31 Ağustos 2010 Salı

Kümbet Patates Salatası


Kümbet Patates Salatası

Malzemeler;
5 adet patates
2 adet havuç
3 - 5 adet salatalık turşusu
Dere otu
1 su bardağı süzme + 1 su bardağı normal yoğurt
ya da 2 su bardağı yoğurt ve 2 yemek kaşığı mayonez
Pul biber, nane, tuz

Yapılışı;
Patateslerin kabuklarını soyun 4'e 5'e bölün. Bir tencerede 3 su bardağı suyla birlikte haşlayın. Kalan sudan yarım çay bardağı kadar ayırın, kalanını süzün. Ayırdığınız suyla çok az süt ekleyerek patatesleri çatalla ezin. Püre halinde değilde biraz parça parça kalması gerekiyor. Ezdiğiniz patatese havuçları rendeleyin, dere otunu ve turşuları doğrayın, tuzunu ekleyerek karıştırın. Yuvarlak geniş bir kalıbın içine streç film serin. Patatesli harcı olduğu gibi içine doldurun üstünü düzeltin ve 1 saat kadar dolapta bekletin. 
Servis yapacağınız zaman tabağa ters çevirerek alın, streç filmi çıkarın, çatalla çırpılmış yoğurtla üzerini kaplayın. Eğer yoğurt sulu olursa yanlarından aşağıya doğru akar. Biraz koyu kıvamlı tutmaya bakın. Pul biber ve nane serperek servis yapın.

Afiyet olsun...

28 Ağustos 2010 Cumartesi

Mısırlı Ton Balıklı Makarna


Mısırlı Ton Balıklı Makarna

Malzemeler;
Yarım paket küçük boru makarna
1 kutu konserve mısır
1 kutu ton balığı
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı;
Büyük boy bir tencereye su doldurun, sıvıyağın yarısını ekleyerek kaynamaya bırakın. Su kaynadığında 2 - 3 tatlı kaşığı tuzla birlikte makarnaları tencereye alın. Ara ara karıştırarak makarnaları haşlayın. Makarna kıvamını aldığında altını kapatın, bir su bardağı soğuk su ekleyin bir kere karıştırın ve kapağını kapatıp 5 dk. bekletin.
Suya katılan sıvı yağ makarnaların yapışmasını engeller, tuzun geç atılması da kaynamayı geciktirmemesi için.En son katılan soğuk su da makarnanın diri kalmasını sağlar.
Makarnaları servis yapacağınız kaba süzerek alın.Ton balığının yağının bir kısmını süzerek çatalla didikleyin. Mısırla birlikte kaba alın, karıştırarak servis yapın.
Eğer ton balığın yağını kullanmak istemezseniz, makarnanın tenceresinde yarım su bardağı sıvıyağı hafifçe ısıtarak makarnayı ekleyip karıştırın ve diğer işlemlere sırasıyla devam edin.Öğrenciler, bekarlar hatta üşengeçler için hem çok pratik, hem çok lezzetli hem de sunumu çok hoş bir makarna...

Afiyet olsun...

26 Ağustos 2010 Perşembe

Mantar Soslu Tavuk Biftek


Mantar Soslu Tavuk Biftek

Malzemeler;
500 gr mantar
1/2 su bardağı krema (100 ml)
1 büyük soğan
1 kilo tavuk biftek
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım limon
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kekik
Tuz


Elma Dilim Patates
4 - 5 adet patates
Kekik, karabiber, tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ


Yapılışı;
Biftekleri enlemesine 3'e ve daha sonra ortadan ikiye bölün.Yani bir biftekten 6 parça çıkacak şekilde kesin. (4'e de bölünebilir.) Patatesleri kabuklarıyla birlikte fırçalayarak ya da elinizle üstünde toprak kalmayana kadar yıkayın.Elma dilimi şeklinde kesin.Patatesleri ve biftekleri kekik, karabiber, tuz, sıvıyağ karışımıyla ayrı ayrı terbiyeleyin.Tavukları önceden hazırlayıp dolapta bekletirseniz terbiyelendiği için lezzeti artar.
Hazırladığınız biftekleri fırının tel ızgarasına, elma patatesleri de ızgaranın altına yerleştireceğiniz tepsiye koyun.180 - 200 derece arası bir ısıda pişirin.Tavukları ara sıra ters düz yapın, patatesleri de tahta bir kaşık veya spatulayla ara ara karıştırın.


Mantar sos için;
Mantarları 3'e 4'e bölerek yıkayın. Yarım limonun suyunu sıktığınız bir suda 10 dk. kadar pişerken kararmaması için haşlayın ve daha sonra süzün.
Soğanları jülyen doğrayın. (Ben hem yemeklik hem jülyen ikisini de denedim jülyen soğan daha çok yakışıyor.)
Bir tencereye yağ ve soğanları alın. Soğan karamelleşmeye başlayınca mantarları alın, mantarlar hafif su salıp çekinceye kadar pişirin.Krema, baharat ve tuz ekleyip bütün malzemeyi harmanlayın.Tencerenin kapağını kapatın ve kremanın süt kokusu çıkana kadar kısık ateşte pişirin.
Servis yaparken her bifteğin üzerine mantar sos koyun. Yanına elma dilimlerden alın. İsterseniz bir de pilav veya makarnayla renklendirin. Bence yoğurtlu makarna daha çok yakışır. 


Tavuk, mantar sevenler için muhteşem bir lezzet. Üşenmeyin deneyin derim. Yalnız burada tavuğun yumuşaklığı önemli, sosla birlikte tüketeceğiniz için keserken kolay olması lazım, tabii fazla pişmiş tavuk seviyorsanız o ayrı...
İstediğiniz başka baharatlar da ekleyebilirsiniz.Aynı tarifi et biftekle de hazırlayabilirsiniz...


Afiyet olsun...

25 Ağustos 2010 Çarşamba

Kazandibi Muhallebisi


Kazandibi Muhallebisi


Malzemeler;
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı pirinç unu
3 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı un
2 adet damla sakızı
1 yemek kaşığı tereyağı
Vanilya
2 - 3 su bardağı fındık,fıstık,ceviz kırığı

Yapılışı;
Tabii ben bu tatlıyı yaksaydım kazandibi olacaktı, yakmadığım için muhallebisi oldu. Şekeri, unu, nişastayı ve pirinç ununu bir tencereye alın,tahta kaşıkla karıştırın.Sütü ekleyerek tencereyi ocağa alın, karıştırarak muhallebi gibi hazırlayın.Kaynamaya başlamadan önce sakızları içine ekleyin. Göz göz olduğunda bir kaşık yağ ekleyip eriyene kadar karıştırarak pişirin.Tencereyi ocaktan alın, vanilya ekleyip mikserle 5 dk. kadar çırpın.
Muhallebinin kalın olmasını isterseniz orta veya küçük boy bir borcam, ince olmasını isterseniz büyük bir borcamı ıslatın.Fındık kırıklarının yarısını tepsinin dibine serpiştirin.Muhallebiyi üzerine yayın.Kalan fındık kırıklarıyla da üzerini kaplayın. Ilıyana kadar dışarda bekletin.Soğuması için dolaba alın. 3 - 4 saat sonra servis yapın. Yazın dondurmayla, kışın kahveyle nefis bir tatlı...


Afiyet olsun...

24 Ağustos 2010 Salı

Yeşil Mercimek Yemeği


Yeşil Mercimek Yemeği

Malzemeler;
1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı iri bulgur
1 adet soğan
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
İsteğe bağlı yeşil biber

Yapılışı;
Mercimekleri siyah suyunun çıkması için bir tencerede 10 dk. kadar haşlayın.Haşlandıktan sonra suyunu süzün. Bir tencerede yemeklik doğradığınız soğanı tereyağıyla birlikte pembeleşene kadar kavurun.Eğer biber ekleyecekseniz soğanlarla birlikte tencereye alın. Salçayı ekleyin kokusu çıkana kadar tekrar kavurun.Mercimek ve bulguru tencereye alın, üzerini 4 parmak geçecek kadar su ekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısın ve bulgurlar şişene kadar pişirin. Eğer yemeğin suyu az gelirse su ekleyerek kıvamlandırabilirsiniz.
Çok pratik, besleyici ve lezzetli bir yemek.Sofralarınız için alternatif bir yemek,içinde et olsun derseniz kıymayla da pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun...

22 Ağustos 2010 Pazar

Yaban Mersinli Panna Cotta


Yaban Mersinli Panna Cotta

Malzemeler;
2 kutu krema (400ml)
2 su bardağı süt
6 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı toz jelatin
Yarım limon suyu
Vanilya

Yabanmersini reçeli

Yapılışı;
Mutfağa girdiğim zaman en çok sütlü tatlı ve salata yapmayı seviyorum.Yemekten en zevk aldığım şeylerse sütlü tatlı, meyveli tatlı, dondurmalı tatlı,kek ve salata.Aslında sütü neredeyse hiç sevmem, hatta mecbur kalmadıkça da içmem. Onun yerine peynir, yoğurt ve alabildiğine sütlü tatlı :) Bu tarif de gene bir sütlü tatlı kriziyle ortaya çıktı.Sırasını bekleyen bir tarifti ama resmi çok beğendiğim için dayanamayıp ekledim.

