26 Ağustos 2011 Cuma

Sütlaç


Sütlaç

Malzemeler;
1 nescafe fincanı pirinç
2.5 su bardağı su
1 lt süt
1 + 1/4 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 çay bardağı su
Vanilya

Yapılışı;
Pirinçleri 2.5 su bardağı suyla bütün suyu çekene kadar pişirin. Bir kap içinde nişasta ve pirinç ununu suyla birlikte açın. Sütü pirincin üzerine ekleyin, tel çırpıcıyla kaynayana kadar karıştırın. Süt kaynadığında nişastalı karışıma sütten birer kaşık alıp karıştırarak nişastalı karışımı ılıştırın. Karışımı sütün üzerine boşaltın, karıştırmaya devam ederek kıvam almasını bekleyin, kaynamaya başladığında şekeri ekleyip eridiğinde ocaktan alın. Vanilyasını katıp karıştırın ve soğumaya bırakın.
Eğer sütlacınız kıvam almazsa nişasta miktarını kendiniz ayarlayarak suyla açarak tekrar ılıştırıp karıştırın. Yalnız tenceredeyken yemek istediğiniz kıvamdan biraz daha yumuşak tutun. Çünkü sütlaç soğuduğunda biraz daha katılaşacaktır. Ayrıca pirinç ve şeker miktarını yine damak zevkinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.

Genelde tarçınla veya ceviz, fındıkla süslenir. Ben çiğ tarçını hiçbir tatlıda sevmediğimden yalın fotoğrafladım. Siz istediğiniz gibi süsleyip püsleyin...

Afiyet olsun...

25 Ağustos 2011 Perşembe

Göbek Marul Ton Balığı Salatası

Göbek Marul Ton Balığı Salatası

Malzemeler;
1 göbek marul
1 kutu ton balığı
1 çay bardağı haşlanmış veya konserve mısır tanesi
Limon
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı;
Göbek marulu yıkayarak küp küp doğrayın. Ton balığının yağını süzerek bir tabakta balığı didikleyin. Geniş bir kaba mısırı da alarak limon suyu, zeytinyağı ve tuz ilavesiyle karıştırın.

Afiyet olsun...

24 Ağustos 2011 Çarşamba

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Malzemeler;
1 kg taze fasulye
2 adet soğan
3 -4 adet domates
3 - 5 diş sarımsak
2 adet kesme şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 tatlı kaşığı salça
1 su bardağı su
Tuz

Yapılışı;
Fasulyeleri dilediğiniz boyda doğrayıp bol suda yıkayıp, süzün. Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın. Yemeklik doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun. Fasulyeleri ve domatesleri kat kat bitene kadar üst üste dizin.
Aslında kimisi zeytinyağlıya salça eklemez, kimisi de fasulyeye su. Ben ekleyenlerdenim. Bir bardak suda bir tatlı kaşığı salçayı sulandırıp tencerenin üstüne gezdirin. Tuzunu ekleyin, sarımsak dişlerini yemeğin üstüne serpiştirin. Kaynadıktan sonra altını kısarak 40 - 50 dk. kadar pişmeye bırakın. Fasulyeler yumuşadığında ocaktan alın, bir zeytinyağlı püf noktası; kapağını açmadan soğumaya bırakın. Sonra da bir güzel afiyetle yiyin.
Afiyet olsun...

23 Ağustos 2011 Salı

Maydanozlu Patlıcan Salatası



Maydanozlu Patlıcan Salatası


Malzemeler;
4 adet patlıcan
3 -  5dal maydanoz
1 diş sarımsak
Tuz, limon suyu


Yapılışı;
Patlıcanları yıkayıp kurulayarak üzerine bir kaç çizik atın. Bu işlem közlenirken patlıcanların patlamasını önler. 200 derece fırında arada çevirerek közleyin. Fırından alır almaz kabuklarını soyarak dilimleyin ve patlıcanların beyaz kalıp kararmaması için üzerlerine limon sıkın. Tuz serpip küçük doğranmış sarımsak ekleyerek karıştırın. Servis tabağına alın, üzerine maydanoz serpiştirin.


