29 Ocak 2010 Cuma

Milföy Açma

Milföy Açma

Malzemeler;
8 adet milföy hamuru
1 yumurtanın sarısı
İçine; Peynir - maydanoz, zeytin, zeytin ezmesi

Yapılışı;
Milföy miktarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 8 milföyden 16 adet açma çıkıyor.Çok pratik ve çayın yanında,kahvaltıda iyi giden bir açma çeşidi.
Oda sıcaklığına gelen milföyleri elinizle biraz büyüterek enlemesine ikiye bölün. İç malzemesini koyup sarın. Kıvırarak uçlarını birleştirin. Yumurta sarısı sürüp çörek otu veya susamla süsleyerek 190o'de üzeri kızarana dek pişirin.
Dilerseniz yumurta akına ve susama batırarak da pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun...

26 Ocak 2010 Salı

Yoğurt Çorbası


(Fotoğraf güncellenmiştir.)

Yoğurt Çorbası


Malzemeler; 
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı haşlanmış buğday
1 çay bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı un
1 yumurta
Tereyağı
Tuz, nane


Yapılışı;
Buğday ve nohutu bir gün önceden ıslatın. Ertesi gün üzerini geçecek kadar suyla ayrı kaplarda haşlayın.
Yoğurdu, un ve yumurtayı bir kabın içinde karıştırın. Üzerine 1 lt. kadar soğuk su ekleyerek ayran kıvamına getirin. Tencerede tereyağını eritin, üzerine yoğurtlu karışımını dökerek karıştırın. Isınmaya başladığında buğday ve nohutları ekleyin. Tuzunu ekleyerek biraz daha karıştırın. Kaynadığında nanesini ekleyip karıştırarak altını kapatın.
Tuzu en son eklemeniz ve çorbada soğuk su kullanmanız çorbanın kesilmesini engelleyecektir. 


Afiyet olsun...

24 Ocak 2010 Pazar

Zeytinli Poğaça

Zeytinli Poğaça

Malzemeler
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket instant maya
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
Zeytin ezmesi
Aldığı kadar un

Yapılışı
Sütü bir kapta ısıtın, ılıkken ocaktan alın. Sıvı yağ, süt ve yumurtanın akını karıştırın.(Yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın.) Un, maya, tuz ve toz şeker ekleyip hamuru yoğurun ele yapışmayacak ama çok sert olmayan bir hamur hazırlayın. Ağzını kapatıp hava almayacak şekilde en az yarım saat dinlendirin. 
Dinlenip kabaran hamura dilediğiniz kadar zeytin ezmesi ekleyip tekrar yoğurun, istediğiniz gibi şekil verin, yumurta sarısını üzerine sürün. 200 derecede üstü kızarana dek pişirin.
Bu poğaçalarda 1 yemek kaşığı kadar zeytin ezmesi var, miktarını azaltıp çoğaltabilirsiniz.

Afiyet olsun...

19 Ocak 2010 Salı

Çikolata ve Portakallı Enfes Kek

Çikolata ve Portakallı Enfes Kek

Malzemeler
Kek için;
100 gr tereyağı (yumuşak)
2 yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
Vanilya


Keki ıslatmak için;
1 portakal
1 yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı su
Çikolata sosu


Yapılışı;

Tereyağını krema haline gelene dek çırpın, şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Ardından yumurtaları tek tek ekleyerek çırpın. Un, kab. tozu ve vanilyayı karışıma eleyin, un serpilmiş mümkünse düz bir kalıpta önceden ısıtılmış 180o'de fırına verin. Malzemesi az olduğu için hamuru ince bir kek olacak.
Portakalın kabuklarını rendeleyin,suyunu sıkın toz şeker ve suyla karıştırarak kek sosunu hazırlayın.


Keki ayrı bir kalıba alın ılıyınca sosun bir kısmını üzerine gezdirerek keki ıslatın. Hazır çikolata sosuyla kaplayarak buzdolabında dinlendirin. (Ben keki küçük hazırladığım için yarım paket kadar çikolata sosu kullandım siz kekinize göre ayarlarsınız.)


Birkaç saat sonra servis yapabilirsiniz. Keki ıslatmak için hazırladığınız sosun taneleriyle pastanızı süsleyebilirsiniz.


Bu tarif sevgili arkadaşım kız annesi adayı genç bayan Fatma hanım için:)


Afiyet olsun...

18 Ocak 2010 Pazartesi

Ispanaklı Kiş


Ispanaklı Kiş

Malzemeler;
Yarım kg ıspanak
Yarım soğan
Sıvı yağ
2 su bardağı un
100 gr yumuşak tereyağı
2 - 3 yemek kaşığı soğuk su
1 su bardağı lor peyniri
Tuz, kırmızı biber, karabiber

Yapılışı;
Ispanağı temizleyip doğrayın. Bir tencerede sıvı yağda soğanı kavurun, hazırladığınız ıspanakları tuz ve baharatları ekleyip ıspanakların diriliği gidene kadar çevirin. Ocaktan alıp peyniri ekleyin bir köşede ılımaya bırakın.