Toz jelatin hariç bütün malzemeyi bir tencerede karıştırıyoruz.Jelatini 1 çay bardağı sıcak suyla şişiriyoruz.Kaynamasına yakın jelatini ekleyip göz göz olduğunda ocaktan alıyoruz.
Servis kaselerine boşaltın ve dolapta en az 5 saat soğumaya bırakın,soğuduğunda yabanmersini reçeliyle servis yapın. Ben aceleyle yediğim için, kıvamı biraz cıvık haliyle tadı da pek anlaşılmıyor. Fakat yediğim onca panna cotta arasında favorim hala yoğurtlu panna cotta..Başka sütlü tatlılarda buluşmak üzere...

Afiyet olsun...

20 Ağustos 2010 Cuma

Kabaklı Kiş (Milföy Hamuru ile)



Kabaklı Kiş (Milföy Hamuru ile)


Malzemeler;
6 adet milföy hamuru
2 adet kabak
5 - 10 dal dere otu
1 su bardağı rendelenmiş peynir
Kırmızı biber, tuz
Üzeri için rendelenmiş kaşar


Yapılışı;
Resmim pek güzel değil biliyorum ama hem lezzetinden hem de sahur alternatifi olacağını düşündüğümden paylaşmak istedim.
Milföyleri yumuşaması için bir kenara alın. Kabakları rendeleyin, suyunu sıkın.Kaşar rendesi hariç diğer malzemeleri kabağa karıştırın.Bu arada oda sıcaklığına gelen milföyleri hafifçe unlanmış tezgahta yan yana dikdörtgen olacak şekilde yerleştirin. Kenarlarından birbirine bastırarak yapıştırın ve tepsinizin büyüklüğüne göre merdaneyle açın.Elinizle çekiştirerek de şekil verebilirsiniz.Benim tepsim küçük olduğu için fazla uğraşmama gerek kalmadı. Yuvarlak borcam veya tepsi de kullanabilirsiniz. Hamurun bir kısmını kenarlardan sarkıtın. Hazırladığınız içi milföyün  üzerine yayın.Sarkan hamurları içe doğru kıvırın, köşelerden birleştirin.İsterseniz hamurun kenarlarına yumurta sarısı sürebilirsiniz. 180 derecede kabaklar pişip milföyün kenarları hafif renk alana kadar pişirin.Fırından almadan üzerine kaşar rendesini gezdirin, kaşarlar kızarınca fırından alın. 
Sıcakken dilim dilim servis yapın.


Afiyet olsun...

18 Ağustos 2010 Çarşamba

Körili Domates Çorbası


Körili Domates Çorbası

Malzemeler;
4 - 5 adet domates
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı köri
Tuz ve alabildiği kadar su

Yapılışı;
Domateslerin kabuklarını soyun ve rondoda püre haline getirin. Bir tencereye yağ ve unu alarak unun kokusu çıkana dek kavurun. Bu esnada tel çırpıcı kullanmanız unun topaklanmasını engeller. Salçayı da ekleyerek 1 - 2dk. kadar daha kavurun. Hazırladığınız domates püresini sulandırarak tencereye alın.Domateslerin büyüklüğüne göre 1.5 - 2lt. kadar su yeterli olacaktır.Köri ve tuz ekleyerek çorba kıvam alana kadar karıştırarak kaynatın.Eğer kıvamı koyu gelirse sulandırarak açabilirsiniz.Sulu bir kıvam alırsa 1 yemek kaşığı unu suyla çın, çorbadan birkaç kaşık ekleyip ılıklaştırın karışımı çorbaya ekleyin.Birkaç taşım daha kaynatarak kıvam almasını sağlayın.
Servis yaparken kıtır ekmek veya rendelenmiş kaşar çok yakışıyor. Tabii sade de tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun...

16 Ağustos 2010 Pazartesi

Zeytinyağlı Enginar


Zeytinyağlı Enginar

Malzemeler;
6 adet enginar
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet havuç
1 su bardağı bezelye
Birkaç demet dere otu
1 limon
Tuz
2 - 3 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı

Yapılışı;
Enginarları limonla ovalayıp geniş bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar suyla doldurun,kalan limonu haşlama suyuna sıkın, ağzını kapatın ve haşlamaya bırakın. Bu arada soğanları yemeklik, diğer sebzeleri de küp küp doğrayın.Sıvı yağ koyduğunuz bir tavada önce soğanları biraz kavurun, kalan sebzeleri ekleyip 2 - 3 dk. daha kavurun. Enginarlar biraz yumuşadığında hazırladığınız sebzeleri tencereye alın.Tuzunu ekleyin ve kısık ateşte bütün sebzeler yumuşayana kadar pişirin. 

Afiyet olsun...

14 Ağustos 2010 Cumartesi

Limonlu Hindistancevizli Muhallebi


Limonlu Hindistancevizli Muhallebi

Malzemeler;
3 su bardağı süt
1 çay bardağı un
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı hindistancevizi
1 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
1 yemek kaşığı tereyağı
Vanilya
İsteğe bağlı damla sakızı

Yapılışı;
Un ve toz şekeri bir tencerede karıştırın.Sütü ekleyerek muhallebi kıvamını alana dek kaynatın. Yağ ve vanilya hariç diğer malzemeleri ekleyerek bir iki taşım daha kaynatın ve yağı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Ocaktan alıp vanilyayı ekleyin ve mikserle 2 - 3 dk. kadar çırparak kuplara boşaltın. İlk sıcağı geçince dolaba alın ve soğuyunca servis yapın. 

Afiyet olsun...

12 Ağustos 2010 Perşembe

Kabak Kaygana



Kabak Kaygana


Malzemeler;
4 adet kabak 
4 yumurta
5 - 10 dal dere otu ve maydanoz
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Kırmızı biber
Tuz
İsteğe bağlı 1 diş sarımsak


Yapılışı;
Kabakları yıkayıp rendeleyin. Suyunu sıkarak geniş bir kalıba alın,ince doğranmış maydanoz ve dere otunu ekleyin.Yumurtalarla birlikte kalan malzemeleri de katın. Karıştırarak krepten biraz daha yoğun kıvamlı bir harç yapın. (Kabakların suyunu sıkmazsanız daha fazla un kullanmanız gerekebilir.)
Az yağlı teflon tavaya birer kepçe alarak önlü arkalı pişirin.Harç pişerken yayılmadığından  büyük tavada aynı anda 3 - 4 adet birden pişirebilirsiniz.

Sahur sofraları ve hafta sonu kahvaltıları için alternatif bir mücver çeşidi.


Afiyet olsun...




Bu kabaklı tarifi narince'nin kabak tadı etkinliğine gönderiyorum...

10 Ağustos 2010 Salı

Vişne suyu


Vişne Suyu

Malzemeler;
Yarım kg. vişne
1 su bardağı toz şeker
3 lt. kadar su
(Su ve şeker miktarını damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.)

Yapılışı;
Vişneleri derin bir tencereye alın. Üzerini kaplayacak kadar su ekleyin.Su kaynayınca şekerini ekleyin, vişneler dağılmadan hafif çatlayana kadar kaynatın.Soğumaya bırakın.
Vişne taneleriyle birlikte komposto olarak, suyunu da meyve suyu olarak servis yapabilirsiniz.
Eğer vişnelerin çekirdeklerini ayıklarsanız keklerde ve tatlılarda tanelerini kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun...

9 Ağustos 2010 Pazartesi

Pirinç Salatası


Pirinç Salatası

Malzemeler;
1 su bardağı pirinç veya haşlanmış pirinç
1 adet yeşil elma
1 havuç
1 çay bardağı haşlanmış mısır
Maydanoz - Dere otu
Limon suyu
Tuz
Zeytinyağı


Yapılışı;
Tuz ile haşladığınız pirinci geniş bir kaseye alın.Haşlanmış mısır, rendelenmiş havuç ve doğradığınız maydanoz ve dereotunu pilava ekleyin. Elmaları küçük küpler halinde doğrayın ve kararmaması için üzerine yarım limonun suyunu sıkın.Zeytinyağını dökerek karışımı harmanlayın ve servis yapın.


Damak zevkinize göre farklı malzemeler ve soslarla değişiklik yapabilirsiniz. Taze nane de çok yakışır mesela... Ton balığı, tavuk vs...


Afiyet olsun... 

6 Ağustos 2010 Cuma

Bol Salatalı Sofra ve Krokanlı Nescafeli Yaş Pasta





Anneannem ve dedem için hazırladığım 5 sofrası... Salatası bol yaz sofrası...
Tarifleri sırasıyla yayınlamayı düşünüyorum inşallah....