Afiyet olsun...

22 Ağustos 2011 Pazartesi

Domates Yatağında Misket Köfte

Domates Yatağında Misket Köfte

Malzemeler;
250 gr kıyma
1 adet soğan 
1 diş sarımsak
1 dilim ekmek içi
3 - 5 dal maydanoz
Tuz, kara biber, kırmızı biber, kimyon
1/2 çay kaşığı karbonat

3 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 diş sarımsak
1 küp şeker
Tuz

Yapılışı;
Soğanı rendeleyin, maydanozu doğrayın, sarımsağı püre yapın. Bütün malzemeyi yoğurarak buzdolabında bekletin. Bir kaç saat sonra veya servis öncesi fındık - ceviz arası bir boyda köfteler yapın.Kızgın yağda bir kaç dakika kızartıp kağıt havlu üzerinde fazla yağını alın.
Domatesleri rendeleyin, diğer malzemelerle birlikte yumuşayana kadar pişirin. Servis tabağına sosu alın, üzerine köfteleri yerleştirin. Sıcak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun...

19 Ağustos 2011 Cuma

Güllaç

Güllaç


Malzemeler;
1 paket güllaç
2 - 2.5 lt süt
2 su bardağı toz şeker

Süsleme için file antep fıstığı

Yapılışı;
Sütü bir tencereye alıp ısıtın, kaynamaya başladığında şekerini ekleyip eriyene kadar karıştırın. Eğer yuvarlak tepside hazırlayacaksanız işiniz çok kolay. Tepsiye 3 -4 kepçe süt dökün, üzerine bir yaprak güllaç koyun, alttaki süt yaprağı ıslatacaktır. Bir iki kepçe daha süt sökerek 2. yaprağı üzerine yerleştirin. Bütün yaprakları 3 - 4 kepçe sütle ıslatarak üst üste dizin. Kalan sütü güllacın üzerine boşaltın. Güllaç bol mısır nişastası ve un içerdiğinden bütün sütü kolaylıkla çekiyor. Oda sıcaklığına geldiğinde soğuması için buzdolabına kaldırın. Süslemesini dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ben fıstık ve ekşi kırmızı meyve yakıştırıyorum. Böğürtlen, vişne gibi..
Marka değişince güllacın süt miktarı da değişiyor. Ben hem 2 lt'lik hem de 3lt'lik süt kullanımını tavsiye eden güllaçlar kullandım. Gördüğüm bütün güllaçların süt içinde yüzmesini de sevmediğimden (nedense bunların bana miktarı çok geliyor) hep yarım lt. eksik sütle hazırlarım. Zaten güllacı dilimleyip servis yaptığınızda muhakkak dibinde süt kalıyor. Bu sütü güllacı tekrar ıslatmakta kullanabilirsiniz. Şeker miktarını da kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz, bana kalırsa üzerindeki tarife göre 1 kg şeker bir paket güllaç için çok fazla, gene sizin damak zevkinize kalmış yani...
Eğer büyük dikdörtgen borcamda hazırlayacaksanız güllaç yapraklarını yine büyük boy yuvarlak tepside ıslatarak, katlayıp veya kırıp borcama dizebilirsiniz. Borcamda dilimler daha çok ve daha düzgün çıkıyor. Yaz - kış her ramazan tüketilen bir tatlı olması güllacın havasına hava katıyor olsa gerek:)
Çocuklar için de inanılmaz faydalı bir tatlı, gönül rahatlığıyla istediğiniz kadar yedirebilirsiniz.

Afiyet olsun...

18 Ağustos 2011 Perşembe

Pirinç Çorbası

Aslında bu resim ters değil çekim yönü böyle, sözde değişiklik olsun...

Pirinç Çorbası

Malzemeler;
1 çay bardağı kırık pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
1 adet büyük boy kıpkırmızı domates
Nane, tuz

Yapılışı;
Domatesin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın. Çekirdeklerini kolayca çıkarmak için domatesi dik değil de enine ortadan ikiye kesin, bir çay kaşığıyla çekirdekleri oyarak alın. Zar şeklinde doğrayın.
Yağı eritin, salçayı kokusu çıkana kadar kavurun, suyunu ekleyerek kaynamaya bırakın. Hafif kaynamaya başladığında pirinçleri ekleyip karıştırarak kaynatın. 5 dk. sonra domatesleri ekleyin. Domatesler yumuşadığında nanesini ekleyerek altını kapatın ve dinlenmeye bırakın. 
Salçayı çok kullanmamın nedeni pirinçlerin çorbanın rengini almasından dolayı, dilerseniz azaltabilirsiniz.

Afiyet olsun...

17 Ağustos 2011 Çarşamba

Yoğurtlu Bulgur Salatası

Yoğurtlu Bulgur Salatası

Malzemeler;
1 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
Dere otu - maydanoz
1 diş sarımsak 
Tuz

Yapılışı;
Yoğurdu yarım bardak suyla sulandırarak bulguru yoğurtla karıştırıp ıslatın. Buzdolabında dinlendirin, servis öncesi karıştırarak kıvamını kontrol edin, koyulaşmışsa bir miktar sulandırdığınız yoğurtla tekrar karıştırın. Doğranmış sarımsak, dere otu, maydanozu ekleyin. Tuzunu ekleyerek karıştırın. Dilerseniz yeşil soğan da ekleyebilirsiniz... Bana ilk başta yavanmış tadı veren bu salatayı dere otunu bol kullanarak, sarımsakla lezzetlendirdim... Pratik, zahmetsiz, soğuk bir salata, tavsiye edilir...

Afiyet olsun...

12 Ağustos 2011 Cuma

Çilek Jöleli Muhallebi

Çilek Jöleli Muhallebi

Malzemeler;
1 lt süt
1 kutu krema - 200ml
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 adet çubuk vanilya veya 1 paket vanilya

Çilek Jöle için,
1 - 2 su bardağı çilek
1 paket vişneli jöle
1 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı;
Un ve şekeri bir tencerede karıştırıp üzerine sütü ekleyin. Çubuk vanilyayı ortadan kesip tanelerini bıçakla kazıyarak karışımın içine alın. Tel çırpıcıyla muhallebi kıvamını alana kadar karıştırın. Ocaktan alıp 5 dk. kadar mikserle çırparak soğutun. Muhallebi ılıyınca kremayı üzerine ekleyin ve tekrar çırpın. 
Çilekleri ayıklayarak pudra şekeriyle birlikte robottan geçirin. Jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın. İçine çilek püresini dökün, karıştırarak birbirine yedirin. 
Kup veya kaselere önce muhallebi sonra çilekli jöle koyarak bütün malzemeyi bitirin. Buzdolabında soğumaya bırakın, jöle donunca servis yapın. Bir gün bekleyince muhallebinin kıvamı çok daha yerinde oluyor. 
Bu muhallebi bana damla sakızlı, krem şantili veya sade muhallebiden çok daha lezzetli geliyor. Kremanın yumuşaklığı, çubuk vanilyanın tanecikleri, o kokusu, muhallebinin yumuşacık kıvamı o kadar güzel ki... Mesela resimdeki kup 500 ml. ama yerken hiç hissedilmiyor:) Tabi hepsini muhallebiyle doldurmuyorum, bisküvi kırıkları, meyve parçaları, kuru meyveler, çerez parçaları, çikolatalı sos... Benim favori muhallebimi lezzetlendiren başka alternatifler. 

Afiyet olsun...

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Kırmızı Erik - Vişne Şerbeti


Bana kalsa ben bunu hep ayrı ayrı yapıp içmeye devam ederdim, taa ki behiye'de görene kadar. Aaa bu çok güzel olur dedim ve hemen işyerinin ağaçlarından erikleri toplayıp evdeki vişnelerle buluşturdum. İnanılmaz lezzetli oldu. 
Eğer şerbetlerdeki aşuremsi kokuyu veya keskin baharat tadını sevmiyorsanız bu şerbet tam size göre..

Kırmızı Erik - Vişne Şerbeti

Malzemeler;
1 su bardağı erik
1 su bardağı vişne
2 lt su
1.5 - 2 su bardağı toz şeker
3 - 5 adet karanfil
Yarım çubuk tarçın

Yapılışı;
Bütün malzemeleri geniş bir tencere içine alın, erik ve vişneler hafiften çatlamaya başlayınca, ocaktan alıp soğumaya bırakın. Şekeri isterseniz su kaynamaya başlayınca sona doğru ekleyebilirsiniz, sebebini bilmiyorum ama annem öyle yapar.(Çok muallakta bir şey oldu bu.)

Soğuk soğuk servis yapın.

Afiyet olsun...


8 Ağustos 2011 Pazartesi

Fırında Patates Oturtma

Fırında Patates Oturtma


Malzemeler;
4 adet orta boy patates
200 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet domates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
Bir tutam maydanoz
1 diş sarımsak püresi
İsteğe bağlı baharatlar, tuz
3/4 su bardağı su


Yapılışı;  
Patatesleri küp küp kızartarak fırın kabına alın. Soğanı sıvı yağda kavurun, kıymayı ekleyin, kıymadan sonra salçayı ekleyip kıymaya iyice yedirin. Su ve maydanoz harici malzemeyi ekleyip karıştırmaya devam edin. Domatesler yumuşayınca maydanoz ve suyunu ekleyip, suyunu biraz çekmesini bekleyin. Patateslerin üzerine döküp, servis öncesi 180 derecede 20 - 30 dk. kadar fırınlayın. 


Bizim evde kıymalı ve etli yemek çok fazla tüketilmediğinden ve yemeklerde az miktarda kullanıldığından ben az kullandım. Siz kıymalı harç miktarını arttırıp patateslerin üzerini komple kapatabilirsiniz.


Afiyet olsun...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

4 Ağustos 2011 Perşembe

Kırmızı Biberli Kabak Salatası


Kırmızı Biberli Kabak Salatası

Malzemeler;
2 - 3 adet kabak
3 - 5 dal dere otu
2 adet kırmızı biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1.5 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz

Yapılışı;
Kabakları rendeleyerek suyunu sıkın. 1 yemek kaşığı sıvı yağ birlikte tencerede yumuşayana kadar kavurun. Ocaktan almadan az evvel kıyılmış dere otunu ve tuzu ekleyin. Servis yapacağınız kaba alıp soğumaya bırakın. Kırmızı biberleri jülyen şeklinde doğrayın. 1 yemek kaşığı sıvı yağla kavurun. Soğuyan kabağın üzerine sarımsaklı yoğurdu yayın. Üzerine kırmızı biberleri gelişi güzel serpiştirin. 

Afiyet olsun...

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Hayırlı Ramazanlar Türkiye...

Hayırlı Ramazanlar Türkiye...
Uzun süren bloggerların sessizliğinden sonra (ben dahil) özellikle Ramazan'da daha çok tarif  ekleyen arkadaşlar dahil hep birlikte bol tarifli, bol lezzetli sabırlı bir Ramazan diliyorum...
Yaz sıcakları dolayısıyla giremediğim mutfağımdan inşallah bu Ramazan hepimiz için güzel tarifler çıkar temennisindeyim. Çünkü hala sıcaklar devam ediyor ve benim salata, çorba, zeytinyağlı ve meyveli menüm yerini yemeğe pek bırakacakmış gibi görünmüyor.Ama burada sadece kendime hitap etmediğim için yeni bir şeyler paylaşmalıyım. Çünkü Ramazan'da istediği kadar tarif bilsin, insan hep yeni ya da değişik şeyler arıyor. Ya da unuttuğu, uzun zamandır yapmadığı bir yemeği görmek onu heyecanlandırıyor. "Akşama şunu yapayım ne iyi gider." diye :)
Tarif sıkıntınız olmasın inşallah.. 
Tekrar herkese Hayırlı Ramazanlar...

facebook'tan ve arşivimizden tüm tariflere ulaşabilirsiniz...