23 Şubat 2011 Çarşamba

Krem Şantili Havuçlu Kek

Krem şantili Havuçlu Kek

Malzemeler;
3 yumurta
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
2.5 - 3 su bardağı un
1 su bardağı ceviz içi
2 adet rendelenmiş havuç
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal

1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı;
Irmak'ın diş buğdayından bir tarif. Düş Bahçesi'nden alıntılıdır...
Bütün malzemeleri oda sıcaklığına getirin. Yumurtaları bir fiske tuzla 2 dk. kadar çırparak köpürtün, şekeri ekleyerek krema kıvamını alana dek yaklaşık 2 - 3 dk. kadar çırpmaya devam edin. Süt ve sıvı yağı ekleyerek hafifçe karıştırın.Un, kabartma tozu, vanilya, zencefil, zerdeçal ve tarçını eleyin. Karışım kıvam alana kadar karıştırın. Rendelenmiş havuç ve cevizi ekleyin, karışımın her yerine eşit şekilde dağıtın. 180 derecede kürdan testinden geçene kadar pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın.

Krem şantiyi bir tatlı kaşığı tarçın ilavesiyle hazırlayın. Kekin üzerini krem şantiyle kaplayın. Kaşığın tersiyle şekil verin, ceviz serpiştirerek sunuma hazır hale getirin. 

Afiyet olsun...

18 Şubat 2011 Cuma

Tost Ekmeği Salatası

Tost Ekmeği Salatası


Malzemeler;
1 paket tost ekmeği
1 su bardağı süt
1 küçük göğüs eti
2 su bardağı yoğurt
100 gr mayonez
1 adet havuç
1 adet haşlanmış yumurta
Maydanoz

Yapılışı;
Tavuk göğsünü tuzlu suda haşlayın. Süzerek robottan geçirin. Yoğurdu yarım saat kadar ince bir tülbentte süzdürün, mayonez ekleyerek karıştırın. Yoğurtlu karışımın yarısını ayırarak diğer yarısına rondodan geçirdiğiniz tavuğu ekleyin. Tost ekmeklerinden bir dilim alın üzerini bir yemek kaşığı sütle ıslatın. Üzerine dolu dolu bir yemek kaşığı tavuklu yoğurttan koyun. Tost ekmeği bitene kadar ekmekleri bu şekilde kule yapın. Dikkatlice tutup servis yapacağınız tabağa yatırın. Yumuşak veya devrilmeye yönelik bir yapısı yok. Tuttuğunuz gibi bir hamlede çevirebilirsiniz. Salatanın etrafını ince bir tabaka halinde yoğurtla sıvayın ve dinlenmesi için buzdolabına koyun. En az 3 - 5 saat ya da bir gün önceden hazırlarsanız ekmek lezzetini iyice alacaktır. Servis öncesi dolaptan alın kalan yoğurtla tıpkı baton pasta hazırlar gibi salatanızı hazırlayın. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin. Çapraz çapraz keserek servis yapın.

Afiyet olsun...

15 Şubat 2011 Salı

Katmer Poğaça


Katmer Poğaça

Malzemeler;
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz ve toz şeker
3.5 - 4 su bardağı un
100 gr oda sıcaklığında tereyağı

İç malzemesi
Peynir ve maydanoz

Yapılışı;
Sütü sıcak ılık olacak şekilde kaynatın. Büyük bir kaba önce 3.5 su bardağı unu eleyin. Ortasını havuz gibi açın, yumurtanın sarısını üstüne sürmek için ayırın. Yumurta sarısı ve tereyağı hariç kalan tüm malzemeyi unun ortasına alın.Yumuşak bir hamur olana dek yoğurun. Ağzını sıkıca kapatın, üstünü örtün ve yarım saat 45 dk. kadar mayalanmaya bırakın. İki katı büyüklüğüne ulaştığında poğaçaları yapmaya başlayın.
Mayalanan hamuru önce 2'ye sonra onları da 6 - 6 toplam 12 parça olacak şekilde eşit parçalara bölün.(Dilerseniz böylece 15 dk. daha dinlendirin.) Unlanmış tezgahta yemek tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağı her yanına yedirerek sürün. 6 tane hamura aynı işlemi uygulayın ve 6. yani en üstte kalan hamuru yağlamayın. Diğer hamur toplarını da aynı şekilde hazırlayın. Tezgahı tekrar unlayarak 6 kat hamuru merdaneyle yufka büyüklüğünde açın. Hamurların arası yağlı olduğu için çok kolay açılıyor. Hiç hamur açmayanlar için bile kolayca uygulanabilecek bir tarif.Sigara böreği gibi keserek 8 parçaya bölün. Küçük veya büyük nasıl isterseniz dilimlerin kalınlığını öyle kesebilirsiniz. Geniş kenarlara iç malzemeden bir miktar koyun, sigara böreği gibi sarın, birleşme yerini hafifçe parmağınızla bastırın, alta gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin. Diğer hamuru da bu şekilde hazırlayın. Yumurta sarısı sürüp çörek otu serperek 200 derecede pişirin.

Çok yumuşak ve kat kat milföy gibi bir poğaça. Yedikçe bir tane daha istiyor insan.Ev yapımı milföy bir nevi. Sade olarak yaparsanız yağ miktarını biraz daha fazla tutup kruvasana da benzetebilirsiniz. İç malzemesi olarak peynirli iç kullanacaksanız, çok fazla koymayın derim. Çünkü kenarlardan taşıyor.Zira zeytin ezmesi, patates, patlıcanlı iç de kendisine çok yakışır.:)

Afiyet olsun...

10 Şubat 2011 Perşembe

Kara Orman Parfe

Kara Orman Parfe


Malzemeler;
1 paket sade krem şanti
1 paket kara orman krem şanti
2 su bardağı süt
1 paket yulaflı bisküvi
1 su bardağı kırmızı meyve

Meyveli sos veya
1 su bardağı kırmızı meyve
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı su

Yapılışı;
Krem şantileri ayrı ayrı hazırlayın. İkisini aynı kaba alın. Yulaflı bisküviyi krem şantinin içine kırın. Kırmızı meyveyi (Nar, çilek, böğürtlen ya da karışık da olabilir.) karışıma ekleyin. Bütün malzemeyi bir kaşıkla iyice karıştırın. Miktarına uygun bir kaba streç film sererek parfeyi içine dökün. Üzerini düzelterek streç filmle kaplayın. Derin dondurucuda 1 gece veya sabah hazırlayıp akşama kadar bekletin. Servis yapacağınız zaman ters çevirip streç filmi çıkarın üzerine meyve sosu dökün. Buzluktan çıkardıktan sonra 5 - 10 dk. içinde dilimleyerek servis yapın. Buzdolabında bekleyince yumuşuyor, buzlukta bir kaç gün bekletebilirsiniz. Arzu ederseniz içine damla çikolata da serpiştirebilirsiniz.

Meyveli sosu kendiniz hazırlamak için meyveleri, pudra şekerini ve suyu robottan geçirin. Tatlının üzerine gezdirin. Bu esnada tatlılığını veya ekşiliğini kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Havalar soğuk - sıcak, bu tatlının adı da parfe ama dondurma kadar diş sızlatacak bir soğukluğa sahip olmadığından yaz - kış tüketilebilir.

Afiyet olsun...

7 Şubat 2011 Pazartesi

Havuçlu Kereviz Salatası

Havuçlu Kereviz Salatası

Malzemeler;
1 kg kereviz
2 adet havuç
1 avuç ceviz içi
1 - 2 diş sarımsak
2 su bardağı yoğurt
2 - 3 yemek kaşığı mayonez (İsteğe bağlı)
Tuz

Servis Önerisi
Portakal dilimleri veya portakal, mandalina çanakları

Yapılışı;
Mayonez, yoğurt, sarımsak ve tuzu bir kap içerisinde karıştırın. Kerevizleri soyup yıkadıktan sonra kararmalarını önlemek için yoğurdun içine rendeleyin. Havuçları da soyarak yoğurda rendeleyin ve ceviz içiyle birlikte karıştırın.Bütün karışımı birbirine yedirerek salatanızı hazırlayın. Ben kerevizi fazla sevmediğim için havuç ekledim, sade olarak da hazırlanabilir.

Kereviz salatası kıvamı yoğun olduğundan neredeyse istenilen her şekli alabilen bir salata. Porsiyonlar halinde hazırlamak isterseniz kabuklarıyla birlikte halka halka doğranmış portakal dilimlerini kullanabilirsiniz. Portakal veya mandalinaları ortadan ikiye kesip içlerini boşaltarak salatayla doldurabilirsiniz. Maydanoz veya cevizle süsleyerek renklendirebilirsiniz. Küçük kaselerde hazırlayabilir, yemek tabaklarının bir köşesine kalıplarla değişik şekiller verebilirsiniz.

Afiyet olsun...  

2 Şubat 2011 Çarşamba

Tava Paçanga Böreği


Tava Paçanga Böreği


Malzemeler;
5 adet yuvarlak lavaş ekmeği ya da tortilla
75 gr. çemensiz pastırma
75 gr. ince rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı;
İlk ekmeğin üzerine rendelenmiş kaşardan serpiştirin. Küçük küçük doğradığınız pastırmaları kaşarların üzerine gelişigüzel yerleştirin. 4 lavaş ekmeğini de bu şekilde üst üste gelecek şekilde hazırlayın. En üste son lavaşı kapatın. Ekmeğin boyutlarında bir teflon tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ alarak böreği yerleştirin. Orta ateşte 1 dk. kadar tuttuktan sonra böreği alıp tavayı tekrar yağlayın ve ters çevirin. Bir miktar daha bekletin, tekrar çevirin alt kısmı piştiğinde çevirip üst kısmını da pişirin ve geniş bir servis tabağına alın. İçindeki kaşarların erimesi için toplam 2 kere ters düz yapmanız gerekiyor.Burası önemli çünkü bir kere de veya yüksek ateşte pişirirseniz orta kısımdaki kaşarlar diri kıvamda kalabilir.

Kahvaltı sofraları için çok güzel bir alternatif. Ayrıca ara malzemelere kırmızı ve yeşil biber ekleyerek daha da lezzetli hale getirebilirsiniz.
Dumanı üzerinde bir çay ve bir dilim paçanga böreği; bu kapalı havalarda sıcak evinizde bir pazar günü... Öffff...(Hafta sonu gelsin...)

Afiyet olsun...