Krokanlı Nescafeli Yaş Pasta

Malzemeler;

Kek için;
3 yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı toz şeker
2. 5  su bardağı kadar un
Kabartma tozu
Vanilya
Keki ıslatmak için 1.5 su bardağı süt ve 1 yemek kaşığı nescafe

Krema;
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı nescafe

Krokan;
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı kırık fıstık, fındık, ceviz vs.

Krokan yerine sade fındık veya fıstıkla da yapılabilir. Hem daha pratik hem de krokanla uğraşma derdi yok.

Yapılışı;
Yumurtaları tuzla köpük köpük olana kadar çırpın, şekeri ekleyerek krema kıvamını alana kadar çırpmaya devam edin. Süt ve yağı ekleyip biraz karıştırın. Un +  kabartma tozu + vanilya karışımını ekleyerek 26 cm'lik kalıba dökün. 180 derecede pişirin.Piştikten sonra kalıptan çıkarıp ılıması için bir kenara alın.

Krem şantinin sütüne nescafeyi katıp çözdürün ve kahveli sütle hazırlayarak kıvam alması için buzdolabında bekletin.

Krokan için bir tavaya 1 su bardağı toz şekerini koyun kısık ateşte şeker eriyip renk değiştirmeye başlayınca fındığınızı ekleyin. Hafif sertleşmeye başladığında karışımı yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye alın. Soğuyana kadar bekletin. Bıçakla veya elinizle kırarak ufalayın.

Aslında ben de krokan hazırlamayı pek sevmem ama yaptım işte bir kere. Bence direk çerez karışımıyla süslemek daha iyi zaman bakımından. İsterseniz bu kısmı atlayabilirsiniz. Ya da hazır satılan krokanları parçalayarak da bu işlemi geçebilirsiniz.

Soğuyan keki enlemesine ikiye bölün. Nescafeli sütlü karışımın yarısıyla alt tabanı ıslatın. Krem şantiyle ilk tabanın üzerini kaplayın, krokanı serpiştirin. İkinci keki üzerine yerleştirin. Sütle ıslatın. Kalan krem şantiyle pastayı kaplayın. Kaşığın tersiyle şekil verin.Krokanlarla süsleyerek en az 3 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.

Afiyet olsun...




4 Ağustos 2010 Çarşamba

Soğuk Ayran Aşı Çorbası


Soğuk Ayran Aşı Çorbası


Malzemeler;
1 su bardağı buğday
1 çay bardağı kırık mısır (Aktarlarda ve bazı semt pazarlarında bulabilirsiniz)
3 su bardağı yoğurt
Aldığı kadar su
Nane


Yapılışı;
Sıcak yaz günleri için serinletici ve doyurucu bu çorbayı denemenizi tavsiye ediyorum.
Buğdayı ve mısırı bir gün önceden suda bekletmeye bırakın. Ertesi gün suyunu süzerek aynı tencerede tuzunu ekleyerek buğday ve mısırlar şişene dek haşlayın. Ayranı hazırlayın ve ılıyan buğdaylı karışıma naneyle birlikte ekleyerek karıştırın.
Ayranın kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz, daha yoğun bir kıvam seviyorsanız su miktarını az tutmanız gerekir. Kırık mısır yerine buğdayı haşlarken sonuna doğru konserve mısırlardan ekleyebilirsiniz.Çorbanın ayranını servis yapacağınız zaman da ekleyebilirsiniz.


Afiyet olsun...



2 Ağustos 2010 Pazartesi

Çikolata Soslu Muhallebi


Çikolata Soslu Muhallebi

Malzemeler;
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket krem şanti + 1 su bardağı süt

1 paket hazır çikolatalı sos

Yapılışı;
Un ve toz şekeri topaklanmaması için bir tencere karıştırın üzerine sütü ekleyerek muhallebi kıvamını alana kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan alın mikserle yaklaşık 5 dk. kadar çırparak ılımasını sağlayın.Diğer tarafta krem şantiyi hazırlayın, ılıyan muhallebiye ekleyin ve ikisini birlikte 5 dk. kadar tekrar mikserle karıştırın.
Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayın. Muhallebiyi kaselere paylaştırın. Ilıyan çikolata sosuyla üzerlerini doldurun.İlk sıcağı çıktıktan sonra 2 - 3 saat buzdolabında bekletip servis yapın. 

Afiyet olsun...