Un, yağ,su ve birazcık tuzla hamurunuzu yoğurun.15-20 dk kadar buzdolabında dinlendirin. Dinlenen hamuru elinizle tart kalıbına yayın. Ispanağı üzerine ekleyin, 200 derecede hamurunuz hafif kızarana dek pişirin. İsterseniz içine peynir koymak yerine fırından almadan önce üzerine kaşar rendesi ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

15 Ocak 2010 Cuma

Yumurtalı Köfte


Yumurtalı Köfte


Malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı biber salçası
1 diş sarımsak
5 yumurta
Tereyağı
Taze soğan
Maydanoz
tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
1 limon suyu

Yapılışı
Bulguru 1,5 su bardağı sıcak suyla şişirin. Yumurtaları tereyeğına kırıp pişirdikten sonra ılımasını bekleyin. Taze soğan ve maydanozu bir kaba doğrayarak limon suyunu üzerine gezdirin. Bulgura salçayı, baharatları ve sarımsağı ekleyerek yoğurun. Yumurtayı ekleyip yoğurmaya devam edin. En son yeşillikleri de ekleyerek köfteye şekil verip hazırlayın.

Afiyet olsun...

13 Ocak 2010 Çarşamba

Elma Tatlısı



Elma Tatlısı


Malzemeler
5 adet elma
1 su bardağı toz şeker
Çubuk tarçın
Karanfil


Ceviz içi, kuru üzüm, damla çikolata
Krem şanti (Kaymak tadında krem şanti veya kaymak da kullanabilrsiniz.)

Yapılışı
Elmaları soyup ikiye böldükten sonra çekirdeklerini ayıklayın. Geniş bir tencereye elmaları koyun, üzerlerine 1 yemek kaşığı toz şeker serpiştirin. Tencereyi elmaların yarısına gelecek kadar suyla doldorup çubuk tarçın ve karanfilleri de ekleyip 20 25 dk. kadar pişirin. Soğuduktan sonra dilediğiniz gibi süsleyerek servis yapın.
                       


(Fotoğraflar güncellenmiştir.)


Afiyet olsun..

Meyveli Kek

Meyveli Kek

Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı un
Yarım çay bardağı nişasta
Kabartma tozu
Vanilya
Kuru meyve

Yapılışı
Bütün malzemeleri oda sıcaklığına getirin. Un, nişasta,vanilya ve kab. tozunu bir kaba eleyin. Ayrı bir kapta yumurtaları teker teker bir fiske tuzla iyice köpürene kadar çırpın.Toz şekeri de ekleyip iyice köpürtün. Yağı ilave edip biraz daha çırpın. Un karşımını ekleyip karıştırın kek kalıbına dökün. Döktüğünüz kekin üzerine kuru meyveleri ekleyip hamura yedirerek karıştırın. Kuru meyveler kekin dibine çökme yapmıyor aksine ne kadar karıştırırsanız orada kalıyor. 180o önceden ısıtılmış fırında klasik kürdan, bıçak yöntemiyle kontrol edip piştiğinde fırından alın.
Pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

11 Ocak 2010 Pazartesi

Tava Böreği

Tava Böreği

Malzemeler;
3 adet yufka
Rendelenmiş peynir
1 çay bardağı süt
1/2 sıvı yağ

Yapılışı;
Süt ve sıvı yağla iç sosunu hazırlayın. Yufkanın birini tavanın kenarlarından taşacak şekilde serin. Diğerlerini ikiye bölün. Bir parçasını serin, sulu yağdan sürün diğer yufka parçasını serip yine yağladıktan sonra rendelenmiş peyniri her tarafa gelecek şekilde serpiştirin. Kalan yarım yufkaları sırayla serip soslayarak kısık ateşte teflon tavada bir kaç kez arkalı önlü çevirerek pişirin. 

Afiyet olsun...

Tavuklu Yoğurtlu Salata

Tavuklu Yoğurtlu Salata


Malzemeler
1 tavuk göğsü
1 adet havuç
1 adet patates
1 çay bardağı bezelye
1 kutu mısır konservesi
maydanoz - dere otu
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı ceviz
Tuz

Yapılışı
Tavuğu haşlayın, soğuyunca didikleyin veya kuşbaşı doğrayın. Havuç ve patatesi küp küp doğrayın, küçük bir tencerede önce havuçları daha sonra bezelye ve patatesi ekleyerek haşlayın. Maydanoz ve dere otunu ince ince kıyın. Ayrı bir kapta yoğurtları tuz ekleyerek karıştırın. Malzemeleriniz soğuduğunda hepsini karıştırarak servis yapın.

Cevizi salatanın içinde ya da süslemesinde kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun...