31 Mayıs 2010 Pazartesi

Pirinçli Kabak Salatası



Pirinçli Kabak Salatası


Malzemeler;
1 kg kabak
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı mısır
Dere otu
Yoğurt (2 - 3 su bardağı kadar)
İsteğe bağlı mayonez ve sarımsak


Yapılışı:
1 su bardağı pirinçle pilavınızı pişirin ve soğumaya bırakın. İsterseniz pilavı mısırla birlikte pişirebilirsiniz.Bana konserve mısırlar tatlı geldiği için ben mısırı pilavla pişirerek tuzlu mısıra çevirmiş oldum.
Kabakların tepelerini kesip, temizleyin. Kabuklarını soymadan hepsini rendeleyin. Kabakların suyunu elinizle sıkın, sıkmadığınız takdirde salatanız sulu olacaktır. Biraz sıvı yağ koyduğunuz tencerede kabaklar diriliğini kaybedene dek kavurun. Bu sırada tuz ve isterseniz sarımsağı ekleyin.Kabağı da soğumaya bırakın.
Genişçe bir kabın içinde yoğurdu biraz mayonezle çırpın. Mayonez kullanmak istemezseniz yoğurdu süzme yoğurtla karıştırıp koyu kıvam verebilirsiniz. Süzme yoğurdunuz da yoksa istediğiniz kadar yoğurdu temiz bir tülbentte süzmeye bırakın. Birkaç saat sonra süzme yoğurdunuz hazır.
Soğuyan bütün malzemeleri yoğurdunuzun içine alın.Dere otunu da içine doğrayarak salatanızı harmanlayın. İşte müthiş salatanız hazır. Dilediğiniz gibi servis edin.Mutlaka tavsiye ediyorum.
Afiyet olsun...




Bu güzel salatayı narince'nin kabak tadı etkinliğine gönderiyorum...

26 Mayıs 2010 Çarşamba

Çikolata Soslu Kek



Çikolata Soslu Kek


Malzemeler;
3 yumurta
1 su bardağına yakın toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağına yakın sıvı yağ
3 yemek kaşığı kakao
2 - 2.5 su bardağı kadar un
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı damla çikolata


Çikolata sosu için;
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı nişasta


Yapılışı;
Bütün malzemeleri oda sıcaklığına gelene dek bekletin.3 yumurtayı bir fiske tuzla 3 - 5 dk. köpük köpük olana kadar çırpın. Toz şekeri ekleyerek çırpmaya devam edin.Sıvı yağ ve sütü ekleyerek biraz daha karıştırın. Un, kabartma tozu,vanilya ve kakaoyu bir kaba eleyin.Elediğiniz karışımı diğer sıvı karışıma ekleyin ve biraz daha karıştırın. Damla çikolataları bir kabın içinde una bulayın. Kek karışımını yağlanmış tepsiye dökün.Damla çikolataları üstüne hafif karıştırarak ekleyin.180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirip ılımaya bırakın.


Çikolata sosu için;
Süt hariç diğer malzemeleri tencerede birbirine karıştırın.Bu işlem sosunuzun topaklanmasını önler. Sütü ekleyerek sos kıvamını alana dek karıştırarak pişirin. Soğuyan kekin üzerine sıcakken dökerek bekletin. Soğuyunca buzdolabına koyup sosunun soğumasını sağlayın.


Servis yapacağınız zaman dilimleyerek ister meyvelerle ister fındık fıstıkla süsleyerek servis yapın.1 gün bekleyince lezzeti daha da artıyor. 


Afiyet olsun...

25 Mayıs 2010 Salı

Sebzeli Mercimek Çorbası


Sebzeli Mercimek Çorbası


Malzemeler;
1 adet patates
1 adet havuç 
1 adet soğan
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı kırık pirinç
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı


Yapılışı;
Mercimek çorbasını sadece mercimek su ve tuzla bile pişirebilirsiniz. Mercimeğe eklediğiniz her bir şey onun tadına tat katarak aslında ne kadar kıymetli bir bakliyat olduğunu hatırlatır bize. Bizde sürekli bir mercimek kavgası yaşanır. Biri "Hani şöyle vardı ya, ondan yap" der. Diğeri "Hani şöyle vardı ya, ondan" der. Yani aslında bir çok mercimek çorbası aslında o bildiğiniz mercimek çorbası değildir. 
Sebzeleri kabuklarından soyup 4'e 5'e bölün. Düdüklü tencerede tereyağını eritip mercimekleri ve sebzeleri 1 -2 dk. kavurun. Salça, tuz ve üzerini geçecek kadar su ilave edip sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Blendırdan geçirerek servis yapın. 


