birilikte çırpın. Un ve yumurtayı ekleyerek pürüzsüz bir karışım hazırlayın. Eğer katıysa bir miktar su ekleyin. Tencerede tereyağını eritin. Yoğurt karışımını ekleyerek karıştırın,  kaynamaya başlayınca nohut, buğday ve tuzu ekleyin, altını kısarak karıştırmaya devam edin. Kaynayınca altını kapatın nane ekleyin ve dinlenmeye bırakın. 

Afiyet olsun...

(Bu yazıyı 2 hafta önce yazmıştım ama geçirdiğimiz kötü günler nedeniyle erteledim. Hala üzüntümüz geçmemesine rağmen çok uzak kalmamamak adına yayınlıyorum.)