Afiyet olsun.. 

24 Mayıs 2010 Pazartesi

Gün Daveti Sofrası




Hafta sonu gelen iş arkadaşlarım için hazırladığım sofra.Menümüzde;


Çakma Suşi(zeytin ezmeli biber sarmalı rulolar) 
Zeytinyağlı Sarma
Trufflu Çerez Tabağı

Çilekli Turta ve buzdolabında Meyveli Parfemiz vardı.








Bayanların isteği üzerine öncelikle çilekli turtanın tarifini veriyorum.Diğerleri sırayla inşallah..



Çilekli Turta


Malzemeler;
Tart Hamuru
100 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı kavrulmuş çekilmiş fındık içi
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
2 - 2,5 su bardağı kadar un


Dolgu Kreması
1 paket hazır dolgu kreması kullandım. Aslında 2 paketle daha güzel olur. Kremaya yarım limonun suyunu sıktım ekşilik vermesi için.
Hazır krema kullanmak istemiyorsanız;
1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un 
1/2 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
Yarım limon suyu


Üst Kısım
250 gr çilek
1 paket tart jölesi


Yapılışı:
Tereyağı, yumurta ve pudra şekeri krema kıvamına gelene kadar elle karıştırılır.Fındık içi ve un eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamura unu yavaş yavaş ekleyerek kıvamını ayarlaryabilirsiniz. Böylelikle çok sert bir tart hamurunuz olmaz.
Hafifçe unlanmış tezgahta tart kalıbınıza uygun boyda merdaneyle hamurunuzu açın.Tart kalıbınız yoksa tepside veya borcamda da  yapabilirsiniz.Yağlı hamur olduğu için kalıbından kolay çıkıyor. Elinizle kalıba kenarları yüksek kalacak şekilde yerleştirin. 
Ya da hamurunuzdan limon büyüklüğünde bir parça ayırın.Kalıbınızın dibine sığacak genişlikte hamurunuzu yayın.Ayırdığınız hamuru uzun rulo şekline getirin ve tepsinin kenarına alttaki hamura yapıştırarak çember şeklinde sarın. Hazırladığınız hamuru böylece en az yarım saat buzdolabında dinlendirin.
180 derecede pembeleşinceye kadar pişirin ve fırından alın. 


Bu esnada dolgu kremasını hazırlayın. Bütün malzemeler muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Biraz ılıdığında tartınızın üzerine yayın.


Çilekleri dilediğiniz gibi doğrayıp dizin.Tart jölesini üzerindeki tarife göre hazırlayın.Dilediğiniz gibi süsleyerek biraz dolapta beklettikten sonra servis yapın. 


Afiyet olsun...

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Baklalı Bulgur Pilavı


Baklalı Bulgur Pilavı


Malzemeler:
250 gr. taze bakla
1 adet soğan (isteğe bağlı)
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı tereyağı
Baharat


Yapılışı:
Temizlenmiş taze baklaları küçük küçük doğrayıp tereyağında soğanla birlikte kavurun. Baklaların rengi dönünce bulguru ekleyin. 3 su  bardağı suyla birlikte tuz ve baharatları da katıp pişirin.
Yoğurtla birlikte yendiğinde lezzeti kendini daha çok gösteren pilav.
Afiyet olsun...

11 Mayıs 2010 Salı

Yabanmersinli Kek


Aslında yabanmersinli muffin yapmak niyetindeydim. Ama Erzurum'a dedeme gönderince kek yapmaya karar verdim.Dedeme yaptığım keklerin biri yabanmersinli, diğeri fındık ve kayısılı.Kek yumuşak ve tatlı :) olduğu için çok seviyorlar.Bu kekin aslında çok daha fazla kabarmasını bekliyordum ama kalıbım yeni olduğu için denemeden hemen fırınladım, boy olarak biraz büyük geldi. Kek kapağından hava ala ala pişti. Ona rağmen gayet güzel kabardı. Dilimli resmini de koymak isterdim ama bir dahaki sefere inşallah.


Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1+1/4 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
1 su bardağı kurutulmuş yabanmersini
Kabartma tozu
Vanilya


Yapılışı:
Bütün malzemelerin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.Eğer vaktiniz yoksa fırınınız düşük derecedeyken yumurtayı, sütü birkaç dakika fırında ısıtın. Yumurtaları bir fiske tuzla yaklaşık 5 dk. mikserle köpük köpük olana dek çırpın. Şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Süt ve sıvıyağı ekleyip biraz daha karıştırın. Un,vanilya ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin. Öncelikle 2.5 su bardağı kadar unu eleyerek başlayın. Bütün unların yoğunluğu farklı olduğundan cıvık ya da katı olabilir. Hamurunuzun kıvamına göre un miktarını artırın.Derin bir kaseye yabanmersinlerini alın 2-3 yemek kaşığı kadar un ekleyip yabanmersinlerini una bulayın.Böylece meyveleriniz kekinizin her tarafına dağılır ve dibe çökmez. Yabanmersinleriniz bembeyaz olduğunda keke ekleyin kaşıkla biraz karıştırın ve yağladığınız kek kalıbına dökün.Küçük boy kalıp kekin dışarıya taşmasına sebep olacaktır. Orta veya büyük boy kullanın.






180 derecede önceden ısıtılmış fırında 45 - 50 dk. kekiniz kürdan- bıçak testinden geçene  kadar pişirin.

Afiyet olsun...

5 Mayıs 2010 Çarşamba

Çilekli Milkshake

Çilekli Milkshake

Malzemeler;
1 su bardağı için(meşrubat bardağı)
5 - 10 adet çilek
1 yemek kaşığı bal
1 top vanilyalı dondurma
1 su bardağından az eksik süt


Yapılışı;
Süt hariç bütün malzemeleri robotta çekin. Püre kıvamına gelince sütü ekleyip düşük devirde biraz karıştırıp bardağa boşaltın.1 büyük su bardağı veya 2 su bardağı kadar milkshake hazır. İçine birkaç adet buz atıp çilekle süsleyerek servis yapın.
Bahar benim için çilekle gelen yaz meyvelerinin habercisi demek. Bu tarifimi ye#55 bahar şenliği etkinliğine gönderiyorum. Bu benim ilk etkinlik tarifim.
Afiyet olsun...




Ozlemin Gunlugu - Bahar Senligi

Kivili Jöleli Muhallebi






Malzemeler;
Alt taban;
1 paket kedi dili bisküvi
1/2 su bardağı süt

Muhallebi;
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 litre süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya

Üst kısım;
1 paket yeşil elma-kivili jöle
5 adet kivi


Yapılışı;
Tatlıyı yapacağınız kalıba göre kedi dilini sütle ıslatıp tabana dizin.
Bir tencereye toz şeker ve unu koyup iyice birbirine karıştırın.Toz şeker ve unu iyice karıştırdığınızda muhallebiniz kolay kolay topaklanmaz.1 litre sütü tencereye boşaltıp muhallebi kıvamına gelene dek çırpıcıyla karıştırın. Kaynamaya başladığında altını kısıp yağını ekleyerek eriyene kadar karıştırmaya devam edin. Yağınız eridiğinde tencereyi ateşten alın, vanilyayı ekleyip biraz daha karıştırın. Hazırladığınız muhallebiyi 3 - 5 dk. mikserle çırpın. Mikserle çırptığınızda muhallebi daha iyi kıvam bulur ve soğumasını hızlandırır.Muhallebiyi bisküvilerin üzerine boşluk kalmayacak şekilde yayın.
Jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın ve biraz soğumasını bekleyin.Bu arada kivileri ince ince dilimleyip muhallebinin üzerine istediğiniz şekilde dizin. 5 dk. kadar beklettiğiniz jöleyi meyvelerin üzerine dökün ve ılıdıktan sonra buzdolabına kaldırın. En az 3 - 5  saat bekledikten sonra dilimleyip servis yapın.
Bu tatlıyı değişik meyvelerle,çikolata veya meyve soslarıyla da hazırlayıp sunabilirsiniz. Kuplara da hazırlayabilirsiniz.


Afiyet olsun...